gal Napisano 7 Maja 2010 Zgłoś Napisano 7 Maja 2010 Gal, chlopaki nie zgodzili sie odwrocic koszulki. A chodzi o Cinco de Mayo - 5go Maja - swietuje sie niby dawno juz zapomniana bitwe w Meksyku, ale wlasciwie jest to generale swietowania kultury meksykanskiej A co to byla za bitwa? Oh meksykanskiej kultury, (a oni ja maja), a na czym to polega to swietowanie? Lata kiedy, jak ktos sie dowiadywal ze jestem Polka, od razu dzielil sie ze mna najnowszym dowcipasem typu 'polak joke' - gdzie Polak to glupi prymitywny gbor, nieumty, niedoczytany i oczywiscie pijany. Polityczna poprawnosc przynajmniej nauczyla tego typu amerykanina zeby sie troche hamowac z opowiadaniem 'polak joke.' No niestety ale wiekszosc Polaczkow z Greenpointu tak wygladala, niedomyta, smierdzaca potem, klnaca i oczywiscie zapity, aha i koniecznie z papierosem. Troszke sie teraz rozproszyla Polonia wiec nie widac tego stereotypu ale taki niestety ciagle on jest.
Jim Beam Napisano 8 Maja 2010 Autor Zgłoś Napisano 8 Maja 2010 Amerykanscy podatnicy placa temu czlowiekowi a on chyba zapomnial po ktorej stronie granicy znajduje sie ta szkola. Mam nadzieje, ze pan dyrektor dlugo tam nie popracuje. nie znamy okolicznosci. ja latwo moge sobie wyobrazic cos takiego: biale rasistowkie redneckowe dzieciaki chca sprowokowac meksykanskich rowiesnikow w dniu ich swieta. widzialam takie scenariusze w szkolach amerykanskich gdzie istnieja konflikty miedzy grupami etnycznymi czy imigracynymi i wcale sie nie dziwie ze dyrektor w takim wypadku chce cos z tym zrobic. Oczywiscie, masz racje, to biale, rasistowskie, redneckowe dzieciaki prowokuja niewinnych, kochajacych pokoj meksykanskich rowiesnikow, w dniu ich swieta. Swieta , ktore nawiasem mowiac, nie jest obchodzone w Meksyku z wyjatkiem jednej prowincji. Tak wiec te kochajace pokoj meksykanskie dzieciaczki nie moga patrzec na flage USA, kraju ktory daje im dach nad glowa, chleb i edukacje. Skoro sa takie wrazliwe malenstwa to niech wroca do wspanialego Meksyku - tam nie ma wstretnych redneckow. Ja sie ciesze polityczna poprawnoscia, ella -- bo ja dobrze pamietam lata przed PC. Lata kiedy, jak ktos sie dowiadywal ze jestem Polka, od razu dzielil sie ze mna najnowszym dowcipasem typu 'polak joke' - gdzie Polak to glupi prymitywny gbor, nieumty, niedoczytany i oczywiscie pijany. Polityczna poprawnosc przynajmniej nauczyla tego typu amerykanina zeby sie troche hamowac z opowiadaniem 'polak joke.' Ciesz sie polityczna poprawnoscia, ciesz. Juz niedlugo przestaniesz, bo na twoj schylony grzbiet wlazie pan Arab, ktory nie lubi jak rysujesz Machometa natomiast nie widzi nieczego naganego w wysadzeniu w powietrze katolickiej szkoly, albo pan Afroamerykanin, bo co prawda czytanie nieszczegolnie mu idzie, ale przeciez jego pradziadek zbieral bawelne dla twojego pradziadka wiec teraz ty bedziesz placila podatki na jego zasilek albo w koncu pan Meksykanin , bo przeciez zyjesz na jego ziemi wiec wszystko co twoje to jego i nikogo sie nie bedzie pytal kiedy moze przyjsc i co moze zabrac. Ciesz sie. Krotka uwaga o polskich zartach. Nie potrzebuje politycznej poprawnosci, rzadu federalnego ani nikogo innego by sie przed nimi bronic. Nie kryje ze jestem Polakiem a przed wpisaniem w glupi stereotyp bronie sie tym jak zyje, co robie i jakie mam sukcesy. Natomiast opowiadaczy kretynskich zartow ignoruje.
danik Napisano 8 Maja 2010 Zgłoś Napisano 8 Maja 2010 dobrze, że większość jeszcze podtrzymuje trzeźwość umysłu i nie daje się wciągnąć w tę wszechobecną "tolerancję" polegająca na nie urażaniu, pozwalaniu na wszystko, dostosowywaniu się itd. Jim Beam dobrze napisał, to co się teraz wyprawia doprowadzi kiedyś do zagłady i USA i Europy dodam jeszcze tylko, że takie zachowanie mnie strasznie wku.., denerwuje, ale co zrobić jak politycy to c***, którzy nie potrafią przestrzegać własnych wartości, tylko udają jak to oni strasznie są tolerancyjni i nie pozwolą skrzywdzić mniejszości narodowych przez złych i okrutnych obywateli
katlia Napisano 8 Maja 2010 Zgłoś Napisano 8 Maja 2010 Gratuluje. Wasze argumenty sa identyczne do tych w latach 1900-1920 kiedy byla histeria anty imigracyjna na ludzi ktorzy byli uwazani za 'unable and unwilling to assimilate' i 'inferior stock'. Ze to grupy ktore etnycznie sa slabsi, ich religia podejzana, i ktorzy nie maja wartosci ktore buduja mocny kraj. Ta grupa - Polacy i ludzie z poludniowej Europy, glownie Wlosi. Te argumenty byly podstawa anty imigracyjnych praw wprowadzonych ktore odmawialy imigracji Polakow i Wlochow ktorzy tak sie nie podobali WASPom. Do dzisiejszego dnia sa ludzie ktorzy uwazaja, ze po masowej imigracji z europy wschodniej i poludniowej dobry kraj szedl na psy Imigranci rzucajacy sie na innych imigrantow to historia USA. Jakie to ciekawe ze wiekszosc ludzi sie niczego nie nauczyla przez te ostatnie 300 lat.
