Łukasz1992 Napisano 22 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2009 Też się na tym zastanawiałem żeby wziąść ślub ale wtedy gdy np. nie wygram zielonej karty..Czyli wyjechać tam na wize i wziąść ślub...A na jak długo można wyjechać na wize??Czy to zależy od wizy??
Łukasz1992 Napisano 22 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2009 Interesuje mnie raczej wiza turystyczna bo chciałbym zobazczyć jak tam się żyje i jeżeli mi się tam spodoba to raczej bym chciał tam zostać na stałe.Mam tam też rodzine.
sly6 Napisano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2009 co do wklejki w paszporcie to ta wiza jest wazna od paru miesiecy do max 10 lat ale juz na granicy ta waznosc pobytu zalezy od urzednika na lotnisku i moze Ci dac pobyt na pare tygodni lub tez na max. 6 miesiecy.. a co do rodziny to roznie znia bywa,czasami lepiej nie myslec ze tam sie kogos i nie wspominac..
Łukasz1992 Napisano 22 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2009 oki dzięki!Ale np. ożenie sie z Polką która jest w USA i ma obywatelstwo amerykańskie.Czyli po ślubie mogę się starać ubiegać o obywatelstwo lecz odrazu mi nie dadzą więc na jakich zasadach tam mogę zostać?I po ilu latach mogę dostać obywatelstwo??A oni nie będą mieli jakiś wątów że się ożeniłem z Polką i chce dostać to obywatelstwo USA??
gal Napisano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2009 Jesli ozenisz sie dostajesz staly pobyt A po 3 latach jesli malzenstwo jest prawdziwe (co oboje musicie bardzo mocno udowodnic) dostajesz obywatelstwo. Tego tematu watki sa na forum
Łukasz1992 Napisano 23 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2009 Czyli jak dostane stały pobyt w USA to także dadzą mi zieloną kartę która umożliwia że mogę legalnie pracować w USA? I jeszcze jedno pytanie: 1Czy naprawde sie lepiej żyje w USA jak mi mówią znajomi??
sly6 Napisano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2009 Pojedz,to zobaczysz jak jest w USA..nawet jest post o tym ze jednym sie dobrze zyje innym ze nie zbyt...
Bud Light Napisano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2009 Witam,Tak,jak dostajesz staly pobyt to masz pozwolenie na prace.Jezeli chodzi o Twoja szkole to musisz przywiesc tlumaczenia swojego indeksu i dyplomu i Tutaj evaulowac to przez Foreign Credential Evaluation http://www.naces.org/aboutnaces.htm .Wiekszosc przedmiotow Tobie zalicza ale bedziesz musial wziasc reszte klas w College lub University , zalezy w jakim Stanie bedziesz.Oczywiscie wiaza sie z tym spore koszty,ale mozesz dostac pozyczke Student Loan. Powodzenia :-)
Łukasz1992 Napisano 25 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2009 A co by było np. jak bym ukończył Uniwersytet Ekonomiczny Magister z Bankowości i dodatkowo bym miał ten kurs CFA. Czy ten kurs CFA by mi wystarczył żeby pracować w banku w USA??Wtedy chyba bym nie musiał tłumaczyć ten dyplom Ekonomiczny tylko ten kurs CFA?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.