rysiek08 Posted May 6, 2009 Report Posted May 6, 2009 Witam! Wiadomo ze jest obecnie kryzys, ciezko z praca, zwolnienia itp. Ale czy jest az tak zle ze opcja wyjazdu w celu samodzielnego znalezienia pracy z programu WAT staje sie na tyle ryzykowna ze az bezsensowna? Czy media przerysowuja sprawe w strone niekorzystna czy jest az tak zle ze osoba z bardzo dobra znajomoscia angielskiego bedzie miala problemy ze znalezieniem jakiejkolwiek pracy w okresie wakacyjnym? Pozdrawiam!
gal Posted May 7, 2009 Report Posted May 7, 2009 Nie koniecznie nie jest dobrze ale w radiu szlyszalem ze potrzebuja do pracy na baseny i inne akweny (ratownikow) nie wiem jak z innymi dziedzinami przerzuc craigslist.org moze cos odsiejesz
sly6 Posted May 7, 2009 Report Posted May 7, 2009 Licza sie checi podjecia pracy,co sie umie itp jesli cos masz w reku,w glowie to znajdziesz prace . znalezieniem jakiejkolwiek pracy a teraz tak,,jakokolwiek znajdziesz ale czy zarobisz odpowiednio to juz inna sprawa ...
rysiek08 Posted May 7, 2009 Author Report Posted May 7, 2009 No wlasnie gadalem z kilkoma osobami obecnie przebywajacymi w USA i mowia ze jest naprawde zle i wogole pracy sie nie daje znalezc. Akurat informacje te dotycza stanow Kalifornia i Floryda. Jak jest gdzie indziej nie wiem ale tam pracy nie ma podobno. Na craiglist oczywiscie patrzylem i oferty sa ale teraz w kryzysie pracodawcy i tak wola przyjac swojego na dluzej niz studenta z 4ro miesiecznym pozwoleniem na prace. A z tak wysokim bezrobociem wiadomo ze nawet Amerykanie sie juz lapia nawet tych najgorszych prac. Czytalem w pewnym artykule ze jest na tyle zle ze osoby starsze a nawet emeryci konkuruja z mlodzieza w walce o typowo wakacyjne posady jak wlasnie ratownik, obsluga kolejki w parku rozrywki itp. Wiec jak do tego juz doszlo nie moze byc chyba dobrze. Slyszalem ze przed kryzysem bylo naprawde bajecznie prosto dostac prace a teraz dostanie pracy jakiejkolwiek jest juz osiagnieciem wielkiem samym w sobie. Nie wiem w sumie czemu ludzie nie dyskutuja na forum wiecej o tym waznym problemie bo myslenie o tym dopiero po przyjezdzie i zaskoczenie sytuacja na miejscu moze byc dla coniektorych oplakane w skutkach..
Jim Beam Posted May 7, 2009 Report Posted May 7, 2009 Nie wiem w sumie czemu ludzie nie dyskutuja na forum wiecej o tym waznym problemie .. Moze wlasnie dlatego ze to nie jest wazny problem? Amerykanskie bezrobocie obecnie to cos kolo 8-9% ogolnokrajowo, niektore stany ponizej 5. Ile jest w Polsce?
sly6 Posted May 7, 2009 Report Posted May 7, 2009 W Polsce jest tak samo ,,zalezy od regionu i komu chce sie pracowac..Teraz ostatnio bylem w sklepie i szukaja kogos do pracy wiec cos tam jest do pracy a teraz czy kazdy sie nadaje i chce pracowa?
adam2008 Posted May 7, 2009 Report Posted May 7, 2009 w Polsce jest tak samo ?? jesli kryzys jest w stanach to w u nas zawsze bedzie gorzej a bezrobocie to juz 11 % ale tych co jeszcze nie stracili sil i poszli sie zarejestrowac bo ile u nas jest bezrobotynych nie zarejestrowanych rysiek ile masz lat ?? jesli jestes mlody i kreatywny to mozesz byc ratownikiem przez 4 miechy
sly6 Posted May 7, 2009 Report Posted May 7, 2009 Adam nie wiem ile Ty masz lat ale w latach 90-tych zle bylo z robota ,potem bylo lepiej i znow bylo gorzej,jesli chodzi o mnie to prawie nie mialem i nie mam problemow z dostaniem pracy ,tak wiec jesli ktos szuka i chce pracowac to znajdzie robote nawet przy 15% i wiekszym bezrobociu.
rysiek08 Posted May 7, 2009 Author Report Posted May 7, 2009 Czyli mowicie ze nie ma problemu ze znalezieniem roboty dla osoby zaradnej z bardzo dobrym angielskim?
sly6 Posted May 7, 2009 Report Posted May 7, 2009 jak osoba do tego cos umie to nie widze problemu aby znalesc cos do roboty.. Jak sobie poradziles w Anglii to czemu mialbys sobie nie poradzic w USA>?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.