kuncza Posted September 30, 2008 Report Posted September 30, 2008 Witam. Mam zamiar studiować w Szkole Językowej Hunter Colege w Nowym Jorku. Wysłałem im stosowną aplikacje, łacznie z tym iz moge sie sam sponsorować i teraz czekam az mi przyslą I-20 abym mógł sie udać do ambasady po wize. Zastanawia mnie jednak czy ją otrzymam(standardowy problem) Moze ktos sie orientuje czy są odmowy w tego typu wizach, bo jestem swiadom ze to jest wiza studencka dlatego powinno mi byc łatwiej (pozornie). Kolejne nurtujace pytanie: Czy jezeli zaczyna mi sie semest 26 stycznia a powiedzmy o wize ubiegm sie 20 pazdziernika i załóżmy ze ja otzymałem to czy moge wyjechać odrazu, czy musze czekać na termin miesiac przed rozpoczeciem nauki tak jak to jest na J1. Dzieki za zainteresowanie i czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam.
sly6 Posted September 30, 2008 Report Posted September 30, 2008 Z wiza F1 jest podobnie jak z wiza turystyczna ,tutaj tez sa odmowy a to dlatego ze np szkola jest nie pewna,nie wrocisz na czas z F-1,nie masz wystarczajacych srodkow tam aby sie utrzymasz oraz ze mozesz pracowac nielegalnie,do tego dochodza sprawy zawiazane z pobytem w USA na innych wizach . Osoby, które po raz pierwszy otrzymały wizy F-1 lub M-1 mogą wjechać na teren USA nie wcześniej niż na 30 dni przed datą rejestracji zamieszczoną na formularzach I-20A-B lub I-20M-N. Ograniczenie to nie dotyczy osób przekraczających granicę po raz kolejny, aby kontynuować naukę wcześniej już rozpoczętą. http://polish.poland.usembassy.gov/visas/n...archers.html#F1
Madziarka13 Posted October 18, 2008 Report Posted October 18, 2008 Hej Jestem ciekawa czy udało Ci się otrzymac wizę studencką?? I jak przebiegała rozmowa???? Ja zamierzam ubiegać się w lutym:)
kuncza Posted November 1, 2008 Author Report Posted November 1, 2008 Czesc. Dostałem dokumenty ze szkoły I20 i we wtorek mam rozmowe z konsulem. Okaże sie i nieukrywam ze mam stresika. Pozdrawiam
kuncza Posted November 5, 2008 Author Report Posted November 5, 2008 Witam wszystkich! Udalo mi sie dostac wize F1 bez problemu... Co mnie zaskoczylo to pusta ambasada (bum na USA sie skonczyl), Rozowa wygladala tak: co robia twoi rodzice?? ja: BLEBLEBLEBLE kto pokryje koszty??: BLEBLEBLEBLE Ok dostajesz wize na czas okresliny w formularzu I20. Wiec banal, ale co mnie zastanawia i denerwuje.. Napisane jest ze moge przyjechac na 30 dni przed rejestracja (data na I20- 01/06/2008 mmddddyyyy) -info wziete ze strony ambasady, wysylam do szkoly zapytanie czy to prawda, Otrzymuje emaila ze nie i moge przyjechac dopiero 30dni przed rozpoczeciem szkoly 01/26/2008.. O co lata?? Ma ktos doswiadczenie w tego typu sprawach?? Czekam na wize mam ja dostac do piatku DHL-em.. Czy tam bed emmial wyraznie napisane kiedy moge wjechac?? Czy podobnie jak na J1 Data waznosci wizy wczescniejsza a moge wjechac z dniem waznego mojego pozwolenia na prace (wakacyjne W&T)Prosze o Pomoc. dziekuje i pozdrawiam
kuncza Posted November 5, 2008 Author Report Posted November 5, 2008 AHA daty rozpoczecie szkoly czyli tej pozniejszej 01/26/2009 niema na wniosku I20 tylko jest data rejestracji.. Pozdro
kubakj Posted November 9, 2008 Report Posted November 9, 2008 Mozesz dopiero do USA wjechac 26 grudnia, nie wczesniej na tej wizie.
Madziarka13 Posted November 17, 2008 Report Posted November 17, 2008 Moje Gratulacje:)!!!!!!!!!!!!!! Ja będe dopiero starac sie w marcu, teraz zastanawiam sie nad szkola,...ktora wybrac. A wiec wszelkie sugestie sa dla mnie bardzo wazne. Totalnie nie rozumiem o co chodzi z tym terminem wjazdu. Pozdrawiam
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.