hciuku Napisano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2009 Przepraszam jeżeli taki temat już był. Mam takie pytanie.. gdy wrócę ze stanów do polski z amerykańskimi prawo jazdy czy w Polsce będę mógł dostać międzynarodowe prawo jazdy żebym mógł jeździć na amerykańskim prawku ?? i czy przy zmianie prawka z amerykańskiego na polskie .. to amerykańskie prawo traci ważność ? czy jak wrócę do stanów mogę dalej na nim jeździć ?;> Pozdrawiam ;]
gal Napisano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2009 Nie wiem jak polskie przepisy ale amerykanskie ma date waznosci i do tego momentu jest wazne. Jesli ci je zabiora w polsce na wymiane na polskie to automatycznie go nie masz.
hciuku Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2009 no wlasnie sie tego obwiam ze jak bede chcial zamienic z amerykanskiego na polskie to mi amerykanskie zabiora .. a tego nie chce .. bo na pierwszym wyjeździe się na pewno nie skończy .. wiec jak będzie się dało to wyjście będę miał jedno .. mieć międzynarodowe prawo jazdy żeby jeździć na amerykańskich
Kamildzianka Napisano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2009 A ja czytalam gdzies, ze amerykanskie prawko sie nie liczy w PL. Trzebaby chyba poszukac, a najlepiej podzwonic do Urzedu Komunikacji w twoim stalym miejscu zamieszkania. Amerykańskie prawo jazdy jest w Polsce nieważne. Można jednak na podstawie amerykańskiego prawa jazdy otrzymać polskie po zdaniu egzaminu teoretycznego. Aby zapisać się na egzamin konieczne jest tłumaczenie amerykańskiego prawa jazdy wykonane przez tłumacza przysięgłego. Z tłumaczenia musi wynikać do prowadzenia jakich pojazdów uprawniało to prawo jazdy w Stanach. http://www.icsk.pl/modules.php?op=modload&...es&id_cat=4 A tu z Ambasady: http://polish.krakow.usconsulate.gov/servi...y-w-polsce.html
adam2008 Napisano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2009 ten temat juz byl http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...art=#entry94823 dobrze czytalas ze amerykanskie prawko w Polsce sie nie liczy tak samo nasze w stanach dlatego trzeba jezdzic na miedzynarodowym i w ciagu pierwszego miesiaca pobytu trzeba wyrobic amerykanskie na dlugosc wizy to chyba jasne
sly6 Napisano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2009 hciuk teraz jestes w polsce wiec przejdz sie do word,,urzedu komunikacji i sie dowiesz jak jest w wymiana\\nie ma tak ze jako obywatel polski bez gc i obywatelstwa amerykanskiego mozesz sobie jezdzic na prawku amerykanskim ile chcesz lub tez na miedzynarodowym.. co do przepisow polskich to jesli nie ma zadnych oboszczen zdrowotnych do prawko w polsce daje sie bezterminowo...
hciuku Napisano 12 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2009 głownie to mi chodzi o to ze jak będę zmieniał na polskie prawko żeby mi nie zabierali amerykańskiego (jak jeszcze będzie ważne)
Fang Napisano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 Przepraszam jeżeli taki temat już był. Mam takie pytanie.. gdy wrócę ze stanów do polski z amerykańskimi prawo jazdy czy w Polsce będę mógł dostać międzynarodowe prawo jazdy żebym mógł jeździć na amerykańskim prawku ?? i czy przy zmianie prawka z amerykańskiego na polskie .. to amerykańskie prawo traci ważność ? czy jak wrócę do stanów mogę dalej na nim jeździć ?;> Pozdrawiam ;] Z tą zmianą amerykanskiego prawka na Polskie to nie jest taki łatwy temat, całe formalności muszą się zakończyć przed upływem ważności wizy. A tak wogole to po co CI międzynarodowe?
sly6 Napisano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2009 chyba waznosci prawka miales na mysli takie sa przepisy ze mozna jezdzic na prawku z USA ale musisz miec prawo jazdy miedzynarodowe wyrobione w USA ,,i wtedy pod czas kontroli pokazujesz prawko stanowe i miedzynarodowe ale nie mozna na tym prawku jezdzic dluzej niz chyba 6 miesiecy,,najlepiej wymienic je odrazu po przylocie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.