BigRed Posted September 30, 2009 Report Share Posted September 30, 2009 Witam, otóż nastała chwila co by rodzicielka stawiła się na rozmowie o wizę. ale mam pytanie odnośnie pól w formularzy ds-156. Pyt.1 : obecne zajęcie: wystarczy wpisac "na emeryturze"?? <pytanie nr 21> pyt.2 : czy kiedykolwiek była złożona petycja na panią/pana : otóż za pierwszym razem mama zaznaczyła NIE, bo nikt nie skłądał.. ale podczas wizyty i rozmowy z konsulem .. konsul zapytało to mam odpowiedziała, że nie. I co wyszło.. odpowiedział, że tak i podał datę. Problem w tym, czy konsul nie pomylił mnie z mamą. Bo owszem na nas była składana petycja przez Tatę, który ma GC.. pytaliśmy się Go czy składał odpowiadał stanowczo , że nie.. Dodam, jeszcze, że rodzice są po rozwodzie.. Więc nie ma mowy o żadnym sponsorowaniu... DO tej pory nam<dzieciom> przyszły z NVC papierki o wizie, dokładnie nie wiem co.. ale bądź co bądź nam COŚ przyszło od 2-3 lat. Mamie nic, ani pół papierka i co w takiej kwestii pisać.. Czy jest czy nie jest sponsorowana...? Myślę, że od 3 lat, kiedy starała się po raz pierwszy o wiże przyszedł by chodź jeden papierek, skoro nam przyszły z NVC. Pisać, że nie jest złożona.. ? <pyt.36> pyt. 3 : czy któraś z bliskich osób jest na terenie USA.. I co tu wpisać, jest pole mąż/żona. .ale rodzice są po rozwodzie. Więc to nie jest jej mąż już, a ex... w świetle prawa nie są małżeństwem, ale co zaznaczyć.? A przebywa tata, czyli były<jedyny> mąż mojej mamy<hehe ale to dziwnie brzmi.. ;-). <pyt.37> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wooloomooloo Posted September 30, 2009 Report Share Posted September 30, 2009 pyt 1. tak wystarczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rademedes Posted September 30, 2009 Report Share Posted September 30, 2009 pyt.2 : czy kiedykolwiek była złożona petycja na panią/pana pyt. 3 : czy któraś z bliskich osób jest na terenie USA.. I co tu wpisać, jest pole mąż/żona. .ale rodzice są po rozwodzie. Więc to nie jest jej mąż już, a ex... w świetle prawa nie są małżeństwem, ale co zaznaczyć.? A przebywa tata, czyli były<jedyny> mąż mojej mamy<hehe ale to dziwnie brzmi.. ;-). <pyt.37> Pyt 1. - tak jak napisal Wooloomooloo, odpowiedz jest wystarczajaca Pyt 2. - Tutaj tez nie powinno byc watpliwosci, jesli posiadasz wiedze, ze taka petycja zostala zlozona (na Twoja mame - tutaj rozpatrujemy pod katem wniosku wypelnianego przez Twoja mame) to odpowiadasz w tym pytaniu "TAK" oni tutaj nie pytaja Cie, czy dostales jakis papierek o sponsorowanie a o sam fakt sponsorowania ("kiedykolwiek") - jesli jest prawdopodobienstwo, ze tata rozpoczal sponsorowanie to tutaj trzeba napisac "TAK" Udzielajac odpowiedzi na pytania aplikant powinien sie kierowac prawda, zgodnie z informacjami przez niego posiadanymi - w tej sytuacji chyba nie ma watpliwosci, ze sponsorowanie bylo (niezaleznie czy zakonczylo sie pozytywnie, czy zostalo przerwane itp itd.) Pyt 3. - Jesli rozpatrujemy wniosek Twojej mamy i jej obecny maz nie jest w USA to zaznacza w tym punkcie "TAK" - czyj tata przebywa? Twoj czy mamy? - bo tutaj albo ja niezrozumialem albo zostaly pomylone te dwa slowa - jesli wniosek wypelnia mama to patrzymy z punktu widzenia jej sytuacji a nie Twojej podobnie jesli bedziemy brali pod uwage Twoj wniosek - wtedy odpowiednio zaznaczasz czy TWOJ tata przebywa w USA itp. Powodzenia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigRed Posted October 1, 2009 Author Report Share Posted October 1, 2009 Rademedes, co do pyt 3 to chodzi mi o to, ze sa rubryki <mama wniosek wypełnia> o podanie, czy ktos z Twoich bliskich jest w USA.. no i jest rubryka mąż/żona i co teraz.. zaznaczyć ze mąż czy nie..?W świetle prawa nie sa juz małżeństwem, wiec jedno za drugiego nie odpowiada... A z ta petycja dziwna sprawa, bo skoro nic nie bylo składane na mamę, żadna metryka nic a nic.. to jak to możliwe.. co została automatycznie wciągnięta do sponsorowania... