evi Napisano 12 Marca 2010 Zgłoś Napisano 12 Marca 2010 To jest oczywiście największy plus i główny powód że tak powiem całego zamieszania:) Komplikacje hymm, może bardziej dla mnie gdyż ogólnie moje życie nastawione jest na Polskę, więc nie wiem jak będzie z kwestią choćby ubezpieczenia, tamtejszym szpitalem, mam tam wsparcie i słyszałam też że można to jakoś załatwić. Następnie kwestia wyrobienia pozniej dziecku np paszportu, w jakim czasie, bo chciałabym z maluszkiem jak najszybciej wrócić, a liczę się z tym oczywiście że nie ruszę z w tak długą drogę z noworodkiem, kwestia ojcostwa, mąż z przyczyn takich że nie ma nawet wizy bedzie przebywał cały czas w Polsce.. pozdrawiam
Jim Beam Napisano 14 Marca 2010 Zgłoś Napisano 14 Marca 2010 Komplikacje hymm, może bardziej dla mnie gdyż ogólnie moje życie nastawione jest na Polskę, więc nie wiem jak będzie z kwestią choćby ubezpieczenia, tamtejszym szpitalem, mam tam wsparcie i słyszałam też że można to jakoś załatwić. Mozesz rozwinac, co masz na mysli piszac "zalatwic"? Następnie kwestia wyrobienia pozniej dziecku np paszportu, w jakim czasie, bo chciałabym z maluszkiem jak najszybciej wrócić, a liczę się z tym oczywiście że nie ruszę z w tak długą drogę z noworodkiem, kwestia ojcostwa, mąż z przyczyn takich że nie ma nawet wizy bedzie przebwał cały czas w Polsce.. Jezeli urodzisz dziecko w USA to otrzyma ono swiadectwo urodzenia -dowod na posiadanie prawa do amerykanskiego paszportu. Dziecko musi tez miec SSN - skladasz podanie w lokalnym biurze SSA osobiscie lub listownie - oczekiwanie na numer - do 2 miesiecy.(na ogol szybciej). Generalnie przy skladaniu formularza paszportowego (DS 11) dla nieletniego (<16 lat) wymagana jest obecnosc obojga rodzicow. W przypadku twojego meza mozesz przedstawic jego notarialne upowaznienie (formularz DS 3053). Oczekiwanie na poszport - do 6 tygodni. Tak wiec caly proces zajmuje od kilku tygodni do kilku miesiecy.
sly6 Napisano 14 Marca 2010 Zgłoś Napisano 14 Marca 2010 evi to Ci sie moze przydac o dziecku i liscie przewozowym: http://polish.poland.usembassy.gov/poland-...t_resident.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.