butterfly Napisano 3 Października 2009 Zgłoś Napisano 3 Października 2009 5 dni temu wrocilam ze Stanow po 18-miesiecznym internshipie. Niestety 2-year rule applies Moj chlopak (Amerykanin) przeniosl sie razem ze mna do Londynu. Niestety przede mna nadal 725 dni. Ja i moj chlopak myslimy o wizie K1. Czy mozna o nia aplikowac jeszcze przed uplywem 2 lat, skoro formalnosci trwaja dobre kilka miesiecy? Prosze o porade!!! Dziekuje
butterfly Napisano 3 Października 2009 Autor Zgłoś Napisano 3 Października 2009 Wlasnie przegladalam strone konsulatu i znalazlam ponizsza wiadomosc: Zgodnie z artykułem 212(e) Aktu o Imigracji i Obywatelstwie wymagane jest, aby uczestnik programu wymiany kulturalno-naukowej zamieszkiwał poza Stanami Zjednoczonymi (w kraju pochodzenia lub ostatniego stałego pobytu) przez dwa lata po zakończeniu programu, jeżeli: * Program wymiany, w którym uczestniczył został sfinansowany w całości bądź częściowo, bezpośrednio lub pośrednio przez rząd Stanów Zjednoczonych lub przez rząd kraju, z którego pochodzi, lub rząd kraju, w którym ostatnio na stałe zamieszkiwał. * Uczestnik programu przybył do USA, by uzyskać specjalizację medyczną lub staż. * Jest obywatelem państwa, w którym istnieje zapotrzebowanie na specjalistyczną wiedzę lub umiejętności w dziedzinie, w której uczestnik wymiany specjalilzował się w USA. Uwaga: Od 28 czerwca 2009 obywatele polscy nie są objęci wymogiem zamieszkiwania w kraju pochodzenia ze względu na zapotrzebowanie na specjalistyczną wiedzę lub umiejętności. Dotyczy to również osób, których wiza J-1 została wydana przed 28 czerwca 2009 na podstawie formularza DS-2019 z zaznaczonym punktem „is subject to 212(e)”. Czy to znaczy ze 2-year rule jest automatycznie anulowane?
sly6 Napisano 4 Października 2009 Zgłoś Napisano 4 Października 2009 Dotyczy to również osób, których wiza J-1 została wydana przed 28 czerwca 2009 na podstawie formularza DS-2019 z zaznaczonym punktem „is subject to 212(e)”. z tego wynika ze tak ale dowiedz sie w Ambasadzie o tym...
butterfly Napisano 13 Października 2009 Autor Zgłoś Napisano 13 Października 2009 Skontaktowalam sie z ambasada i zostalam poinformowana ze nie podlegam pod ten artykul Tak wiec moge rozpoczac starania o inna wize
KW Napisano 13 Października 2009 Zgłoś Napisano 13 Października 2009 Gratulacje! mila niespodzianka to teraz bierz sie za wypelnianie papierow i za 6 miesiecy jestes spowrotem! powodzenia, Krysia
sly6 Napisano 14 Października 2009 Zgłoś Napisano 14 Października 2009 butterfly masz plus za to ze nie czekajac na odpowiedz sama zaczelas sie pytac gdzies indziej...na forum mozna sie pytac ale mozna tez w tym czasie sie pytac gdzies indziej jak widzisz dobrze tez napisali na stronie Ambasady
Fang Napisano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2009 Dotyczy to również osób, których wiza J-1 została wydana przed 28 czerwca 2009 na podstawie formularza DS-2019 z zaznaczonym punktem ?is subject to 212(e)?.z tego wynika ze tak ale dowiedz sie w Ambasadzie o tym... @ butterfly napisz prosze jak wyglądają formalności, 2 year rule jest zniesiona ale wpis w paszporcie mowi co innego, urzędas na lotnisku może być nie na bieżąco i problem gotowy. Być może problem nieadekwatny do mojej sytuacji... Ja przebywam w Polsce z powodów osobistych choć jestem w połowie mojego intershipa (konczy sie jakos w pazdzierniku 2010) ale chcialbym miec otwarta furtkę do powrotu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.