Jump to content

Rozmowa Z Konsulem

martaaa_

Recommended Posts

hej jutro mam wizyte w konsulacie nie wiem w ogole czego sie spodziewac ubiegac sie bede o wize turystyczna dodam ze na rozmowa umowiona jestem razem z moja ciotka ktora bedzie za moja kuzynke ( bo ma tylko 12 lat) wiec potzrebny jest rodzic... Czego moge sie spodziewac? O co przewaznie pytaja. Napiszcie o co was pytali jesli mieliscie juz spotkanie. :(

martaaa przeczytaj sobie forum, są wypowiedzi o co pyta konsul :( ogółem mówiąc to zależy od tego na jakiego konsula trafisz, jedni zadają mało pytań, drudzy z kolei pytają o to tylko mogą. nie denerwuj się, podczas rozmowy odpowiadaj zdecydowanie :P aczkolwiek uczniowie/studenci nie mają problemów z otrzymywaniem wiz, także trzymam kciuki :) pozdrawiam

• 3 weeks later...

Byłem w tym roku na rozmowie w Krakowie. Przygotowaliśmy się z żoną jak do matury - co, gdzie, kiedy będziemy robić, gdzie pracujemy, wyciągi z konta itp. itd, żeby tylko uwiarygodnić turystyczny charakter naszego wyjazdu. Podchodzimy do okienka i rozmowa wyglądała tak:

Konsul: Dzień dobry, jaki samochód Państwo kupują?

Ja: Yyyyy (proces przetwarzania danych lub chwilowy zwis procesora), my nie kupujemy tylko wypożyczymy.

Konsul: Aha, no to życzę Państwu udanego pobytu. Do widzenia.

My: Do widzenia.

Wszystko trwało 30 sekund.

Pozdrawiam Bromus

A to akurat fakt, że konsul lubi zadawać podchwytliwe pytania:)

Ja również starałam się o wizę turystyczną, a konsul m.in. zadał mi pytanie "Gdzie zamierzasz pracować??". Na to ja, zgodnie z prawdą z resztą, odpowiedziałam, że nie zamiarzam pracować, tylko jadę na wakacje, żeby odpocząć, pozwiedzać i zobaczyć się z rodziną. No i wize dostałam:). Ale z pewnością było to pytanie chytrzejsze, niż zwykłe "Czy zamierzasz pracować w USA??"...

Z resztą, jak nie ma się nic do ukrycia, to żadne pytanie nie powinno sprawić problemu.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...