Moon Posted December 18, 2009 Report Share Posted December 18, 2009 Witam, mam pytanie odnosnie zmiany kategorii sponsorowania pracowniczego z z EB3 na EB2? Otoz, jestem sponsorowana ( jak pewnie wiekszosc Polakow) w 3 preferencji.. Sponsoruje mnie firma construction/restoration jako book-keeper/secretary. Mam juz zatwierdzony Labor Certificat a takze I-140, a moja PD przypada na maj 2008, czyli sprawa oczywista ze przedemna lata czekania Dlatego, chcialabym sie dowiedziec, czy z polskim licencjatem z pedagogiki, mam szanse bedac nadal sponsorowana przez te firme na zmiane preferencji z EB3 na EB2? Dodam, ze pracowalam jako sekretarka w Polsce przez kilka lat. Dziekuje i pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
max321 Posted December 18, 2009 Report Share Posted December 18, 2009 Z tego co wiem to nie mozesz. Po pierwsze papiery chyba od razu musz isc w EB2, przynajmniej I-140 (dawno to robilem ale tak mi sie wydaje), po drugie z licencjatem nie za bardzo sie da, zwlaszcza na twojej pozycji. Karina by wiedziala na 100% co i jak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moon Posted December 18, 2009 Author Report Share Posted December 18, 2009 Dzieki, z tego co pisala Karina w ktoryms z postow, to zmienic kategorie napewno sie da, bardzie interesuje mnie czy w moim przypadku jest to mozliwe. Wiem, ze trzeba miec minimum licencjat ( ale nie wiem czy nie chodzi o amerykanski gdyz u nich trwa 4 lata a u nas 3 ) a takze, minimim 5 lat doswiadczenia w zawodzie. Jesli ktos zna odpowiedzi na nurtujace mnie pytania bo bede bardzo wdzieczna. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
max321 Posted December 18, 2009 Report Share Posted December 18, 2009 Sproboj tutaj: http://visajourney.com/forums/index.php?act=home Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moon Posted December 18, 2009 Author Report Share Posted December 18, 2009 Dzieki, juz patrze:) Apropos, tego co pisalam wyzej - sprawdzialm ostatni post Kariny o sponsorowaniu pracowniczym : "6. Czy to prawda, ze EB-2 jest tylko dla osob z wyksztalceniem magistra (MA albo MS) a nigdy dla osob z licencjatem? Do kategorii EB-2 kwalifikuje sie takze osoby z BA/BS plus min. 5 lat doswiadczenie. Wymog jest nastepujacy: US Master's degree or the equivalent." Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzia Posted December 22, 2009 Report Share Posted December 22, 2009 moon zobacz te strone,moze tutaj cos znajdziesz http://www.trackitt.com/usa-discussion-forums/i485-eb Link to comment Share on other sites More sharing options...
karina Posted December 22, 2009 Report Share Posted December 22, 2009 Dzieki, z tego co pisala Karina w ktoryms z postow, to zmienic kategorie napewno sie da, bardzie interesuje mnie czy w moim przypadku jest to mozliwe. Wiem, ze trzeba miec minimum licencjat ( ale nie wiem czy nie chodzi o amerykanski gdyz u nich trwa 4 lata a u nas 3 ) a takze, minimim 5 lat doswiadczenia w zawodzie. Jesli ktos zna odpowiedzi na nurtujace mnie pytania bo bede bardzo wdzieczna. Pozdrawiam! Nie do konca chyba mnie zrozumialas. Wiec wyjasnie: nie mozna zmienic sobie kategorii ot tak - mozna zmienic kategorie zaczynajac cala sprawe od nowa (jesli ktos sie kwalifikuje na EB-2) i tym sposobem i tak dostac green card o niebo wczesniej niz inne osoby, ktore sa w kategorii EB-3. Caly problem zrodzil sie kiedy ludzie, ktorzy mogli byc sponsorowani w kategorii EB-2, przez albo niewiedze adwokata, albo przez chec pojscia na latwzne (bo EB-3 jest latwiejsze w przygotowaniu) bylo kierowanych na sciezke latwiejsza, ale duzo dluzsza czyli EB-3 (np. osoby po biznesie, marketingu, ekonomii czy prawie szly sciezka EB-3, bo tak im powiedzial adwokat, ktory co prawda nie byl adwokatem imigracyjnym, ale nie wzial duzo za sprawe wiec czemu nie skorzystac..) . Fakt jest faktem, ze na EB-2 mozna sie kwalifikowac z licencjatem plus odpowiednim doswiadczeniem, ale to nie znaczy, ze kazdy zawod sie kwalifikuje. Znam wiele przypadkow kiedy ludzie mieli zatwierdzone I-140 w kategorii EB-3, a zaczynali od nowa EB-2 i dostawali green card w ciagu 6 miesiecy. Kazdy przypadek jest inny - trzeba by spojrzec w dokumenty, zobaczyc co jest tam wpisane i zobaczyc czy sie dana osoba kwalifikuje. Powodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.