pawlo Napisano 27 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2008 Od dluzszego czasu szukalem miejsca gdzie moglbym sie poradzic i szczesliwie trafilem na to forum. Po poradach pseudo prawnikow typu Janaszek i innych jemu podobnych mamy teraz same problemy i trudno komukolwiek zaufac. Moze Pani Karina bedzie miala chwile zeby nam pomoc. Sprawa dotyczy mojej dziewczyny. Bylismy w USA od 2004 do konca 2006 na wizie turystycznej ktora udalo nam sie przedluzyc w NY dwa razy czyli poltora roku bylismy legalnie, nastepnie popelnilismy blad i zostalismy nielegalnie omotani obiecywankami ?prawnikow? o latwym zalegalizowaniu pobytu przez sponsoring czy amnestie ktora miala rzekomo byc. Bylismy nielegalnie niecaly rok czyli wg prawa powinnismy miec zakaz powrotu na 3 lata. Jednak kolejnym bledem bylo nie oddanie I94 na lotnisku w Newarku. Nie pobierali rowniez odciskow palcow gdy wracalismy. Ja po powrocie jednak swoj blad naprawilem odsylajac I94 z dokumentacja ktora potwierdzala moj powrot i dostalem potwierdzenie ze zrobili update swojego recordu. Moja dziewczyna nie zrobila tego do dzis i w dodatku zgubila bilet (ma tylko ksero )Orginalna ma tylko czesc z Frankfurtu do Poznania gdyz byl to lot z przesiadka. Ma w paszporcie pieczatke z Poznania z data ktora dostala po powrocie i rezerwacje lotow wydrukowane. Co zrobic w tej sytuacji jak to odkrecic ?? Nie wiem czy po takim czasie INS moze sobie sprawdzic ze faktycznie leciala w tym terminie. Dziewczyna wrocila w grudniu a gdyby zostala do marca to byla by juz nielegalnie rok i miala zakaz na 10 lat. Od grudnia do marca byla w polsce ale nie pracowala nigdzie wiec nie ma zadnego potwierdzenia dopiero w maju wyjechala do uk gdzie jestesmy do dzis i stad moze miec potwierdzenie ale jak mowie to juz od maja. Slyszalem opinie ze dziewczyna powinna isc do ambasady po wize turystyczna jak gdyby nigdy nic i mowic ze wrocila w terminie i oddala I94. Chcemy wrocic do US po minieciu zakazu na wizach pracowniczych jak sie uda. Jestem informatykien z wyzszym wyksztalceniem i praktyka w UK. Jakie jest Pani zdanie w tej sprawie i co tu zrobic? Z Gory dziekuje za pomoc. Jestem w stanie podac Pani swojego maila i zaplacic za porade P.S Omylkowo wrzucilem ten post na tablice ogloszen zamiast tutaj i nie moge go z tamtad usunac
sly6 Napisano 28 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 28 Listopada 2008 Slyszalem opinie ze dziewczyna powinna isc do ambasady po wize turystyczna jak gdyby nigdy nic i mowic ze wrocila w terminie i oddala I94. Czasami jest tak ze maja info o tym w Ambasadzie a czasami nie ale i tak nalezy miec na uwadze to ze zostaje granica USA a tam juz moze nie byc tak dobrze . Piszesz tez o prawnikach tzn czy zostaly jakies papiery zlozone do INS oprucz przedluzenia pobytu?nie wiem czy wiesz ale kazde przedluzenie pobytu w USA nawet legalnie jest zle widziane w Ambasadzie i moze byc tak ze Twoj dziewczyna wizy turystycznej za to moze nie otrzymac.
Rademedes Napisano 29 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2008 ja dodam od siebie, ze nawet jesli np. czyjs wyjazd z USA nie zostal odnotowany - a to sie zdarza nie rzadko, to juz samo zlozenie podania o przedluzenie statusu juz w papierach zostaje,
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.