Skocz do zawartości

Sponsor Do Statusu Studenta Z Polski - Pilne!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jesli urzad chce wyciag np z ostatnich 4 miesiecy wtedy wyjdzie szybko ze np byla wplata duza na konto sponsora przed pobraniem tego wyciagu .

Napisano
Oj cos mi sie wydaje ze powyzsze jest sedno pytania!

Jest taki problem! Otóż moj kolega przyjechał na wizie turystycznej. Zapisał sie do college'u na nauke jezyka. Wypelnil w szkole wszystkie papiery zwiazane ze zmiana statusu na status studenta, wyslal do urzedu i dostal potwierdzenie ze jego sprawa była przyjeta. W lutym, kiedy sie spodziewal finału sprawy dostal pismo ze jego sprawa zostaje przeniesiona do urzedu w Californi i bedzie tam rozpatrywana, bo we wczesniejszym urzedzie maja za duzo takich spraw. I wszystko bylo ok az jakis tydzien temu dostal list ze ma doslac praktycznie wszystkie papiery od nowa, m.in. forme I-20 ze szkoly, oraz ostatnie 4 wyciagi z konta sponsora. Po zadzwonieniu do szkoly okazalo sie ze sie przepisy zmienily i wszyscy takie listy dostali. I wlasnie problem jest ze sponsorem, poniewaz na starych zasadach niebylo problemu, a po nowemu jest tak ze sponsor musi miec na koncie 20 000 $ przez ostatnie 4 miesiace, a ta osoba ktora go sponsoruje tyle niema, bo wczesniej takich pieniedzy nie wymagano. I niemoze znalezc teraz sponsora a papiery trzeba do urzedu odeslac do konca miesiaca.

I tu nasowa sie pytanie. Mozna miec sponsora z Polski, ktory przedstawi wyciagi z konta ze ma tyle pieniedzy - to fakt. Czy jest taka mozliwosc zeby urzad w USA w jakis sposob mogl takie wyciagi zweryfikowac czy odrazu je przyjmie. (wiecie co mam na mysli :blink: )

Sedno sprawy jest w tym, ze Kowalski poszedl do szkoly i szkola wystawila mu I-20 bazujac na tym, ze Kowalski mial sponsora z USA, ktory mial na koncie przez miesiac czasu $20,000. Teraz urzad imigracyjny chce aby sponsor - ten z USA a nie jakis tam inny, bo w RFE nie bylo napisane "znajdz sobie jakiegos sponsora, ktory ma $20,000 na koncie przez 4 miesiace" tylko bylo napisane, zeby pokazac, ze sponsor, ktory ma sponsorowac Kowalskiego, ma na koncie 20,000 od 4 miesiecy. Sedno sprawy jest w tym, ze sponsor nie kwalifikuje sie, zeby byc sponsorem, wiec Kowalski kombinuje czy immigration - nie uczelnia, bo uczelnia nie ma tu nic do rzeczy - moze sprawdzic sponsora, gdyby takowy sponsor mieszkal np. w Polsce. Bo obecnego sponsorato mozna sprawdzic bez problemu i nikt zadnej zgody na nic nie potrzebuje. Ty natomiast napisales, ze "Kto niby ma to sprawdzic?" To ma sprawdzic immigration, bo uscis zazadalo dokumentow.

Pytanie tylko jest takie: czy w trakcie kiedy sprawa jest juz w immigration, mozna zmienic sponsora? I tu jest maly trick, bo to na podstawie dokumentow amerykanskiego sponsora wydano Ci I-20, a bez I-20 nie wydadza F-1 i kolko sie zamyka.

A tak a propos: nie znam takiego przepisu, ktory kaze dac 4 wyciagi z konta i jestem pewna (?), ze prawo sie nie zmienilo, bo moi klienci wysylali dokumenty o zmiane statusu w grudniu, styczniu i dostali approvals - w zadnycm wypadku nie trzeba bylo 4 wyciagow z konta. Byc moze cos sie nie zgadza urzednikowi, czyli jak to sie mowi sprawa jest fishy i dlatego cos takiego chce. Owszem, niektore szkoly wymagaja 3-4 bank statements jesli student ubiega sie o reinstatement - po to aby udowodnic, ze student nie pracowal itd. Ale przy staraniu sie o wize F-1 nie slyszalam aby urzad imigracyjny zmienil wymogi. Chetnie poczytam jesli takie zmiany mialy miejsce.

• 2 tygodnie później...
Napisano

NO sie sie wszystko wysypało. Sponsor z polski mial być wszystko mialo byc ok az tu w ostatniej chwili... tak odmówił. I co teraz zrobic można?? Czy jedynym sposobem na nauke jezyka jest pozostanie nielegalnie w usa?? nieda sie jakos cos zrobić?? Wiem ze to bez sensu pytanie ale moze ktos wie cos czego ja niewiem?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...