hosemariano Napisano 5 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2010 Cavscout no niestety Ty miales lepiej w Army bo ona jednak robi pompki za kazdy list jaki dostanie Jej MOS to 92R (reg infantry). Czy moze go zmienic na np liguistic lub Reserve?? No jakie konsekwencje beda jesli jednak rzuci to wszystko i wroci do cywilnego zycia?? Czy sa opcje ze moze nie zaliczyc tego Basic Training i ja odesla do domu albo np. na zyczenie zrezygnowac??? Dzieki za pomoc pozdrawiam
FUGAZI Napisano 5 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2010 Cavscout no niestety Ty miales lepiej w Army bo ona jednak robi pompki za kazdy list jaki dostanie Jej MOS to 92R (reg infantry). Czy moze go zmienic na np liguistic lub Reserve?? No jakie konsekwencje beda jesli jednak rzuci to wszystko i wroci do cywilnego zycia?? Czy sa opcje ze moze nie zaliczyc tego Basic Training i ja odesla do domu albo np. na zyczenie zrezygnowac??? Człowieku 92R to Parachute Rigger, zajebisty zawód! Robota z jajem. Sam taki rozważałem, tylko to jest non-combat MOS więc bym sobie nie postrzelał. Będzie sobie laska siedziała na spadochroniarni i układała spadochrony. Nauczy się też pakować cięższy sprzęt do zrzutów. Jak kobieta nie jest jakaś nadpobudliwa, to pracka jest miodzio, odpowiedzialna ale nienerwowa, spokojna, cicha i w miłej atmosferze. Będzie sobie biegać w tiszercie i czerwonej bejzbolówce cały dzień. Jeżeli lubi skakać to przez 3 lata kontraktu natrzaska co najmniej kilkaset skoków. Jak nie lubi, no to wtedy faktycznie może mieć problem bo i tak będzie musiała skakać. Jak się zakręci to może i zrobi instruktora. Riggerzy to zaraz po Sierżantach Airborne najbardziej szanowane figurki w środowisku spadochroniarskim. Stacjonować będzie w Forcie Benning w Georgii, w Forcie Bragg w Północnej Karolinie, w Forcie Campbell w Kentucky albo w Forcie Richardson na Alasce. Po wojsku robotę w zawodzie znajdzie na drugi dzień. Nie chciałbym Cię urazić, ale zamiast marudzić i pytać się w kółko o to samo, starałbym się na Twoim miejscu spojrzeć na to wszystko bardziej otwarcie, bo naprawdę trafił jej się superzawód z którego można wyciągnąć wiele korzyści, nie tylko materialnych. Dałbym sobie spokój z kombinowaniem jak się z tego wykręcić, bo wykręcić się jest bardzo trudno i nie bez konsekwencji na przyszłość. Za to starałbym się dowiedzieć jak najwięcej o jej pracy tak żeby nie pytać się któryś raz z rzędu czy ona może to zamienić na inny zawód albo reserve, bo już Ci ludzie pisali, że nie można, poza tym nie ma takiego MOSu jak 'reserve'. Co do pompek, to zależy od DSa czy będą pompować czy nie. Niektórzy płacą ciężkie pieniądze za możliwość pompowania pod okiem instruktora, więc to też nie jest złe.
