j.baci Napisano 4 Września 2008 Zgłoś Napisano 4 Września 2008 Witam, Mam prosbe o pomoc w przygotowaniu do rozmowy z konsulem. Moja sytuacja jest nastepujaca: moja corka od roku przebywa w stanach na wizie H1B (caly program trwa 3 lata) i chcialabym ja odwiedzic w pazdzierniku na okolo 3 tygodnie i razem z nia wrocic do Polski (corka bierze urlop). Oczywiscie nie planuje tam zostac, w Polsce mam meza i druga corke. Ja jestem juz na emeryturze, wiec przypuszczam, ze to moze sie wydac podejrzane Ambasadzie. Chcialabym zapytac o to, jakie dokumenty powinnam przygotowac na rozmowe, aby udowodnic, ze nie mam zadnych intencji pozostania w stanach- czy maja to byc akty wlasnosci, zaswiadczenie z urzedu skrabowego, czy potrzebny jest rowniez jakis dokument od corki, potwierdzajacy ze sie u niej zatrzymam i razem z nia chce zwiedzac? Poza tym zastanawiam sie, czy w czasie rozmowy z konsulem moge byc pytana o druga corke, ktora byla (juz wrocila) w Stanach na wizie turystycznej i przedluzala ja w czasie pobytu. Bardzo prosilabym o podzielenie sie doswiadczeniem osob, ktore byly w podobnej sytuacji. I jeszcze jedno, czy ktorekolwiek z dokumentow, ktore biore ze soba do ambasady ma byc przetlumaczone? Pozdrawiam serdecznie
FUGAZI Napisano 4 Września 2008 Zgłoś Napisano 4 Września 2008 czy maja to byc akty wlasnosci, (...), czy potrzebny jest rowniez jakis dokument od corki, potwierdzajacy ze sie u niej zatrzymam i razem z nia chce zwiedzac? Akt własności nieruchomości jest bardzo dobrym argumentem który może potwierdzić Pani związki z krajem podczas rozmowy. Dokument od córki (zaproszenie) nie jest już wymagane, natomiast jakieś dokumenty potwierdzające plany wycieczkowe można ze sobą zabrać (bilety, rezerwacje, itinerary, etc.)
sly6 Napisano 4 Września 2008 Zgłoś Napisano 4 Września 2008 Te dokumenty tyle moga byc warte co nic ,,poniewaz teraz podczas rozmowy nikt sie nie pyta o takie cos a nasile niczego nie pokazuj jesli wezmiesz takie cos bo i tak Konsula tym nie przekonasz,wazna jest sama rozmowa .Wazne jest to tez czy napisze sie i mowi prawde pod czas rozmowy bo to jest wazne.. w ds 156 zaznacz ze tam masz Corke,moze tez pasc pytanie o ta druga Corke jak i o meza czy leci ...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.