prezes22 Napisano 31 Marca 2009 Zgłoś Napisano 31 Marca 2009 Mam pytanie. Chce przelac wieksza gotowke na konto w usa? Prosze mi doradzic, czy urzad skarbowy w usa pobiera od takich wplywow jakies podatki. chce przelac z mojego konta polskiego lub niemieckiego na moje konto w usa - to jest pierwsza wersja. a druga taka sama z tym ,ze na konto mojego szwagra, ktory mieszka w usa i ma obywatelstwo - niestety on jest juz w podeszlym wieku i sie nie orjentuje jak jest z tymi podatkami. P.s. konto w usa dopiero planuje zalozyc i jezeli ktos wie jak to zrobic bedac w Polsce prosze o info. dziekuje i czekam na odpowiedzi.
gal Napisano 31 Marca 2009 Zgłoś Napisano 31 Marca 2009 Urzad Podatkowy w US nie ma nic do twoich pieniedzy Ale przy duzym przeplywie gotowki bank informuje kogo trzeba (ze wzgledu na finansowanie terrorystow) moze zainteresowac sie pochodzeniem i celem takich pieniedzy. Jesli jestes rezydentem lub obywatelem USA wtedy musisz powiedziec skad sa te pieniadze, bo podlegac moga opodatkowaniu.
Jim Beam Napisano 31 Marca 2009 Zgłoś Napisano 31 Marca 2009 Trzeba zglaszac kazda kwote powyzej $10 000 przy przewozie gotowki przez granice, podobna kwota moze byc dla przelewow, ale moze sie jakis bankowiec wypowie.
prezes22 Napisano 2 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2009 dziekuje za odpowiedz, ale poczekam jeszcze, moze akurat jakis bankowiec przeczyta i powie cos wiecej.
sly6 Napisano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2009 Tak samo bedzie z przelewami,,wyobrazcie sobie ze tych przelewow nikt nie kontroluje ..A tak jest kontrola i mozna wiele spraw wykryc lub tez utrudnic pewnym osobm zycie .. http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,58480,4376370.html
andyopole Napisano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2009 Polskie Banki odnotowuja wszystkie transakcje powyzej 10 tys. EUR lub rownowartosc w innej walucie. Rowniez przy przewozeniu przez granice nalezy zglaszac kwoty powyzej 10 tys. EUR w gotowce. Daje to nieco wiecej niz 10k USD.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.