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rademedes Posted October 1, 2009 Report Share Posted October 1, 2009 wydaje sie, ze trzeba wpisac "NIE" bo to byly maz, a pytanie nie mowi jasno, ze chodzi rowniez o bylych mezow, tym bardziej ze byl rozwod, nawet jesli konsul zapyta o tego bylego meza, mama moze powiedziec, ze nie wie gdzie jest bo w koncu nie sa juz malzenstwem co do sponsorowania to nic konkretnego Ci nie powiem, w Kanadzie np. sponsorowanie moze byc na dzieci bezposrednio (sponsoruje rodzic) lub na wspolmalzonka pod ktorego aplikacje dzieci sa "podpinane" (sponsoruje maz), sponsorowany wspolmalzonek jest wtedy tzw. glownym aplikantem, zakladam, ze w USA jest dosc podobnie, dobrze byloby wiedziec jak to wygladalo w Twoim przypadku Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigRed Posted October 1, 2009 Author Report Share Posted October 1, 2009 OK wiec, jakoś sama doszłam do wniosku , że .. wydrukuję dwa wnioski jeden z odp, że nikt nie przebywa na terytorium USA<bo fakt faktem, nie jest jej mężem, a określenie brzmi mąż...> więc na mój rozum, to pytanie nie tyczy się jej jako rozwiedzionej. Gdyż równie dobrze mogłaby mieć drugiego męża i co wtedy <pierwszy mąż przebywa na terytorium Stanów, a drugi nie> ;-) ale żeby nie było tak jasno, to wydrukowałam drugi wniosek z tym samym pytaniem, ale zaznaczyłam tak przy pozycji mąż/żona. Zapytam przed wejściem mamy do konsulatu <będę Jej towarzyszyć> tych panów co sprawdzają wnioski, chyba powinni być zorientowani co do takich pytań ;-) A z petycją zaznaczyłam,że nie... gdyż mama nic nie wie o żadnej petycji, nie wysyłała, żadnego aktu urodzenia, małżeństwa, rozwodu.. Jeśli zapyta o petycję powie wprost, że są po rozwodzie już ~~dzieści lat i nie zamierza utrzymywać kontaktów z byłym mężem, ani tym bardziej być sponsorowana przez niego... Zobaczymy jak pójdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted October 1, 2009 Report Share Posted October 1, 2009 mama moze powiedziec, ze nie wie gdzie jest bo w koncu nie sa juz malzenstwem takie pisane moze zle wyjsc jak kazde klamstwo szkoda ze nikt nie zauwazyl ze jest w ds 156 pkt o bylym mezu ktore nalezy wypelnic,,chyba Ty BigRed to zrobilas? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rademedes Posted October 1, 2009 Report Share Posted October 1, 2009 tak sobie mysle ze nie ma co kombinowac, mozna wpisac NIE i jesli konsul zapyta czy ktorys z czlonkow rodziny jest w USA to powiedziec ze maz nie jest, ale byly maz jest w USA i sprawa zamknieta widze tez inne wyjscie: wnioski sa przegladane przez pracownika ambasady/konsulatu, czasem tam uzupelniaja brakujace informacje, jest to idealny moment, zeby zapytac co tutaj wpisac - i to jest chyba najlepsze rozwiazanie moze pani z konsulatu dopisze tam "ex" itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigRed Posted October 1, 2009 Author Report Share Posted October 1, 2009 Sly - odpowiada c Ci na pytanie.. Ja utrzymuję kontakty z Tatą = Natomiast rodzice ze sobą nie, wiec gdyby nie ja. to też nie miałaby pojęcia gdzie przebywa jej były małżonek. Nie musi się dowiadywać gdzie on przebywa i czy na pewno tam, nie interesuje już ją TO i koniec. A odpowiadają na drugie Twoje pytanie, to chyba jasno pisze we wniosku i jasno odpowiedziałam co do byłego męża mamy. Na tle ciemna nie jestem skoro pisze jak byk to w czym problem ale chodzi mi o inne pytanie, bodajże 37.. i tu jest właśnie ten problem. Czy Polski rozwód jest akceptowany przez USA...?? Ram.. s ;-) tak powiem mamie, żeby podczas pobrania odcisków u pani w okienku, jeszce nie przy konsulowi.. powiedziała wyraźnie, że jest po rozwodzie, może na wniosku napisze właśnie EX oby nie machnęła jeszcze "s". hahahhaha Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rademedes Posted October 1, 2009 Report Share Posted October 1, 2009 mama moze powiedziec, ze nie wie gdzie jest bo w koncu nie sa juz malzenstwem takie pisane moze zle wyjsc jak kazde klamstwo szkoda ze nikt nie zauwazyl ze jest w ds 156 pkt o bylym mezu ktore nalezy wypelnic,,chyba Ty BigRed to zrobilas? @sly6: w DS156 jest punkt o malzonka (nawet jesli jestesmy po rozwodzie) i jest to tam jasne napisane, ale nijak sie to ma do punktu o pytanie czy "maz" przebywa w USA, na wniosku nie jest napisane podobnie jak w punkcie 18. (Even if divorced or seperated) wiec wydaje sie, ze sprawa dotyczy stanu obecnego a nie przeszlego. Proste zalozmy, ze ktos sie zenil i rozwodzil 5 razy - nie ma obowiazku taka osoba wiedziec gdzie przebywaja jej byli wspolmalzonkowie - w przypadku opisywanym w tym poscie sprawa jest jasna bo jest jeden i wiemy gdzie jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.