Kamildzianka Napisano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2009 Od jakiegos czasu mysle o studiach. Zastanawiam sie intensywnie nad BA culinary arts. Dzisiaj mnie olsnilo, ze przeciez moglabym skonczyc studia, ktore rozpoczelam w PL. Powiedzcie, ze glupio mysle, bo... studiowalam polonistyke i tak sie akurat sklada, ze na tutejszym uniwersytecie mozna studiowac polski. Czy moglabym zrobic transfer z polskiej uczelni (2002-2004) i dokonczyc tutaj? Wiem, ze idiotycznym pomyslem jest wydac kasiore na studiowanie bezuzytecznego jezyka po to tylko, zeby miec papierek, ale mysle, ze moze przyjetoby mnie na trzeci, albo czwarty rok i mialabym BA. W Polsce tego kierunku juz nigdy nie ukoncze, wiec moglabym tutaj. Co o tym myslicie?
Jackie Napisano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2009 Moja zlota mysl jest taka: przetransferuj tyle przedmiotow ile sie da, ale skoncz inny kierunek. Polonistyka w USA przyda sie raczej jak chcesz byc naukowcem, jak chcesz robic cos innego niz prowadzic badania, pisac artykuly/ksiazki i uczyc, to lepiej studiuj inny kierunek. Mam znajomych naukowcow i jest to ciezki kawal chleba, w zasadzie tylko dla zapalencow. Satysfakcja ogromna, ale pieniedzy niewiele
Kamildzianka Napisano 17 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2009 Tzn moge zrobic transfer, ale pojsc na inny kierunek? Np. skoro w PL moglabym wrocic na trzeci rok, to tutaj tez moge, tylko ze zalozmy do szkoly kulinarnej?
Jackie Napisano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2009 Nie ma czegos takiego jak "trzeci rok" - sa pewne ilosci kredytow do zdobycia zeby uzyskac tytul. Z wyjatkiem gotowych programow, mozna studiowac nawet 30 lat Dowiedz sie w dziekanacie nowej szkoly co moglabys przetransferowac zeby studiowac culinary arts. Zapewne niewiele, ale kilka groszy zaoszczedzisz, nie mowiac o czasie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.