Skocz do zawartości

I-864 Problem

lukasz19a

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja mam zwiazane z tematem pytanie. Jak rozumiecie pojecie gospodarstwa czy to ilosc osob mieszkajacych w tym samym domu czy pozostajacych na utrzymaniu? Czy jak ktos np. mieszka z zona i z bratem w jednym miejscu ale brat utrzymuje sie sam to tez sie liczy brata do household size? I wtedy trzeba zliczac dochody wszystkich? To bylaby za dluga dokumentacja chyba.

• 1 miesiąc później...

Napisano

witam wszystkich na forum! Przeszukałem forum i nie znalazlem odp na moje pytanie. Nie chce zaśmiecać forum, gdyż podobny temat juz istnieje.

Moja sytuacja jest następująca, jestem po ślubie z obywatelką USA. Zarobki żony nie przekraczają 125% wymaganego min, ja jestem tutaj na przesiedzianej F1 mam #ssn z wcześniejszego pobytu na J1 i rozliczam się z podatków na podstawie formy 1099 i swojego #ssn (pracuję jako self employer). Czy moje dochody mogą być wliczone do przekroczenia limitu 125%? Jak tak to żona musi wypełnić I-864 a ja I-864a? Jakie kopie dokumentów w takiej sytuacji są wymagane wysyłajac formy I-864* (w2 zony z 2009roku plus moje 1099 z 2009)

z góry dziękuję i pozdrawiam

Napisano
Nasunelo mi sie teraz pytanie. Czy jezeli ktos byl i pracowal nielegalnie, ale placil podatki na swoj SSN przez powiedzmy 5 lat przed uzyskaniem zielonej karty, do AOS mial oczywiscie sponsora, to kiedy w takim wypadku wygasaja obowiazki sponsora wzgledem sponsorowanego, po kolejnych 5 latach czy w takim wypadku liczy sie te 10 lat od nowa?
tu jest tak: albo masz sponsora i MUSI byc te 10 lat - albo nie masz sponsora. Nie ma tu wyjatkow, ze sponsor bedzie na X lat, bo ktos pracowal 2, 3, 4 lata.

Sponsor podpisuje dokument na 10 lat/40 kwartalow pracy albo do momentu obywatelstwa osoby sponsorowanej - i od tego nie ma wyjatkow.

Z watku: http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...amp;#entry99363

PS. Juz sam nie wiem czy to na temat czy tez nie :|

Napisano

'Saka' wielkie dzięki za linka ale czytająć ten post nie mam jednoznaczne odpowiedzi na moje pytanie, gdyż wypowiadają się różne osoby i ich informacje są sprzeczne. Ja mam przepracowane 2 lata na swoim #ssn więc to jest za krótki okres abym sam siebie sponsorował. Chcę się upewnić czy dodatkowy sponsor jest wymagany czy moje dochody mogą być wliczone w dochód żony i wówczas przekroczymy limit 125%? (jestem self emplouer używam formy 1099 przy rozliczaniu podatków wiec nie mam jako tako firmy w której jestem zatrudniony)

ok słabo szukałem co do formy I-864 wszystko jest tutaj http://www.usa.info.pl/board/index.php?showtopic=12523

p.s mam jeszcze takie pytańko jakie dokumenty można wysłać bez posiadania sponsora (po ślubie z obywatelką i co się zmieni w mojej sprawie)? i czy w późniejszym czasie jak żony zarobki będą wystarczające to będę mogł dosłać resztę form.

Napisano

poczytaj dokladnie instrukcje na 2 stronie I-864

What If I Cannot Meetthe Income Requirements?

If your income alone is not sufficient to meet the requirement for your household size, the intending immigrant will be ineligible for an immigrant visa or adjustment of status, unless the requirement can be met using any combination of the following:

2.Income from the intending immigrant(czyli twoj), if that income will continue from the same source after immigration, and if theintending immigrant is currently living in your residence. If the intending immigrant is your spouse, his or her income can be counted regardless of current residence, but it must continue from the same source after he or she becomes a lawful permanent resident.

Czyli jesli zona nie moze sama spelnic obowiazku moze uzyc twojego dochodu jesli jestes w stanie udowodnic ze bedziesz mial to samo zrodlo dochodu po otrzymaniu zielonej karty

Ale nie wiem czy to jest dodatkowo do dochodu zony czy samodzielnie twoj dochod musi byc wystarczajacy by spelnic 125%

Nadal to zona jest glownym sponsorem a ty jej tylko pomagasz

wtedy zona by wypelniala I864

ty chyba nie potrzebujesz I-864A bo na 3 stronie pisze "However, an intending immigrant whose income is being used to meet the income requirement does not need to complete Form I-864A,"

nie wiem jak trudno bedzie udowodnic ze bedziesz mial te same dochody jesli jestes selfemployed i czy to jest wogole mozliwe

latwiej by bylo poszukac dodatkowego sponsora

Przydalaby sie porada dobrego prawnika

napisz do kariny, choc jej dawno nie bylo widac na forum

2 Co do wysylania papierow bez spelniania warunkow sponsora to po paru tygodniach / miesiacach przysla wam RFE o te papiery i bedziecie mieli chyba 30 dni na doslanie , jesli nie doslecie wymaganych papierow to sprawa jest odrzucana, szkoda by bylo wywalac tyle pieniedzy

Mozesz chyba wyslac samo I-130 - petycje immigracyjna i nie zaczynac jeszce procesu o GC

w takiej sytuacji jestes nadal nielegalnie ale chyba nie beda mogli cie deportowac, kiedys o tym karina pisala

Napisano
nie wiem jak trudno bedzie udowodnic ze bedziesz mial te same dochody jesli jestes selfemployed i czy to jest wogole mozliwe

latwiej by bylo poszukac dodatkowego sponsora

Przydalaby sie porada dobrego prawnika

napisz do kariny, choc jej dawno nie bylo widac na forum

2 Co do wysylania papierow bez spelniania warunkow sponsora to po paru tygodniach / miesiacach przysla wam RFE o te papiery i bedziecie mieli chyba 30 dni na doslanie , jesli nie doslecie wymaganych papierow to sprawa jest odrzucana, szkoda by bylo wywalac tyle pieniedzy

Mozesz chyba wyslac samo I-130 - petycje immigracyjna i nie zaczynac jeszce procesu o GC

w takiej sytuacji jestes nadal nielegalnie ale chyba nie beda mogli cie deportowac, kiedys o tym karina pisala

1. watpie aby obylo sie bez dodatkowego sponsora, bo nie masz zadnej gwarancji, ze dochod bedzie pochodzil z tego zrodla jakie masz teraz itd. Poza tym, Twoj dochod jest nierownomierny (tak powinnam napisac?) - raz zarabiasz wiecej, raz mniej, oraz beda chcieli - w razie oczywiscie jakby ktos mial bardzo dobry dzien i nie doczepil sie do szczegolow, co jest watpliwe - podatki firmy, ktorej to firmy, jak sie domyslam, nie masz...

2. nie wysylalabym dokumentow "w ratach" - masz klarowna sytuacje, skladaj wszystko od razu i nie bedzie pozniej problemow.

Podsumowujac:

ja bym starala sie o dodatkowego sponsora.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...