cavscout Napisano 5 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2010 Cavscout no niestety Ty miales lepiej w Army bo ona jednak robi pompki za kazdy list jaki dostanie Jej MOS to 92R (reg infantry). Czy moze go zmienic na np liguistic lub Reserve?? No jakie konsekwencje beda jesli jednak rzuci to wszystko i wroci do cywilnego zycia?? Czy sa opcje ze moze nie zaliczyc tego Basic Training i ja odesla do domu albo np. na zyczenie zrezygnowac??? Dzieki za pomoc pozdrawiam Tak jak napisal poprzednik, 92R to parachute rigger. Infantry to jest 11 series i kobiety nie sluza w piechocie. Jedynym sposobem aby miec zmieniony zawod to odmowic skokow spadochronowych (jako rigger musisz skakac). Ale wtedy dostanie gorsza robote i bedzie miala skaze w papierach. Kase bedzie miala niezla (dodatek jump pay). Poszczescilo sie jej ze dostala taka robote. I na koniec, przestan kombinowac jak kon pod gorke. Jak dziewczyna chce byc w wojsku i pracowac jako parachute rigger, to nie wchodz jej w droge. Do Rezerwy czy NG bedzie mogla pojsc dopiero po odsluzeniu swojego kontraku. Jak pisalem wczesniej, zawod moze miec zmieniony ale nie na taki jaki chce. powiedzmy odmowi skokow spadochronowych lub obleje testy w szkole gdzie beda uczyc ja zaowdu, to dostanie inny zawod ale nie taki jaki ona chce. Dostanie cos co Armia bedzie potrzebowac, i moze skonczyc powiedzmy jako 88M (kierowca ciezarowek). Wtedy bedzi gdzies w Iraku czy Afganistanie prowadzic ciezarowke w brudzie i kurzu. Wiec co jest leprze ciekawa robota z niezlymi dodatkami czy powiedzmy prowadzenie ciezarowki gdzies na zadupiu? Wiec daj sobie spokoj.
bigguy Napisano 5 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2010 panowie nie szkoda wam zycia i zdrowia bedziecie sie narazac ? za co? zaden kraj nie jest wart zeby za niego walczyc jak pojdziesz do woja w usa to cie zaraz wysla do iraku albo afganistanu albo jeszcze gdzie indziej gdzie woja sie toczy nie warto za zadne pieniadze
hosemariano Napisano 6 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2010 bigguy no masz racje trzeba przyznac ale jak to mowia kto nie ryzykuje w kozie nie siedzi:) tzw.ryzyko zawodowe. Napewno ona sercem kocha Polske i zycia za Ameryke nie odda. Poprostu brak funduszy na szkole zaprowadzilo ja do US Army. Takze napewno bedzie traktowac to tylko jako prace. Z tym ze masz racje jesli chodzi o Irak czy Afgan czy tez calkiem spora liste wyrzeczen jakie kazdy zolnierz musi przestrzegac niestety. cavscout nie kombinuje tylko poprostu punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Co z tego ze fajna praca (niepowiem mi tez sie podoba bo ladnie brzmi) ale ryzykowna, bo odpowiedzialnosc spora i ryzyko zwiazane ze skokami wysokie. A ze pieniadze to nie wszystko wiec dlatego wolalbym aby spokojniejsze zycia prowadzila. Pozatym ja jej nie namawiam do niczego ani tez w listach nic nie zakazuje. Cala ta rozmowe jaka tu z wami prowadze to poprostu zostawiam dla siebie, ale ona w listach sama coraz czesciej mi pisze ze nie widzi sie w wojsku. A co do skokow spadochronowych to pewnei tez wybrala tak bo ladnie brzmi i wyglada na "obrazku". Z tego co pamietam to ma lek wysokosci a co z tym zwiazane w Six Flag tylko raz sie przejechala na Nitro i na zadne inne rollercostery nie moglem jej wiecej namowic. Nie skakalem nigdy ze spadochronem choc zamierzam sobie sprobowac skoczyc w Pennsylvanii z instruktorem na plecach, ale szczerze mowiac ciagle z tym zwlekam gdyz maly cykorek jest FUGAZI masz racje ze piekny zawod i szacuneczek dla takich ludzi ale jak juz wspomialem ryzyko. A jesli chodzi o prace w officie przy skladaniu spadochronow to tez odpowiedzialnosc niemala, bo przypuscmy ze przez nia zlozony spadochron sie nie otworzy i ktos zginie to niestety oprocz wyrzutow sumienia do konca zycia ma rowniez ciaganie po sadach wojskowych jak i cywilnych bo