kilwen Napisano 28 Września 2008 Zgłoś Napisano 28 Września 2008 Witam! Chciałbym się, aby ktoś doradził mi przy wypełnianiu wniosku. Mam zamiar jechać do USA i konieczne jest wypełnienie DS-156, konkretnie chodzi mi o pytanie nr 38: "Czy kiedykolwiek aresztowano lub skazano Pana/Panią za jakiekolwiek wykroczenie bądź przestępstwo (nawet jeśli później ułaskawiono Pana/Panią, objęto amnestią, lub innym podobnym aktem prawnym)? Czy kiedykolwiek rozprowadzał/a lub sprzedawał/a Pan/Pani nielegalnie substancje objęte kontrolą (narkotyki), albo trudnił/a się Pan/Pani prostytucją bądź stręczycielstwem?" Byłem ukarany grzywną decyzją sądu i chciałbym wiedzieć co zaznaczyć, czy oni to sprawdzają ?? Czy to będzie miało duży wpływ ?? Ile trzeba czekać w ogóle na wizę ?? Czekam na odpowiedzi.
grodek Napisano 28 Września 2008 Zgłoś Napisano 28 Września 2008 Moim skromnym zdaniem nie ma żadnej możliwości aby to sprawdzono. Natomiast co do Twoich wątpliwości kiedy teoretycznie należałoby to wpisać to proponowałbym przyjąć jako kryterium fakt "bycia lub nie bycia" odnotowanym w rejestrze skazanych.
kilwen Napisano 28 Września 2008 Autor Zgłoś Napisano 28 Września 2008 Więc co ?? Jeżeli w rejestrze wykaże, że jestem nie karany to mogę spokojnie zaznaczyć w formularzu "Nie" ???
FUGAZI Napisano 28 Września 2008 Zgłoś Napisano 28 Września 2008 Więc co ?? Jeżeli w rejestrze wykaże, że jestem nie karany to mogę spokojnie zaznaczyć w formularzu "Nie" ??? Tak.
grodek Napisano 29 Września 2008 Zgłoś Napisano 29 Września 2008 Więc co ?? Jeżeli w rejestrze wykaże, że jestem nie karany to mogę spokojnie zaznaczyć w formularzu "Nie" ??? Dokładnie tak. Przy czym musisz być przygotowany, że baaaardzo teoretycznie konsul może Cię poprosić o zaświadczenie, że nie byłeś karany. Ale to chyba byłby ekstremalny przypadek, bo nie sądzę aby ktokolwiek takowe zaświadczenie ze sobą targał na rozmowę.
sly6 Napisano 29 Września 2008 Zgłoś Napisano 29 Września 2008 Grodek Konsul nie bedzie prosil o zadne zaswiadczenie,no chyba ze chodzilo by o wize na pobyt staly..
grodek Napisano 29 Września 2008 Zgłoś Napisano 29 Września 2008 No właśnie to napisałem. Że musiałby to być chyba jakiś ekstremalny przypadek by konsul zapytał o takie zaświadczenie.
kilwen Napisano 30 Września 2008 Autor Zgłoś Napisano 30 Września 2008 Czyli tak naprawdę nawet to nie jest istotne aż tak bardzo czy będę odnotowany w rejestrze, skoro nie będzie potrzebne zaświadczenie o niekaralności?
sly6 Napisano 30 Września 2008 Zgłoś Napisano 30 Września 2008 Czasami sprawdzaja osoby w rejestrze i jesli nawet nie robia tego czesto to trzeba miec to na uwadze.
raelber Napisano 3 Października 2008 Zgłoś Napisano 3 Października 2008 Osoby karane karą grzywny jeśli sprawa odbyła się w sądzie Grockim np. za przejście na czerwonym świetle itp. Nie podlegają kodeksowi karnemu, a co za tym idzie nie znajdują się w rejestrze osób karanych. Żeby było inaczej prawie całe społeczeństwo by było karane. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.