beatka233 Napisano 4 Września 2008 Zgłoś Napisano 4 Września 2008 Witam A wiec piekny slub (z obywatelem), wypelnienie wszytkich aplikacji na GC, wszystko ladnie, pieknie, az gdy przyszlo do badan. Szok!!!!! Mialo byc od reki!!! A wiec u lekarza (z listy imigracyjnej -w Clifton) zaplailam wymagana sume 280$, pobrali krew i dali probe na gruzlice (zastrzyk) i za dwa dni kazali przyjechac. Przy drugiej wizycie powiedzieli, ze krew OK ale proba na gruzlice nie a wiec wyslali na przeswietlenie klatki (dodatkowo 60$), tego samego dnia dostalam jeszcze dwie szczypionki no i otoz, ze nie mam 27 lat potrzebuje szczepionke na HPV u ginekologa. Odeslana do domu dzwonie do ich lekarza ginekologa na umowienie spotkania. Pan ginekolog nie ma teraz czasu wiec za 5 dni dopiero mnie przyjmie (super, ze wogule znalaz czas). A za pierwsza wizyte chce 130$, potem musze isc kupic sobie szczepionke w aptece za 75$ a on mi ja zrobi na nastepnej wizycie za juz 100$- gdzies przeczytalam, ze takie szczepionki sa potrzebne trzy, on nic nie mowil ale wszytkiego sie spodziewac mozna. Super badania od reki!!!!! I za ile kasy, szok!!! i dotego musialam zrezygnowac ze swojej pracy bo nie chcieli mnie zwalniac na te zalatwienie spraw!!!! Ps. Najgorsze jest to, ze czulam sie jak bym pochodzila z "III Swiata" z tymi szczepionkmi, nawet ginekolog musi miec swoj udzial. Moze trafilam na super Klinike albo super nowe przepisy!!!!! Na wizycie u ginka jeszcze nie bylam, napisze po powrocie. Czy ktos tez mial tak skomplikowane badania jak ja, czy to dopiero cos nowego- nie, ze jest zle, ze bede miala szczepionke na HPV ale to tyle kosztuje a teraz cienko z kaska bez pracy!!! hihihi. Prosze napiszcie jakies swoje doswiadczenie na temat badan na GC.
grzes Napisano 4 Września 2008 Zgłoś Napisano 4 Września 2008 no jak ja robilem moje badania do green card poszedlem do lekarza zrobili mmi badania pobrali krew zrobilem tez na hiv i tak dalej, po 2 dniach dzwoni do mnie babka z przychodni ze musze dorobic jakies tam dwie szczepionki ze wzgledu na to ze nie mam karty szczepien z polski. wiec tak naprawde zajel mi to w sumie dni roboczych raptem 4 a kasa za wizyte zaplacilem 280 w tym wliczona jedna szczpionka i za druga musialme zaplacic 100 to tyle moich wydatkow. Pierwsze slysze o takich klopotach z badaniami ale skoro przepisy as to trza zrobic.
ella Napisano 4 Września 2008 Zgłoś Napisano 4 Września 2008 Moje tez byly od reki w kwietniu tego roku, ale z tego co sie orientuje ostatnio zmienily sie przepisy i teraz doszla jeszcze ta szczepionka na HPV.
Jackie Napisano 4 Września 2008 Zgłoś Napisano 4 Września 2008 Niestety, od niedawna kobiety starające się o GC mają obowiązkowe szczepienie na HPV. Jak nie wiadomo o co chodzi, to na 100% chodzi o pieniądze - produkcja szczepionki jest praktycznie zmonopolizowana przez firmę Merck. Szczepionka którą produkuje Merck nazywa się Gardasil. GlaxoSmithKline produkuje podobną szczepionkę pod nazwą Cervarix, ale jest mniej popularna (przynajmniej w USA). Nie masz wyjścia. Musisz dać się zaszczepić jeśli chcesz dostać GC.
Hexa2222 Napisano 23 Września 2008 Zgłoś Napisano 23 Września 2008 A ja już jestem stara /40 lat/ i mi nie kazali robić szczepień na HPV choć nie uniknęłam tych dziecięcych typu świnka, różyczka itp.
Natussia Napisano 23 Września 2008 Zgłoś Napisano 23 Września 2008 Ja jestem wlasnie w takiej sytuacji: Staram sie o GC, bo przyjechalam na wizie K1 myslalam ze te badania co robilam w Polsce to wysle a tu doczytalam ze potrzebuje jakas specjalna forme wypelniona, zeby to wszystko wyslac i co to jest dokladnie? jakas karta szczepien? ja mam z Polski to przyda sie ona? musze tez to HPV robic?
coralka Napisano 24 Września 2008 Zgłoś Napisano 24 Września 2008 Mnie tez czekaja badania. Ostatnio ogladalam program na temat szczepionek Gardasil ( i ich pochodnych ) i okazalo sie ze wiele kobiet zachorowalo na raka , wszystkie na ten sam rodzaj ( juz nie pamietam rak czego to byl ). Czyli jednemu ma zapobiegac a na inny rodzaj mozna zachorowac. Czy mozna odmowic takiej szczepionki ? Ja sie boje i tyle. Ciekawe czy jest jakis przedzial wiekowy ,ja mam 34 lata i mam nadzieje ze juz nie bede musiala tego robic.
Jackie Napisano 24 Września 2008 Zgłoś Napisano 24 Września 2008 Ciekawe czy jest jakis przedzial wiekowy ,ja mam 34 lata i mam nadzieje ze juz nie bede musiala tego robic. Przepis tyczy kobiet do momentu ukończenia przez nie 26 roku życia.
coralka Napisano 24 Września 2008 Zgłoś Napisano 24 Września 2008 Przepis tyczy kobiet do momentu ukończenia przez nie 26 roku życia. W takim razie dobrze ze juz jestem taka "stara"
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.