prawdopodobnie rodzina bedzie walczyc o niemale odszkodowanie (jak to w Ameryce bywa). No i cos mi sie nie chce wierzyc ze bedzie sobie biegac w T-shirt i czerwonej baseballowce. No ale moge sie mylic A jesli chodzi o zadawanie pytan to moze i sie powtarzam ale jak juz powiedzialem ona mi pisze ze ni ejest latwo i ze z kazdym dniem nie widzi siebie tam. Pozatym dowiedziala sie ze z tym zawodem nie bedzie w NYC napewno ( co zreszta potwierdzacie tu na forum) no i chce byc przy mnie ,ze mna wiec zostaje jej zmienic zawod na moze linguistic (czy jakos tak). Ale czy bedzie to szanas ze bedzie w NYC i codziennie w domu tak jak piszecie to ja osobiscie w to watpie. Prosi mnie ciagle zebym pomogl jej podjac decyzje bo ma juz czasami tak dosc ze chce to rzucic w cholere i niezwazajac na konsekwencje wrocic do normalnego zycia, cokolwiek nieznaczy to normalne. ( bo czasami na ulicy chodzac po NYC mysle ze wiecej tu rzeczy nienormalnych niz normalnych) hihi ale to tak na marginesie. A ze pytam na forum i sie powtarzam....hm...chyba po to jest forum. Martwi mnie tylko to ze malo ludzi tu tak zaglada, bo przeciez kazdy ma swoje zdani i kazdy moze cos pomoc i podpowiedziec. Ciesze sie jednoczesnie i dziekuje Wam za to ze WY sie odzywacie na biezaco i dzieki waszej wiedzy nie powiem ale inaczej na to patrze. Dlatego sam nie wiem co jej teraz radzic. Mysle z enapisze jej tak ze cokolwiek nie zrobi to bedzie jej decyzja i ja ja uszanuje i jezeli podejmie sie tego aby zostac w zawodzie i w Army to ja sie dostosuje i poprostu przeprowadze. Choc wiem ze nie bedzie latwo, bo i praca (moj jezyk angielski raczej tylko komunikatywny , a i nowe otoczenie, osoby, nowe problemy Jak rowniez nie wiadomo jak czesto beda ja przenosic z bazy do bazy bo nie usmiechala by mi sie taka cyganska tulaczka. No a to ze dadza dodatek do mieszkania to moze i plus ale to ciagle nie "nasze" mieszkanie, wiec ciagle mieszkasz tylko jedna noga bo nie wiesz kiedy trzeba sie przeprowadzac. A kolejna kwestia to dzieci.....ona 25wiosen wiec za 6 lat to po 30stce, no niby nienajgorzej ale ja...nie chce na wywiadowki chodzic jako dziadek Podsumowujac chce powiedziec ze Army tak jak kazdy inny zawod ma plusy i minusy i trzeba zawsze jakos to wyposrodkowac, ale najgorsze jest to ze ja w tej jej Army jednego dnia widze wiecej plusow i jest okey a kolejnego natomiast wiecej minusow, a wtedy juz depresja ;( Mysle ze zostawie decyzje jej podkreslajac jedynie ze najfajniejszy zawod z super zarobkami jest do dupy jezeli nie czuje sie z niego satysfakcji i sie go wykonuje jak za kare Pozdrawiam
hosemariano Napisano 6 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2010 Bym zapomnial , bo mowicie ze "Infantry to jest 11 series i kobiety nie sluza w piechocie", ale czemu ja w jej adresie jaki mi podala i na stronie jej fortu mam wyraznie napisane ze jest ona w infantry reg?
cavscout Napisano 6 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2010 Bym zapomnial , bo mowicie ze "Infantry to jest 11 series i kobiety nie sluza w piechocie", ale czemu ja w jej adresie jaki mi podala i na stronie jej fortu mam wyraznie napisane ze jest ona w infantry reg? Jednostki do basic training sa przewaznie regimentami piechoty ale tylko z nazwy. Ale uwierz mi, jak wyjdzie z basic training, nie bedzie sluzyc regimencie piechoty.
hosemariano Napisano 13 Marca 2010 Zgłoś Napisano 13 Marca 2010 Za tydzien lece do mojej zolnierki na graduation do Ft. Jackson. Jakies informacje co moge zabrac a co nie (aparat, jedzenie)?? Jak z hotelem? Czy mam bookowac we wlasnym zakresie czy baza cos zapewnia?? Przez caly basic training dzwonila do mnie tylko 3 razy po 5minut wiec rygor tam maja widze. W listach niby pisala ze moge jakies jedzenie dobre jej przywiezc no ale wole popytac Was fachowcow z doswiadczeniem Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.