karakalla Posted December 8, 2009 Report Share Posted December 8, 2009 Witam, mam pytanie dotyczące programu łaczenia rodzin. Jedno z moich rodziców jest stałym rezydentem (ma zielona kartę), ja mam powyżej 21 lat i jestem kawalerem , więć kwalifikuję się jako Second Preference. Aktualnie posiadam wize turystyczną i przebywam na terytorium Usa legalnie jeszcze przez pare miesięcy. Proszę o pomoc dotyczacy tego, jakie formularze muszę wypełnić, kto ma złożyć dokumenty ja czy mój ojciec oraz najważniejsze czy lepiej bym je złożył jeszcze w Usa czy w ambasadzie juz w Polsce. Z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anarion Posted December 8, 2009 Report Share Posted December 8, 2009 A liczysz się z tym, że cała procedura trwa ok. 5 lat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted December 8, 2009 Report Share Posted December 8, 2009 Ty narazie niczego nie skladasz a Twoj Ojciec to raz,,jesli w tym czasie zmienisz stan cywilny to przechodzisz do innej grupy jesli przejdziesz bo jako syn obywatela moglbys przejsc,jesli nie poinformujesz o tym urzedu i bedziesz myslal ze nic sie nie wyda bedzie podstawa aby odebrac Ci GC bo musisz wjechac jako osoba wolna na teren USA a nie juz posiadajaca zone...Chyba ze Twoj Ojciec dostanie obywatelstwo i petycja przejdzie do innej kategorii a co musisz zrobic,,przeczytac forum oraz strone urzedu : http://www.uscis.gov/portal/site/uscis Link to comment Share on other sites More sharing options...
karakalla Posted December 9, 2009 Author Report Share Posted December 9, 2009 Dziękuję za odpowiedzi, co do czekania na rozpatrywanie wniosku to jestem na to w pełni przygotowany ( w tej chwili to jest nawet 8 lat , najbardziej jednak jestem ciekawy, tego czy fakt , że w momencie złożenia wniosku I-130 będę jeszcze na terenie Usa legalnie, więc czy będę mógł starac się o legalne przedłużenie pobytu tutaj i ewentualne pozwolenie o prace. Zapewne jest to niemożliwe, więc co stanie się z moją wizą turystyczną , to znaczy czy zostanie mi odebrana , jeżeli nie czy będę miał problemu z przekraczaniem granicy Usa? dodam jeszcze, że wjeżdzałeml do Stanów już wielokrotnie i nigdy nie było kłopotów oraz nigdy nie przekroczyłem terminu wyjazdu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted December 9, 2009 Report Share Posted December 9, 2009 O przedluzenie pobytu bedziesz mogl sie starac i byc nawet w USA i 8 lat jak dobrze pujdzie,,wazne abys byl w USA legalnie az do dostania GC w innym przypadku nie dostaniesz a jak wyjdziesz z USA to dlugo nie wrocisz do USA jak bedziesz w USA nielegalnie i o tym pamietaj jesli nie dostaniesz przedluzenia pobytu a zostaniesz nielegalnie to pozostanie Ci aby slub z obywatelka aby uregulowac pobyt w USA jak zostaniesz nielegalnie nawet 1 dzien to ta wklejka w paszporcie bedzie juz nie wazna: http://polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/consular.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.