sly6 Napisano 10 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Witajcie napisalem ten temat aby juz teraz zaczac rozmowe nad tym ,jesli nic sie nie zmieni do czasu wejscia Polski do ruchu bezwizowego to teraz : -pobyt max wynosi na takim wyjezdzie 90 dni - nie ma przedluzania pobytu ani tez zmiany statusu Takie latanie na 90 dni i powrot do USA w krotkim okresie czasu tez moze zle byc odebrane przez sluby graniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal Napisano 10 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Bedzie to bardzo dobre rozwiazanie dla tych ktorzy rzeczywiscie przyleca na wakacje badz odwiedzic rodzine Natomiast do pracy na czarno... hmmm not so much IMO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grodek Napisano 10 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 I jeszcze cała weryfikacja przyjeżdżających będzie się odbywała na granicy USA. Ergo: liczba osób niewpuszczonych znacznie wzrośnie. Jak łatwo sobie wyobrazić całkiem spora liczba osób, które dziś otrzymują odmowy wiz w konsulacie postanowi spróbować "przemknąć się" do USA. Ja osobiście wcale nie jestem tak do końca pewien czy ewentualne (bo pamiętajmy, że mówimy wciąż o science fiction przy ilości odmów wiz obecnie) zniesienie promes nie obróci się przeciwko wielu polskim obywatelom. Niestety nie jesteśmy takim narodem jak np. Czesi. W naszej naturze leży kombinowanie, oszukiwanie urzędników (niezależnie naszych czy obcych) jest standartem. A to działa w dwie strony - my będziemy kombinować, przedłużać pobyty, etc. a urzędnicy Immigration będą robili pokazowe odsiewy. A wiadomo, że gdzie drwa rąbią tam wióry lecą i przykrości mogą spotkać całkiem postronne osoby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal Napisano 10 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 W naszej naturze leży kombinowanie, oszukiwanie urzędników (niezależnie naszych czy obcych) jest standartem. i nie tylko urzednikow Niektorzy nazywaja to przedsiebiorczoscia ja nazywam to cwaniactwem ze Polak potrafi. Niestety wada/zaleta ta jak kto chce nazwac czyni nas tym czym jestesmy i jak jestesmy zauwazani w swiecie i tak dookola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 10 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 grodek kiedys to moze nastapi i warto o tym juz teraz pisac-rozmawiac jak kto z tym bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grodek Napisano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Zgadzam się z Tobą w 100% sly, że trzeba o tym pisać. Tylko w odróżnieniu od naszych władz, które łżą w żywe oczy trzeba bez emocji mówić zarówno o wszystkich korzyściach jak i zagrożeniach jakie niesie za sobą ewentualne włączenie Polski do programu Visa Waiver. Dlatego bardzo dobrze, że założyłeś ten wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal Napisano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Zgadzam się z Tobą w 100% sly, że trzeba o tym pisać.Tylko w odróżnieniu od naszych władz, które łżą w żywe oczy trzeba bez emocji mówić zarówno o wszystkich korzyściach jak i zagrożeniach jakie niesie za sobą ewentualne włączenie Polski do programu Visa Waiver. Dlatego bardzo dobrze, że założyłeś ten wątek Visa waiver nie niesie zadnych zagrozen To brzmi jak jakis napad/agresja Zniesienie wiz zatrzyma wyjazdy "za chlebem" na popracowanie na czarno moze lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 11 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 gal moze grodek mial na mysli tzw zagrozenie ze beda osoby odsylac z lotniska,ze nie bedzie zmiany statusu,przedluzenia pobytu bo dla pewnych osob to moze byc zle rozwiazanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal Napisano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Nie wiem co mial na mysli byc moze te utrudnienia (jak piszesz), jakos tak zagrozenie kojarzy mi sie z grozba czyms ekstremalnie zlym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danik Napisano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 kto ma wyjechać turystycznie to i tak prędzej czy później wyjedzie z wizą, a programu bezwizowego najbardziej chcą ci, którzy chcieli by tam zostać fakt, że by wyjechać trzeba trochę się pofatygować (wiza), ale myślę, że program bezwizowy był by dla nas przynajmniej na początku nieprzyjemny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.