basha Napisano 9 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2008 W maju ubiegłego roku wylatywalam na wizie J1, bilet wykupiony w jedna strone i zadnych problemow nie mialam. Nie wiem, moze po prostu sie mi udalo
sly6 Napisano 9 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2008 basha prosze dobrze przeczytaj post poprzedni i wtedy bedziesz wiedziec co i jak jesli ktos leci na wizie turystycznej to moze miec duze problemy na granicy ze ma bilet w 1 strone..Co innego jesli ma sie taka wize jak TY . a TY ile bylas w USA?
basha Napisano 10 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2008 No tak, racja ... Nie pomyslalam ... Ja poczatkowo DS mialam wystawiony na 6 m-cy, pozniej dostalam nowy i pobyt na kolejne 6miesiecy wiec w sumie rok bylam.
pauka Napisano 10 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2008 Moge kupic bilet w druga strone w normalnej cenie. Czy jesli bede mial 2 bilety(one way) zamiast jednego w obie to bedzie wszystko ok? Zwrocic biletu nie moge, wiec wolalbym uniknac kupienia kolejnego biletu w obie strony. Jak to wyglada na odprawie w usa, trzeba pokazac bilet czy po prostu pytaja czy mamy? Bo kupilem bilet online, wiec mam tylko numer rezerwacji, nie mam fizycznego biletu.
kazmag Napisano 23 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2008 I ja się podepnę pod ten temat, bo też mam kupiony już bilet do USA i z powrotem i chciałbym wiedzieć, czy jak urzędnik zapyta o bilet powrotny, to co mu okazać? Jak leciałem pierwszy raz to w Warszawie dostałem trzy kartki w takim folderze moich linii lotniczych. Jednej bilet był do Amsterdamu, a drugi z Amsterdamu do Chicago. Trzecia kartka to "E-ticket trip summary and receipt" i tam miałem wyszczególnione wszystkie loty/rezerwacje, czyli: Endorsements: From: To: Warsaw Amsterdam Amsterdam Chicago Chicago Paris Paris Warsaw Obok tego w rzędzie kod lotniska (np. WAW, Flight: LO itp.; CL - nie wiem, co to znaczy, ale jak leciałem do to zaznaczyli Q a nazad to L; Date, Time, ST, BAG itd.). Wszystko w rzędzie i przypisane do poszczególnych lotów. I to jest właśnie dowód (te dwa ostatnie loty z Chicago do Paryża i z Paryża do Chicago), że zarezerwowało się i wykupiło bilet powrotny, czy tak? Aha, bilet kupowali mi w Stanach znajomi i to też pisze na bilecie (Issued at NY itd.). Pytanie może głupie, ale wcześniej nie pytano mnie o bilet powrotny, a jednak chciałbym wiedzieć jak to ewentualnie wygląda i czy wspomniana kartka jest takim właśnie dowodem dla urzędnika na terminowe opuszczenie Stanów (tak jak deklaruję pobyt).
happy2504 Napisano 24 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2008 Tak masz wszystko OK, nie martw sie .. Strach ma wielkie oczy..Powrot juz masz elekronicznie i w Chicago wystawia Ci bilet powrotny.. Powodzenia
kazmag Napisano 24 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2008 Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie strasz ma wielkie oczy choć już pierwszą podróż do Stanów mam za sobą to jednak mimo wszystko stres nie jest ani trochę mniejszy przy kolejnej wizycie.
tytusone Napisano 18 Maja 2009 Zgłoś Napisano 18 Maja 2009 Witam Wszystkich! Mam pytanie odnosnie biletow do USA. Otoz wybieram sie w te wakacje do Stanow do pracy - mam wize pracownicza J1. Nie wiem jeszcze kiedy dokladnie bede wracal do Polski, aczkolwiek nie mam zamiaru przekraczac dopuszczalnych (tj. legalnych) dat okreslonych na wizie. Kupilem wiec na razie bilet tylko w jedna strone (one way ticket). Czy w zwiazku z tym moge spodziewac sie na lotnisku jakichs problemow ze strony urzednikow/oficerow imigracyjnych? Czy tego typu problemy maja tylko ludzie wyjezdzajacy do USA na wizie turystycznej? Dziekuje za wszelkie mozliwie wskazowki i odpowiedzi.
sly6 Napisano 19 Maja 2009 Zgłoś Napisano 19 Maja 2009 To nie jest typowa wiza pracownicza i obejmuje krotki okres czasu i jesli urzednik zobaczy ze nie masz zamiaru wracac na czas to Cie nie wpusci,,co innego majac wize studencka-pracownicza na dluzszy okres czasu Na Twoim miejscu zmienilbym bilet lotniczy bo mozesz o wiele wiecej stracic.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.