Kamildzianka Napisano 19 Marca 2010 Zgłoś Napisano 19 Marca 2010 Mysle coraz intensywniej o studiach - jeszcze nie wiem gdzie i jaki kierunek - ale chce sie juz przygotowac finansowo. A wiec tak: ide na uczelnie sie dowiedziec i co dalej? - zostawiam podanie? - kopie swiadectw? - zdaje testy i jakie trzeba (napiszcie wiecej o ACT i SAT, jak to wyglada, na czym polega, czy jest wymagane i czy historyczno-matematyczny ciolek sobie da rade)? - wysylam list motywacyjny + esej? - czy potrzebna jest jakas rozmowa przed komisja? Zupelnie nie wiem, na czym to polega, jakie sa roznice. Mysle o uniwersytecie stanowym, chce uzyskac dyplom bakalarza (Boze, cztery lata). Przeczytalam wiele postow na ten temat oraz korzystam z petersons.com - nie odsylajcie mnie do google, prosze.
katlia Napisano 19 Marca 2010 Zgłoś Napisano 19 Marca 2010 Nie odesle cie do google, ale odesle cie tu: http://www.pso-usa.org/ Opdpowiedzi na wszytkie pytania ktore zadajesz sa w internecie, na tej poskiej stronie, i na stronach internetowych danych szkol.
kara_kc Napisano 19 Marca 2010 Zgłoś Napisano 19 Marca 2010 jezeli konczysz szkole w polsce bedziesz jeszcze musiala zdawac TEOFL. na udergard nie robia interview.
katlia Napisano 19 Marca 2010 Zgłoś Napisano 19 Marca 2010 Wiele uniwersytetow robi interview na undergraduate, zwlaszcza te z wyzszej polki. A nawet kiedy nie ma oficjalnych interview to osobista rozmowa z kims z admissions czesto zwiekszy szanse ze sie dostaniesz.
mesio007 Napisano 19 Marca 2010 Zgłoś Napisano 19 Marca 2010 jezeli konczysz szkole w polsce bedziesz jeszcze musiala zdawac TEOFL. na udergard nie robia interview. Teoretycznie musisz zdawac TOEFL, w praktyce czesto mozna to ominac. Trzeba zadzwonic do szkoly (albo jeszcze lepiej, pofatygowac sie osobiscie) i wytlumaczyc ze pomimo ze szkoly ukonczylas w jezyku polskim mieszkasz tu juz tyle i tyle lat, angielski znasz i czujesz sie w nim pewnie (pod warunkiem ze to oczywiscie prawda, inaczej faktycznie lepiej podejsc do egzaminu), a poza tym i tak beda Ci robic placement test, wiec szkola bedzie wiedziala na jakim poziomie angielskiego jestes. Szkoly czesto sie na cos takiego zgadzaja. Z mojego punktu widzenia te minimalne wymagania TOEFL ktore kazda szkola stawia to po prostu zeby nie miec milion telefonow kazdego dnia o poziom znajomosci jezyka angielskiego. A tak to wymagany jest TOEFL na tyle i tyle, zdasz to chodzisz, nie to nie:D
adam2008 Napisano 19 Marca 2010 Zgłoś Napisano 19 Marca 2010 hej na czym polega egzamin TOEFL co to wogle jest ??
Kamildzianka Napisano 20 Marca 2010 Autor Zgłoś Napisano 20 Marca 2010 Zdawalam TOEFL'a w 2006; dzieki temu dostalam prace jako nauczyciel jez. ang. w PL (wiem, ze liczy sie tylko dwa lata). Na jaki poziom oceniacie SAT i ACT? Czy mozecie podac przykladowe pytania/zadania? Czy jesli kierunek studiow wymaga np. biologii na poziomie takim a takim, a ja ostatni raz mialam biologie w podstawowce, to czy wtedy zapisuje sie na kursy w danej uczelni, aby nadrobic? Na czym polega wyrownywanie poziomu?
katlia Napisano 20 Marca 2010 Zgłoś Napisano 20 Marca 2010 Jest sporo darmowych testow SAT i ACT (tu, naprzyklad:http://sat.collegeboard.com/practice ) w necie (google by ci pokazal ;0 ) Nie zapominaj, ze mniej wiecej pierwsze dwa studiow w USA to 'general requirements' wiec jezeli w twojej dziedzinie podstawy biologii sa wymagane, to pewnie bedziesz miala ta biologie w tych pierwszych dwoch latach. Mozesz tez nadgonic naprzyklad w community college. Wszystko to bardzo zalezy od uczelni, bo kazda ma troche inne przepisy. Zanim zainwestujesz duzo czasu marzac o studiach w USA - czy zdajesz sobie sprawe ile to bedzie kosztowac? Bo pomocy finansowej dla cudzoziemcow prawie nie ma zwlaszcza nie na stanowych uczelniach - a taki uniwersytet stanowy, naprzyklad kalifornijski, dla cudzoziemcow kosztuje teraz prawie $50,000/rok. --- oops, sorki, zapomnialam ze masz GC wiec nie bedziesz 'cudzoziemcem' -- to obniza koszty przynajmniej o polowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.