andyopole Napisano 6 Marca 2009 Zgłoś Napisano 6 Marca 2009 w jakim jezyku rozmawia sie w ambasadzie ?? czy obslugiwal was ambasador czy jakis urzednik ?? Ha ha, ambasador jest jeden w Wawie i nie z kazdym ministrem chce gadac. Sa od tego mlode lebunie z tytulami konsulow. Czasem mam wrazenie ze pracuja za kare na tym stanowisku.
sly6 Napisano 6 Marca 2009 Zgłoś Napisano 6 Marca 2009 Ja dodam ze mozna z takim Panem Konsulem rozmawiac po angielsku lub po polsku
andyopole Napisano 6 Marca 2009 Zgłoś Napisano 6 Marca 2009 Ja dodam ze mozna z takim Panem Konsulem rozmawiac po angielsku lub po polsku Z tym polskim bywa roznie u nich. Kiedys w Krakowie za konsulem siedziala dziewczyna, zapewne Polka i pomagala mu w rozmowie. Tzn. konsul "rozmawial" a pani mu szeptala do ucha co ma mowic. Pan konsul, mlody chlopak ok. trzydziestki zazyczyl sobie zebym wyliczyl jakie mam samochody. Mialem wtedy miedzy innymi ZUKa, taki dostawczak. Pan polgebkiem podpytuje dziewczyne: "what is 'czuk'" a Ona na to... is a van. Do dzisiaj to wspominamy w domu bo wtedy bylem po wize z siostra.
Rademedes Napisano 6 Marca 2009 Zgłoś Napisano 6 Marca 2009 jak ktos nie ma problemow z angielskim to lepiej zeby wlasnie w tym jezyku rozmawial, nawet przy wizie turystycznej, nie ma wtedy problemu ze ktosa czegos nie zrozumial a i rozmowa przebiega inaczej ;-)
matt1011 Napisano 7 Marca 2009 Zgłoś Napisano 7 Marca 2009 Na początku od razu przepraszam za ten temat. wiem ze jest on zbędny w tym dziale ale musialem napisac:) Wczoraj mialem wizyte w ambasadzie:) dostalem wize na 10 lat:) i w związku z tym chcialbym wszystkich podziekowac za wszystkie rady:) robicie kawal dobrej roboty tutaj DZIEKI FOR ALL:) i do wszystkich którzy sa przed pierwsza wizyta w ambasadzie to nie jest takie straszne jak Wam sie wydaje:) Dzieki i pozdrawiam:) Komunikat MSZ w sprawie zatrzyman: http://www.faktychicago.pl W zwiazku z niekompletnoscia komunikatu MSZ pomijajacego najistotniejsza sprawe niebezpieczenstwa znalezienia sie w objektach ICE/INS nalezy dodac: W razie zatrzymania przez sluzby imigracyjne w USA ( tzn. wewnatrz USA) mozna znalesc sie na drodze do sadu imigracyjnego w zwyklych aresztach z przestepcami karnymi. Dowozenie do kilkunastu sadow imigracyjnych nastepuje pancernymi autobusami bez klimatyzacji, vanami oraz samolotami. Temperatura jest tam czasem powyzej 40 stopni C. Podczas transportu aresztanci sa skuci kajdanami na rekach i nogach co utrudnia spozywanie posilkow i potrzeby fizjologiczne. W aresztach po drodze zatrzymani przetrzymywani sia czesto powyzej 24 h bez mozliwosci spania na lozku i zmuszani do siedzenia lub spania na podlodze. W obozach koncetracyjno-deportacyjnych zajmujacych sie kwarantanna zatrzymani sa rozbierani i ubierani w plocienne ubrania koloru jasnozoltego i plastikowe klapki w ktorych trzeba chodzic nawet dwa kilometry. Ubrania te sa cienkie i nie daja praktycznie ochrony przed lodowatymi klimatyzowanymi salami. W aresztach bez kwarantanny w ubrania ciezsze przypominajace ubrania robocze ze stemplami osrodkow zatrzyman. np. granatowe z bialym PCSO. W osrodkach zatrzyman panuje temperatura okolo 15 stopni C co u osob nie majacych przeszkoleia wojskowego w polaczeniu z obowiazkowym zbiorowym prysznicem przynajmniej raz dziennie moze wywolac ciagly stan przeziebienia. Posilki w tych osrodkach sa zgrupowane. Nie ma ich od 4 po poludniu do 7 rano, a w wypadku wielkich obozow do stolowek obowiazuje kilometrowa marszruta w stylu linii. Telefony z tych osrodkach dzialaja nieregularnie i maja bardzo niska jakosc glosu w razie koniecznosci polaczenia sie z adwokatem lub konsulem. Osrodki te sa za ciezkie dla obywateli RP i sprawiaja wrazenie mozliwosci smierci z wycienczenia z powodu temperatury twardosci lozek i ogolnej pancernosci tych objektow. Wydaja sie bardziej zmilitaryzowane niz Polskie jednostki wojskowe w okresie PRLmimo ze to objekty cywilne. Prycze sa twarde pokryte twardymi plastikowymi materacami i powoduja ciezkie odlezyny w wypadku osob z otyloscia. Objekty te uzywane sa rowniez do przetrzymywania azylantow w wypadku uplynieca roku od zlozenia podania o azyl na mocy prawa. Wladze imigracyjne na wniosek prokuratora generalnego maja prawo przedluzac okres aresztu o szesc miesiecy do nieograniczonego okresu np. w wypadku sledztwa lub podejrzenia o popelnienie przestepstwa karnego. Wspolwiezniowie to glownie obywatele krajow Latynowskich : Meksyku , Guatemali i El Salvadoru. Ogolnie warunki te przypominaja mieszkanie na dworcu kolejowym nago przy okolo temperaturze 15 C z koniecznoscia brania prysznica na oczach innych podroznych i takowego oddawania potrzeb fizjologicznych.
mimi0100 Napisano 9 Marca 2009 Zgłoś Napisano 9 Marca 2009 Witam , Mam pytanko do bobot48, a ty w jakim języku rozmawiałeś??? Pozdrawiam
sly6 Napisano 9 Marca 2009 Zgłoś Napisano 9 Marca 2009 mimi jak ktos umie dobrze lub bardzo dobrze po angielsku to tak moze rozmawiac a jesli nie umie dobrze to niech rozmawia po polsku..
mimi0100 Napisano 9 Marca 2009 Zgłoś Napisano 9 Marca 2009 To ja jednak zostanie przy tym polskie, pozdrawiam
adam2008 Napisano 10 Marca 2009 Zgłoś Napisano 10 Marca 2009 czy rozmowa w jezyku polskim ma wplyw na otrzymanie wizy ??
sly6 Napisano 10 Marca 2009 Zgłoś Napisano 10 Marca 2009 Nie ma zadnego znaczenia czy mowisz po polsku czy tez po angielsku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.