al86bundy Napisano 3 Marca 2009 Zgłoś Napisano 3 Marca 2009 witam wszystkich. przeglądam forum i wpadłem na pomysł. jakie mam prawdopodobieństwo otrzymania wizy i przejście przez kontrole na granicy mowiąc że jade kupić samochód czas pobytu góra 2 tygodnie (w polsce jestem zarejestrowany jako bezrobotny) z góry dziękuję za odpowiedż
sly6 Napisano 3 Marca 2009 Zgłoś Napisano 3 Marca 2009 a co napiszesz w ds 156?ze jestes bezrobotny czy ze gdzies pracujesz?co do granicy to tez zalezy jak wypadniesz na niej,jak zobacz ze Twoj pobyt nie bedzie zwiazany z turystyka-kupnem samochodu to zostaniesz zawrocony.
Rademedes Napisano 4 Marca 2009 Zgłoś Napisano 4 Marca 2009 kazdy powod jest dobry, zeby jechac nawet jesli nie jest prawdziwy, chodzi o to zeby te "wersje" miec na tyle opracowana, zeby nie wysypac sie przy jakims prostym pytaniu
al86bundy Napisano 4 Marca 2009 Autor Zgłoś Napisano 4 Marca 2009 jeśli w ds 156 napisze że pracuje (umowy o pracę w ambasadzie nie pokaże bo nie mam) to czy oni mogą sprawdzić że ja w polsce nie pracuję skoro jestem zarejestrowany w urzędzie pracy jako bezrobotny? samochód moge kupować dla ojca tylko czy mi uwierzą?
muzzy Napisano 4 Marca 2009 Zgłoś Napisano 4 Marca 2009 jeśli w ds 156 napisze że pracuje (umowy o pracę w ambasadzie nie pokaże bo nie mam) to czy oni mogą sprawdzić że ja w polsce nie pracuję skoro jestem zarejestrowany w urzędzie pracy jako bezrobotny? samochód moge kupować dla ojca tylko czy mi uwierzą? Jak dobrze pamietam, studenci pisza na wniosku o turystyczna telefon do szkoly, a osoby pracujace do zakladu pracy. No i moga zadzwonic pod ten numer czy taki a taki pan pracuje, co w sumie jest dziwne bo nie wiem czy pracodawca moze udzielac takich informacji. No ale to tylko teoria...
sly6 Napisano 4 Marca 2009 Zgłoś Napisano 4 Marca 2009 Moga i czasami dzwonia a do tego Oni nie pytaja sie o zarobki itp a o to czy dana osoba pracuje i tyle...
Joanna30 Napisano 4 Marca 2009 Zgłoś Napisano 4 Marca 2009 Z tym, że na przykład mój zakład pracy nie udziela takich informacji przez telefon. Miałam taką sytuację, że bank chciał sprawdzić, czy jestem pracownikiem i musieli prosić na piśmie
muzzy Napisano 4 Marca 2009 Zgłoś Napisano 4 Marca 2009 No tak, ale tak to wyglada ze w Twoim interesie byloby zeby udzielili takich informacji, negatywna odpowiedz Ciebie naraza na konsekwencja a nie konsula. Choc popieram ze zaklad pracy nie powinien udzielac takich informacji.
Joanna30 Napisano 4 Marca 2009 Zgłoś Napisano 4 Marca 2009 Zgadza się. Ja nawet dzwoniłam do kadrowej, żeby jej powiedzieć, żeby udzieliła informacji, jak zadzwoni bank, na co ona powiedziała, że nie może takich informacji udzielać przez telefon. A z drugiej strony w D156 napisałam numer telefonu, który mam na biurku, więc jakby zadzwonili, to koleżanki by potwierdziły, że pracuję
Lukka Napisano 17 Marca 2009 Zgłoś Napisano 17 Marca 2009 Prawdą jest , że zakład pracy może otrzymać telefon z Ambasady o potwierdzenie zatrudnienia i (nieprawdopodobne!) wysokości zarobków. Tego samego dnia , dosłownie po obietnicy otrzymania wizy, zadzwoniono do mojego zakładu pracy w celu sprawdzenia prawdziwości podanych przeze mnie danych. Oczywiście nie otrzymali informacji o wysokości zarobków. Zakład pracy nie ma prawa udzielania tego typu informacji , tym bardziej przez telefon.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.