maxur Napisano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2010 @Bloosik To ze masz wize na 10 lat nie znaczy ze POWINNAS na niej szukac szkoly, to jest wiza o charakterze turystycznym i takiej jest jej przeznaczenie sam obecnie mam dwie wizy jedna studencka druga turystyczna z czego jeszcze turystyczna ma waznosc 2 lat jeszcze wiec to nic nie tlumaczy Cie w tym przypadku jezeli lubisz ryzykowac i wracac do polski z nadzieja ze Ci pozwola wrocic do szkoly to nie zdziw sie jak Ci odmowia.
Bloosik Napisano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2010 No tak, z tym, że chodziło mi o to, na jakiej wizie należy lecieć do USA w celu przyjęcia się na college/univ skoro ambasada nie toleruje takich ruchów na wizie turystycznej bo ''jest ona wyłącznie do celów turystycznych''. ?? Lecę teraz w marcu do USA turystycznie ale powiedzmy za 2 lata, gdy będę chciał się ubiegać o przyjęcie na univ to niby na jakiej wizie miałbym w takim celu lecieć?? Ano chyba(?) na turystycznej z tym że musiałbym powiedzieć urzędnikowi na granicy, że przyleciałem w celu szukania szkoły a on wbija to na I-94.. Nieprawdaż?? (tak wiem, że mógłby zaraz odpowiedzieć, że dlaczego nie mam tego w adnotacji na wizie.. ano dlatego, że gdy się o nią starałem, to chciałem lecieć do usa czysto w celach turystycznych i odwiedzić znajomych a to, że będę chciał tam studiować to wówczas przez myśl mi nawet nie przeszło... a to, że dali na 10 lat wizę to już siła wyższa i by zobaczył w komputerze powiedzmy za te dwa lata, że rzeczywiście, byłem już raz w usa w celach turystycznych tak jak to tę pierwszą podróż deklarowałem we wniosku wizowym, więc ok...) 2. A tak w ogóle o co Ci chodziło z tym ostatnim zdaniem - ''jezeli lubisz ryzykowac i wracac do polski z nadzieja ze Ci pozwola wrocic do szkoly to nie zdziw sie jak Ci odmowia'' ? Sugerujesz, że miałbym zmieniać status tam, w USA i zamknąć sobie drogę do podróżowania poza USA podczas wszystkich lat studiów?? Sam piszesz, że masz wizę studencką więc widać, Ty także ''ryzykowałeś'' w taki sposób.... hmm??
maxur Napisano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2010 Ale napisalem tez wyraznie ze mam dwie wizy , wpierw bylem na turystycznej przemyslalem pare spraw i w polsce ubiegalem sie o studencka i takie cos rozumiem, bo zmiana statusu uziemia Cie w USA bo kazdy wyjazd jest ryzykiem ktore chyba nie jest tego warte.
Bloosik Napisano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2010 No właśnie. Dlatego nie wiem, czy wcześniej się dobrze zrozumieliśmy, ale ja chcę właśnie zrobić identycznie maxur a powiedz mi jak to wszystko wyglądało tzn. nie czepiali się Ciebie na granicy lub tutaj w ambasadzie podczas ubiegania się o F1, że byłeś na turystycznej a przyjąłeś się do szkoły..? Wspominałeś urzędnikowi, że przyjechałeś na turystycznej w celu szukania szkoły i zaznaczył Ci to na I-94 jako prospective student... ??
sly6 Napisano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2010 Bloosik troche sie zakreciles to raz...\ czy trzeba byc na miejscu aby skladac papiery,,,a no nie ... no i poczytaj troche forum tak od lat 2005-2006 i bedziesz wiedziec co i jak
maxur Napisano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2010 Ja jechalem tam w celach tylko i wylacznie turystyczynch dopiero puzniej zadecydowalem ze mam zamiar tam wrocic i podjac nauke, co do rozmowy z konsulem to masz chyba jeszcze lepiej ze wspomnisz ze " pojechales sie rozejrzec " za studiami, tymbardziej jak wrociles na czas to jestes wiarygdony a kolejnym aspektem jest to ze tak naprawde twoj wyjazd tam to sa PIENIADZE dla nich, wiec z pocalowaniem w reke napewno dostaniesz wize, niema co sie przejmowac tylko isc zalatwic wszsytko co sie nalezy i gotowe .
sly6 Napisano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2010 maxur dobrze tak myslec ze sie dostanie wize z tzw pocalowaniem reki..i myslenie pozytywne a co zycie potem pokazuje to cos innego widac ...
kara_kc Napisano 25 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2010 z pocalowaniem w reke napewno dostaniesz wize, niema co sie przejmowac tylko isc zalatwic wszsytko co sie nalezy i gotowe . hehe to nie do konca tak. jak chcesz isc do jakiejs szkoly ESL albo community college czy cos innego "malo-prestizowego" to zamiast pocalowania reki mozesz dostac kopa w dup.e
maxur Napisano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2010 Nie potrzebne te pesymistyczne myslenie, jezeli wygladasz na wiarygodna osobe i odpowiadasz na odpowiedzi jak nalezy bez krecenia to aby nie uzyskac wizy studenckiej to naprawde trzeba miec pech ...
sly6 Napisano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2010 maxur pewnie ze nie potrzebne takie myslenie ale ja czasami tak jest w zyciu i nalezy o tym pamietac ja np jestem do kogos ok nastawiony a ktos nie i jak dalej zyc?a no takie jest zycie ze mozna miec pecha np na spotykanie odpowiednich osob
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.