Skocz do zawartości

Chyba Bardzo Dziwny Przypadek?

buli

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sluchajcie- moze to dziwny przypadek - ale to prawda.! Znalismy sie z moim obecnym Mezem od dziecinstwa- wychowalismy sie razem i Nasi Rodzice sa do dzisiaj Przyjaciolmi!Kiedy Moj obecny Maz- Zbyszek -wyjezdzal do USA moja starsza Siostra zrobila nawet Jego pozegnanie- bo byl w gronie naszych wspolnych przyjaciol.Ale wtedy byl starszy ode mnie o pare lat wiec nie zwracalam na Niego wiekszej uwagi -choc sie sobie podobalismy- a poza tym pieknie gral na harmonijce i na gitarze!---Do dzisiaj osiagnal stan perfekcii---.....!Po latach - przypadkiem skojarzyli nas Nasi Rodzice- stwierdzajac , ze jestesmy samotni i bardzo do siebi podobni.No i tak sie zaczelo.Ale konkretnie o co chodzi!........ Ja bylam mezatka ale gdy urodzila sie moja najmlodza coreczka Angelika Moj Maz nagle wylechal za granice/rok 1992/ i nigdy nie wrocil.Dostalam rozwod w 2005 roku po tylu latach samotnego wychowywania coreczki Angeliki .Ale to wszystko nie byloby takie straszne gdyby teraz nie problem z Emigracja! w skrocie- Coreczka Moja czeka na mnie u Mojej Mamy juz dwa lata- cieszy sie ze niedlugo bedziemy razem.Moj problem jest, ze nie moge znalezc na Forum zadnej rady co do GC mojej Coreczk-ja juz duzo wiem od Pani Kariny - ale Ona mi teraz nie odpisuje-mysle, ze ma za duzo takich spraw. A wiec poradzcie- kto moze- Jakie papiery co do Rozwodu?? czy jest potrzebnea zgoda bylego meza- jezeli Sad przyznal mi wylaczna opieke nad Angelkia>itd itd- dzieki za wyrozumialosc- byc moze takie przypadki i dlugi post nudza. Dziekuje. smutna Mirak

Napisano

Jesli Twoja Corka ma paszport a do tego Twoj byly maz-ojciec jest pozbawiony praw rodzicielskich to nie masz sie czego obawiac bo tutaj jego zgoda nie jest potrzebna..

a TY juz masz GC w reku?

Napisano

ja dopiero chce wystapic o GC , kiedy moj Maz dostanie obywatelstwo.Corka ma paszport od dwoch lat.Problem jest w tym, ze nie moge znalezc odpowiedzi czy na Nia wypelniam osobno I-130 i jakie dokumenty do tego mam dolaczyc?

Napisano

ok. napisze jeszcze raz : wyszlam za maz na wicie turystycznej, a poniewaz przesiedzialam wize to czekalismy az Maz dostanie obywatelstwo. Egzamin ma 10 Marca w Nowym Orleanie. Zaraz potem chce wyslac moje aplikacje i od razu mojej corki.Wiem od Pani Kariny, ze moge o to starac sie jednoczesnie bo jest nieletnia.Nie wiem jednak jakie dokladnie dokumenty dla niej potrzebuje.Czy wypelniam taka sama I-130 i jakie dokumenty typu: aktu urodzenia itd.

Napisano

wypelniasz dla corki to wszystko co na siebie czyli I-130 G-325 485(nie pamietam literki) i maz zeznanie podatkowe (nie pamietam numeru formularza) placisz za formy corki tak sama jak za swoje do tego zdjecia leg corki i twoje badania lekarskie corki i twoje. Jednym slowem wszystko co jest dla ciebie tez jest dla corki.

Pytanie czy o GC dla corki bedziecie sie starali jak ona bedzie w PL czy w USA bo jezeli w PL to zapewne procedura jest inna a wydaje mi sie ze lepiej bedzie jak ona juz bedzie tutaj w USA wiec moze powstrzymaj sie do wysylania papierow jak mala zakonczy rok szkolny w PL tak czy inaczej twoja decyzja.

Z dokumentow polskich musisz dolaczyc kopie oczywiscie postanowienie rozwodowe z pierwszym mezem akt urodzenia pelny Twoj i corki

Napisano

no wlasnie to jest dla mnie najgorsze, ze Corka jest caly czas w Polsce, staralismy sie o wize turystyczna zeby mogla tu przyleciec ale powiedziala prawde, ze ja tu przebywam i jej odmowili.Papiery na nia bede skladac tu razem z moimi.A jezeli chodzi o czas to papiery bede skladac dopiero w Marcu lub Kwietniu- a oczekiwanie jest minimum 6 m-cy w LA , wiec i tak Corka juz skonczy ten rok szkolny.Dzieki za odpowiedz

Napisano

buli Twojej corce nie odmowili za to ze jestes nielegalnie a ze zachodzilo podejrzenie ze Ona tam zostanie na tej wizie oraz ze wiza turystyczna posluzy do legalizacji pobytu co jak wiesz nie jest mile widziane w Ambasadzie-Konsulacie .. Wiele osob dostaje wize w podobnej sytuacji i przyznaje sie ze ma kogos nielegalnie.

ps jak bedzie legalizacja w Polsce to chyba bedzie mogl ktos z Twoja corka pujsz-pojechac na badania medyczne?

Napisano

Dzieki Sly6 za odpowiedz.Ale moja Corka starala sie o wize kiedy moja jeszcze byla wazna- nie dostala oczywiscie dlatego, ze zachodzilo podejrzenie ze zostanie - powiedzieli jej, "przyjdz po wize jak Mama wroci" i tyle.Corka ma skonczone 16 lat wiec chyba bedzie mogla isc sama- ale do tego to chyba jeszcze daleka droga- najpierw trzeba zlozyc na nia I-130 i z tym mialam problemy co i jak.

• 1 miesiąc później...
Napisano

chyba jednak bardzo dziwny przypadek/ moze bardzo nietypowy/ .Przepraszam za pierwszy rozlegly post- ale pozniej staralam sie w skrocie podac konkrety. Kiedy ktos jest w bardzo ciezkiej sytuacji i w stresie to stara sie zainteresowac innych swoim problemem i szukac pomocy piszac wszystko- tym bardziej jezeli pierwszy raz jest na Forum. Te "stare Wygi" niepotrzebnie sie denerwuja!Teraz przepraszam ale nadal szukam odpowiedzi. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...