Skocz do zawartości

Potrzebuje Pomocy

mateusz24

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 20
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Oki Wielkie Dzieki Za Udzielenie Odp .. Czyli w Moim Wypadku najlepszym rozwiazaniem jest CR1 Skoro Chcemy Slub W Polsce Tak ?

KAŻDY przypadek jest inny, różnią się pod wieloma względami. Trudno będzie komu kolwiek doradzić i odpowiedzieć Ci w sposób jaki oczekujesz - tzn. "Tak to jest dla Was najlepsze, bądź - nie nierób tego bo będzie źle." Dla jednej osoby CR1 jest jedynym rozsądnym rozwiązaniem, dla innej K1.

Twoja narzeczona ma Polskie obywatelstwo, a to oznacza, że (chyba :) ) nie będzie miała problemów z zawarciem związku małżeńskiego w Polsce. Ale i tak, o ile się nie mylę ( nie cytuj mnie bo nie wiem na pewno), będzie mogła składać na Ciebie petycję tylko w Stanach, a co za tym idzie - cała procedura wizowa CR1 ( jako małżeństwo ze starzem < 2 lata). Chyba że jest w Polsce ponad 6 miesięcy - wtedy może składać papiery w ambasadzie. Jednak co do przypadków z podwójnym obywatelstwem - nie jestem pewna.

Podam Ci mój przykład, rozwiązanie jakie my znaleźliśmy - czy najlepsze? Nie wiem. I nigdy nie poznam odpowiedzi :)

No ale do rzeczy.

Mój narzeczony - amerykanin bez polskiego obywatelstwa. Ja - polka. Zamieszkaliśmy razem w Polsce. Zaplanowaliśmy ślub ( też w Polsce) na wrzesień tego roku. Ale, że stało się jak stało, musiał wracać do Stanów ( po 7 m-cach mieszkania w Polsce i 2.5 tygodniowej wizycie w Stanach). Jednym słowem, plany szlag trafił :rolleyes:

Zdecydowaliśmy się na przeprowadzkę do Stanów. On musiał już w Styczniu być na miejscu. I teraz mieliśmy 2 opcje:

1. K1 - wiza może w przeciągu 6 m-cy w ręce, ale za to rezygnajacja z upragnionego wesela itp. lub

2. Cr1 - ślub cywilny tak szybko jak to tylko możliwe, wesele normalnie we wrześniu no i czekanie na papiery w Polsce.

Na początku przemawiała za nami CR1. Ale mieliśmy za mało czasu. W 2 tygodnie byśmy się nie wyrobili z sądem ( aby mógł zawrzeć związek małżeński w Polsce), z USC, już nie wspominając o zmianach moich danych personalnych, itp. Jest jeszcze wiele innych czynników które nas zastanowiły tj. udowodnienie, że małżeństwo nie było zawarte tylko dla papierków itp.

Z kolei K1 też za różowo nie wygląda - na początku jest mało roboty - kilka wniosków, zdjęć, aos ... Ale później, przy ubieganiu się o GC, EAD, itp. to wszystko zabiera dużo czasu, jest kosztowne itd. itp.

My w sumie nie mieliśmy czasu aby pozałatwiać wszystie papiery do CR1. A po drugie naczytałam się, że Cr1 bywa jednak długim, żmudnym procesem - zazwyczaj ( choć nie zawsze) procedury wizowe trwają dłużej niż w przypadku K1. A dla nas każdy miesiąc się liczył. Zdecydowaliśmy się więc na K1.

Tak to wygląda w naszym przypadku.......

PS. Ślub przełożyliśmy na maj - tylko tyle, że miał być cywilny bez kościelnego, a jest koscielny bez cywilnego :D

Napisano
PS. Ślub przełożyliśmy na maj - tylko tyle, że miał być cywilny bez kościelnego, a jest koscielny bez cywilnego :)

Mialas problemy z zalatwieniem tego koscielnego bez cywilnego??

U mnie proboszcz troche sie opieral ale w koncu sie zgodzil :)

Napisano

Mam zaprzyjaźnionego księdza, ktory bardzo nam pomógł. Nie dość, że załatwił ten ślub bez cywilnego, to jeszcze nie widział oporów przed moim ślubem z nie chrześcijaninem i zgodził się na ceremonię w plenerze ( a tu podobno księża sprawiają najwięcej problemów). :)

Napisano

Kurcze Czemu Zycie Musi byc az tak skaplikowane, przedstawie wam moja historie z Ania bo to Ta Moja WYbranka:))

A Wiec Poznalismy sie co najciekawsze w tym wszystkim Na Czacie jakies 1,5 roku temu w miare mozliwosci przylatuje do mnie Do Holandii bo tu pracuje co do tego ze pragniemy byc razem nie mamy watpliwosci chcialbym aby to nastapilo jak najszybciej.

Czy Nie Moze byc takiej sytuacji ze On Przylatuje do Polski powiedzmy na 3-4 Miesiace w tym czasie bierzemy slub ona wraca do Stanow Sklada te Papiery o Petycje dla Mnie i wrac Do Mnie Tutaj ? Czy Np Jesli Staram Sie O K1 czy Tez Cr1 nie mam jakiejkolwiek mozliwosci aby moc poleciec do niej przykladowo Turystycznie?? Gubie Sie W Tym wszystkim Troche Zbyt Skaplikowane to jest Dla Takiego Czlowieka ktory nie mial stycznosci z tym Wszystkim

Napisano

Jeżeli stać ją finansowo na podróże do Polski czy Holandii na czy co kilka miesięcy i nie tracąc przy tym pracy? - to jak najbardziej taka opcja wchodzi w rachubę. :)

Ty także mógłbyś ubiegać się o turystyczną ( gdy jest już złożona na Ciebie petycja K1 czy CR1). A czy ją dostaniesz to już inna sprawa. Niektórzy dostają i jeżdżą do drugiej połówki tak często jak tylko mogą. A inni nie. Z tego co czytałam to ciężko jest ją dostać. Ale sama nie wiem, bo nie próbowałam.

Napisano

Najwazniejsze aby pisac we wniosku o wize prawde a czy wize turystyczna dostaniesz to juz inna sprawa...

Teraz sam musisz podjac decyzje po przeczytaniu postow o Cr1 i K-1 co bedzie dla Was najlepsze.

Napisano

no a jeśli nasze plany wyglądał by w ten sposób ze biorę z Ania ślub cywilny i ona jest w ciąży (bo tak jest):) czy to pomoże coś w szybszym moim legalnym wyjeździe i zamieszkaniu z nią w USA nie chcemy w europie bo tez to rozważaliśmy ?

Napisano

Ciaza w nie przyspieszy niczego ,moze pokazac czasami ze zwiazek jest z milosci .

Przyspieszyc moga -wypelnione dobrze papiery,przeslanie dodatkowych papierow itp,na to macie wplyw.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...