david7211 Napisano 18 Września 2009 Zgłoś Napisano 18 Września 2009 Czy może mi ktoś powiedzieć, ile kosztuje w okolicach Chicago upoważnienie notarialne alby rodzice, którzy lecą do Polski mogli reprezentować syna w przez notariuszem w Polsce ? A ... i czy są polskojęzyczni notariusze czy tylko po angielsku i pozostanie tłumacz przysięgły w Polsce aby te papiery przetłumaczyć ? Za każde info będę wdzięczny. Wszystko zależy od tego do czego Ci to jest potzrebne. Jeśli mają Cię reprezontować przed notariuszem, to domyślam się , że chodzi o coś związanego z nieruchomościami, jeśli tak to to jest potrzebne tzw. "apostille" i tu może być różnie, jeśli sam chcesz wszystko załatwiać, to tak jak napisał kubakj, może być od kilkunatu dolarów trochę w górę, lub jeśli chcesz mieć wszystko z głowy to tak jak napisała Karina, około $200. Jeśli Twoje sprawy w Polsce nie dotyczą nieruchomości to nie potrzebujesz tzw. "apostille", ja np. potrzebowałem upoważnienie dla adwokata w Polsce, aby działał w moim imieniu przed sądem, wystarczyło tylko zwykłe upoważnienie napisane na kartce, plus poświadczenie u notariusza w NYC za $5, i tyle. Odniose się też do tego co napisała Karina, jeśli chodzi o " apostille", tu cytat:: "bo kazdy notariusz ma swoje wymogi co do tego jak dokladnie ma to byc napisane i co takie upowaznienie ma zawierac", to jest nie prawdą, bo tzw. "apostille" ma dokładnie określone co w nim musi być, przynajmniej tak jest w Polsce, nie wiem jak jest w USA. Kolejna sprawa, Karina napisała: "Konsul nic takiego nie powie Ci, bo w Polsce nie ma gotowych drukow dot. upowaznienia czyli takich drukow, ktore sa akceptowane w kazdym miescie - dlatego najlepiej kiedy notariusz z Polski dokladnie napisze co sobie zyczy aby takie upowaznienie zawieralo (a czesto sam notariusz pisze wzor upowaznienia) i wtedy wiesz, ze wszystko bedzie dobrze i ze takie upowaznienia bedzie przyjete przez danego notariusza". Więc odpowiem, bo akurat na polskim prawie się znam trochę, gotowych druków nie ma, ale Kodeks Cywilny dokładnie określa co ma być w upoważnieniu, i żaden Notariusz nie może żądać nic więcej ponadto, lub nie może czegoś przeoczyć, wszystko musi być zgodne z kodeksem Cywilnym, reasumując, prawie wszystkie upoważnienia w Polsce wygladaja tak samo (nie dotyczy to nieruchomości, tu stosuje się inne przepisy), jeśli notariusz wymaga czegoś innego, to w sumie bez powodu, i nie powinien tego robić.
kowboj1 Napisano 1 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2010 Przeczytałem wasze uwagi na forum odnośnie tego notariusza !!! Macie rację !!! Potrzebne mi było pełnomocnictwo ... sam je napisałem i zaniosłem do Banku National City gdzie mam konta i nie było żadnego problemu żeby potwierdzili mi zgodność podpisu i przybili pieczątki .... w ten sposób zaoszczędziłem 40$ bo tyle sobie życzył notariusz który ma biuro obok mojego domu !!! Nie traćcie kasy !!! Zróbcie to sami !!!
kowboj1 Napisano 1 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2010 Ja napisałem pełnomocnictwo do administrowania nieruchomością sam po polsku ... w banku notariusz mi je podbił za darmo .... potem pojechałem do downtown do secretary of state w chicago jest to na ulicy 17 N. State - pokój 1030 (10 piętro) i tam dałem dla pani czarnoskórej w okienku moje pełnomocnictwo po polsku z pieczątką notariusza polskiego i po ok 15 min czekania miałem już Apostille w reku .. Wszystko kosztowało mnie to tylko 2 $ za papier Apostille !!!!!!!!
mesio007 Napisano 2 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2010 No to dobrze masz. U mnie w Bay Area, CA, apostille kosztuje $26 za sztuke. Zanim mi przybili apostille to musialam miec pieczatke od County Clerk za jedyne $38. Razem z mezem mamy konta w 3 bankach i w zadnym mi pelnomocnictwa notariusz nie podbil, bo "pismo bylo na uzytek prywatny i nie mialo nic wspolnego z dzialalnoscia banku", wiec musielismy isc do notariusza ktory takowa pieczatke przybija za $10 (standardowa cena w okolicy). Troche od konca to napisalam, ale to nie zmienia faktu ze za pelnomocnictwo zaplacilam $74 od sztuki i stacilam caly dzien na jazde z jednego miejsca do drugiego i czekanie w kolejkach. Niemniej jednak warto probowac:D
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.