Hexa2222 Napisano 18 Września 2008 Zgłoś Napisano 18 Września 2008 Jestem w USA na wize turystycznej. Podczas pobytu wyszłam za mąż za obywatela USA. Wysłaliśmy papiery potrzebne do Zielonej Karty, prośbę o zgodę na pracę oraz dotyczące sponsorowania. Dostalismy potwierdzenia i nr sprawy. Na forum dowiedziałam się, ze czas oczekiwania na Zielona Karte moze trwać ok. pół roku. Wkrótce kończy mi się czas podany na wizie I-94. Czy oznacza to, że będe musiała wrócić do Polski aby uniknąć nielegalnego pobytu czy papiery potwierdzające sprawę w toku uchronią mnie od statusu nielegalnego pobytu? A może powinnam starać się o przedłużenie wizy turystycznej? Mam nadzieję, że otrzymam zielona kartę pomimo, że obecnie mój mąż nie pracuje /preprowadzilismy się do innego stanu/ a głównym moim sponsorem jest siostra, obywatelka USA , u której obecnie mieszkamy /zarabia bardzo dobrze i jest w stanie utrzymać swoją rodzinę oraz mnie i mojego męża/. Będę wdzięczna za pomoc.
sly6 Napisano 18 Września 2008 Zgłoś Napisano 18 Września 2008 jak masz juz przyjeta sprawe to nie potrzebujesz przedluzenia wizy bo Twoja sprawa jest w tzw toku . A co do siostry to jesli Ona dobrze zarabia i urzad nie bedzie miec nic innego przeciw w innych sprawach to GC dostaniesz bo czy to siostra czy tez ktos obcy moze byc takim wspolsponsorem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.