remik_scratch Napisano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2009 Do polski nie musi wracac na stale,ma przyjechac na ten czas kiedy ten samochod zostanie sprowadzony do pl,samochod moze byc na nia zarejestrowany i mozesz nim jezdzic na amerykanskich blachach ok pol roku bynajmniej ja tak jezdzilem,moj kolega juz jezdzi ponad rok,tylko musisz miec polskie ubezpieczenie,pamietaj tylko o poswiadczeniu notarialnym w pl bo zarejestrowanie go na ciebie jako wspolwlasciciela w usa nic nie da,tak naprawde gdyby nie drobne,uchybienia w polskim prawie to bys wogole niemogl jezdzic tym samochodem przez 2 lata
david7211 Napisano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2009 Po ostatnie wreszcie jeżeli sprowadzisz samochód jako mienie przesiedleńcze to nie możesz go sprzedać przez dwa lata od momentu dokonania odprawy celnej. W przeciwnym wypadku trzeba będzie uiścić wszystkie opłaty (cło i VAT) z których zostało się zwolnionym. Warto o tym pamiętać. Jesli sprowadzasz pojazd na mienie przesiedleńcze to nie możesz go sprzedać przez rok (1 rok)
jony... Napisano 15 Listopada 2009 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2009 Witam. Czytałem to co pisaliście na temat mienia i w ogóle. Ciężko jest w tym wszystkim się połapać, a szczególnie rozsadzić co jest lepszą opcją, bo ja również szukam najlepszego rozwiązania dla mnie. Tylko że u mnie sprawa wygląda inaczej... Mianowicie: -mieszkam w polsce -mam podwójne obywatelstwo (urodziłem się w USA, a rodzice się Polakami) -mieszkam w Polsce od dobrych paru lat (gdy byłem mały, rodzice musieli wracać do polski) -ubezpieczenie, zameldowanie, oczywiście polskie. Mam w USA rodzinę która mogła by mi pomóc w formalnościach i przy zakupie... I tu pytanie: Jak najlepiej sprowadzić NOWY (najlepiej) samochód i jakie opłaty będą mnie obowiązywały.. ? A że szykuje mi się wyjazd w następnym roku to staram się dowiedzieć o tym jak najwięcej... PROSZĘ O PISANIE WSZYSTKIEGO CO SIĘ NA TEN TEMAT WIE... z góry DZIĘKUJĘ... Ps. NA PEWNO BYŁO JEŻ PEŁNO TAKICH PYTAŃ I ODPOWIEDZI, ALE W TYCH POSTACH CO CZYTAŁEM NIKT KONKRETNIE NIE WYJAŚNIŁ CO I JAK OD A DO Z. WIEC PRZEPRASZAM JEŚLI SIĘ POWTARZAM, ALE JAK TO MÓWIĄ KTO PYTA NIE BŁĄDZI...
sly6 Napisano 16 Listopada 2009 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2009 jony popytaj sie na innych forach o oplaty za samochod ..zadzwon tez do urzedu celnego \ bo jesli chodzi o mienie przesiedlencze to masz to opisane na stronie Konsulatu polskiego w np w NY
jony... Napisano 16 Listopada 2009 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2009 Tak wiem, ale szukałem takich informacji na kilku forach i nic, prócz tego że obywatele US mają jakieś tam "inne prawa, mianowicie nie muszę uiszczec jakiś opłat, ale których i formalności to nie wiem. Do tego pisałem do Urzędu Celnego w Gdańsku lecz on mi odpisał że wszyscy mają tak samo, Cło Akcyza i Vat...
PrzemekX Napisano 17 Listopada 2009 Zgłoś Napisano 17 Listopada 2009 Jaro nie pisz o takich sprawach w Internecie, a wiesz dlaczego, bo na pewno ktoś kontroluje tą stronę, lub przynajmniej czyta (np. urzędnik, celnik, .etc) a uzyskanie Twojego IP i Namierzenie Cie to mniej niż minuta. Wiem co mówię - życie
david7211 Napisano 18 Listopada 2009 Zgłoś Napisano 18 Listopada 2009 Orwel się kłania? Czy to nie przesada już.
sadkrak Napisano 25 Listopada 2009 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2009 1. Siostra kupuje samochód w salonie wysyła go do polski a ja jeżdzę na tablicach amerykańskich około 6 miesięcy aż przyjedzie do polski i zarejestruje samochód jako mienie przesiedleńcze ( okres 6 miesięcy spełniony) ubezpieczenie i wszystkie inne opłaty bedzie placi w usa do przyjazdu. 2. opcja trudniejsz bo ja muszę tam jechać z między narodowym prawkiem i wtedy kupujemy razem samochód w salonie. ona jest właścicielem a ja osobą upoważnioną do jeżdzenia samochodem. przesylam samochód i mogę nim wtedy jeżdzić bo rejestracji podobno?! w dokumentach samochodu jestem więc mówię że turystycznie przyjechałem. troche to zagmatwane ale niemożliwe bo : -na tailo celnicy w USA czesto wbijają pieczątkę wyjazdu i automatycznie nie spełniasz czasu użytkowania pow.6 miesięcy a jego orginał musi być w porcie w chwili nadania -rozumiem ze pozostałe pytania bez odpowiedzi
david7211 Napisano 25 Listopada 2009 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2009 Na mienie przesiedleńcze samochód musi być użytkowany za granicą przez 6 miesięcy, nie w PL.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.