jacaaa2 Napisano 10 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2009 witam ! moze i typowe pytanie w tej kategorii ,ale od jakiegoś czasu poszukuje wyjscia ,albo odpowiedzi z tej sytuacji- Moja narzeczona na dniach ( czytaj miesiacach) otrzyma stały pobyt ,po kilku latach oczekiwania jako niezamezna corka obywatela usa ,a co ja jako narzeczony mam zrobić -? jeżeli w ostatniej chwili wezmiemy slub to ona straci swoja kategorie i kolejkę .? co jesli zaraz przed ostatnia wizytą u konsula po wszystkich badaniach ceregielach i oplatach wezmiemy slub w polsce jeszcze przed jej wyjazdem? czyżby petycja na mnie i czeeeeekanie ??? Ja mam promese na 9 lat jeszcze ,byłem niedawno u jej rodziców na trzy tygodnie -praktycznie mowiac droga otwarta ale tylko jako turysta .Duż pytań a nigdzie nie znalazlem podobnych opisów sytuacji (moze malo szukam ) Prosze o pomoc co z tym fantem zrobić ? Pozdrawiam
sly6 Napisano 10 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2009 Twoja narzeczona nie moze wziasc slubu z Toba a potem wjechac na teren USA jako niezamezna.Musi wjechac z wiza na pobyt staly jako niezamezna. Mozecie wziasc slub przed rozmowa,wyslac dokumenty o zmianie jej statusu i wtedy razem juz czekacie na wizy na pobyt staly lub tez Ona wjezdza na teren USA,bierzecie potem slub i potem czekasz w USA lub tez Polsce na GC po zlozeniu odpowiednich formularzy .Jesli w USA bys czekal to musisz przez caly okres pobytu utrzymac legalnosc pobytu.
jacaaa2 Napisano 11 Lutego 2009 Autor Zgłoś Napisano 11 Lutego 2009 wiec sprawa sie rypnie jezeli wezmiemy slub wczesniej przed otrzymaniem GC ,to jej petycja spadnie do innej kategorii ???
sly6 Napisano 11 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2009 Ona bedzie musiala po slubie poinformowac o tym urzad aby wszystko bylo ok ,spytaj sie w Ambasadzie ile potem sie czeka na rozmowe jak juz razem podejdziecie.
jacaaa2 Napisano 11 Lutego 2009 Autor Zgłoś Napisano 11 Lutego 2009 ale jak to zrobić by kolejka nie przepadła przy dopisywaniu mnie jako męża do petycji ktora jest złozona w marcu 2003 i juz niedlugo bedzie rozpatrywana jako dla niezamężnej osoby obywatela??
sly6 Napisano 11 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2009 Nie bedziecie w kolejce tej co jest teraz Twoja narzeczona,to jest dla osob wolnych,zadzwon do Ambasady i sie dowiesz ile mozecie czekac jak bedziecie juz malzenstwem.
jacaaa2 Napisano 11 Lutego 2009 Autor Zgłoś Napisano 11 Lutego 2009 czy to coś da taki telefon gdziekolwiek i na ile bedzie wiarygodna ta odpowiedz?
sly6 Napisano 11 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2009 http://polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/contact.html I teraz masz kilka wyjsc,1 wyjscie musisz odrzucic tzn slub ze swoja narzeczona bez informowania urzedu o tym i wlot jej na teren USA jako wolna. A reszte juz Ci napisalem..Teraz sie spytaj ile oczekuja takie osoby jak w Waszej sytuacji.
karina Napisano 12 Lutego 2009 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2009 ale jak to zrobić by kolejka nie przepadła przy dopisywaniu mnie jako męża do petycji ktora jest złozona w marcu 2003 i juz niedlugo bedzie rozpatrywana jako dla niezamężnej osoby obywatela?? jesli bedziesz mezem, a twoja zona bedzie mezatka, to nie moze byc w kategorii "niezamezne dziecko obywatela". Nawet gdyby sie nie przyznala do tego, ze wziela slub to i tak pozniej to wyjdzie, bedzie sprawa w sadzie i odbiora jej green card, bo oszukala podczas interview. Jesli sie pobierzecie to wtedy trzeba te petycje przeniesc i bedziecie razem na petycji (tzn. ty jako maz bedziesz do tej petycji dolaczony). Tyle, ze poczekacie extra okolo 2 lata.
jacaaa2 Napisano 4 Marca 2009 Autor Zgłoś Napisano 4 Marca 2009 Jesli sie pobierzecie to wtedy trzeba te petycje przeniesc i bedziecie razem na petycji (tzn. ty jako maz bedziesz do tej petycji dolaczony). Tyle, ze poczekacie extra okolo 2 lata. -przepraszam a co taką opcją jak osoba dołaczajaca do petycji jako tzw" following-to-join" czy ktoś o tym słyszał???? może wtedy nie trzeba czekać ??? tu jest coś na ten temat http://polish.poland.usembassy.gov/poland-...essing_ftj.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.