Jim Beam Napisano 8 Maja 2010 Autor Zgłoś Napisano 8 Maja 2010 Dlaczego zmieniasz temat, to nie jest watek o imigracji. Niemniej jednak nie moge zostawic twojego postu bez komentarza. Wasze argumenty sa identyczne do tych w latach 1900-1920 kiedy byla histeria anty imigracyjna na ludzi ktorzy byli uwazani za 'unable and unwilling to assimilate' i 'inferior stock'. Ze to grupy ktore etnycznie sa slabsi, ich religia podejzana, i ktorzy nie maja wartosci ktore buduja mocny kraj. Ta grupa - Polacy i ludzie z poludniowej Europy, glownie Wlosi. Wasze argumenty? Moje argumenty? mozesz zacytowac co masz na mysli? Tak przy okazji- Meksykanie w wiekszosci nie chca pozostac w USA na stale, dlatego tez nie integruja sie , nie ucza jezyka, nie znaja swoich praw i obowiazkow. Chca tylko wykorzystac amerykanski system a po jego zalamaniu wyjechac. W roku 2005 Meksykanie wyslali do Meksyku okolo 16 .5 miliarda dolarow, zarobionych na ogol nielegalnie, bez odprowadzenia naleznych podatkow. Te argumenty byly podstawa anty imigracyjnych praw wprowadzonych ktore odmawialy imigracji Polakow i Wlochow ktorzy tak sie nie podobali WASPom. Tutaj akurat zwyczajnie klamiesz. Ustawa z 1924 roku ograniczala liczbe imigrantow z danego kraju do okreslonej liczby rocznie (podobnie jak system loterii wizowej obecnie) a nie zakazywala emigracji z Polski czy Wloch. Ustawa ta wstrzymywala czasowo emigracje z Azji wschodniej w celu ograniczenia liczby Chinczykow, ktorych liczba w USA znacznie przekraczala ustalone limity dla poszczegolnych krajow. Imigranci rzucajacy sie na innych imigrantow to historia USA. Nie wiem jaka historie USA znasz, w mojej amerykanscy imigranci i ich potomkowie wspomagaja nowoprzybylych, legalnych imigrantow. Zawsze natomiast sa przeciwni lamaniu praw ich kraju.
katlia Napisano 8 Maja 2010 Zgłoś Napisano 8 Maja 2010 Najwyrazniej jestem durna, klamie i nic nie wiem. W takim razie wylaczam sie z "dyskusji" i oddaje glos prawdziwemu znawcy. Nie wiem czy pojawie sie jeszcze na tym forum. Jestem troche zalamana co tu czesto widzie: ksenofobia, rasism, myopia. A tak mialam nadzieje, ze mlodsze pokolenie Polakow jednak bedzie jednak inne...
sly6 Napisano 8 Maja 2010 Zgłoś Napisano 8 Maja 2010 katlia a w zyciu realnym jest cos innego pokazane niz ksenofobia i nietolerancja itd?jesli Ci tego wprost nie mowia to za Twoimi plecami,wystarczy ze nie umiesz jezyka,nie znasz sie na pewnych sprawach i Amerykanin,Polak,Kanadyjczyk ,....i wiele innych Narodwosci ma Cie za durnia i ze mozna Cie nie zle oszukac jak zle popadniesz..No chyba ze dobrze sie popada wtedy faktycznie zycie idzie fajnie i nie widac pewnych spraw ,,no ja czegos innego doswiadczylem i doswiadczam i nie moge powiedziec ze jest dobrze ani tym bardzo zle,,jest roznie jak kto w zyciu.. Co do forum to jaki procent osob tutaj sie wypowiada w tym dziale ?a no maly a wiec tak tez masz w zyciu ze nie kazdy bedzie widzial to samo co TY i nie bedzie sie z Toba zgadzac a jak wiesz to jest najwieksze osiagniecie demokracji ze kazdy ma swoje zdanie ,wazne aby komus krzywdy nie robic i nie podjudzac ludzi do pewnych spraw .. I teraz czy wrocisz czy nie to Twoja decyzje,oczywscie bedzie tutaj brakowac Twojej osoby ale jesli chcesz odejsc to zycze powodzenia i pamietaj ze tutaj nadal bedziesz mogla wejsc i napisac cos .. Twoja decyzje przyjmuje tak jak co napisalas ..
gal Napisano 8 Maja 2010 Zgłoś Napisano 8 Maja 2010 Najwyrazniej jestem durna, klamie i nic nie wiem. W takim razie wylaczam sie z "dyskusji" i oddaje glos prawdziwemu znawcy. Nie wiem czy pojawie sie jeszcze na tym forum. Jestem troche zalamana co tu czesto widzie: ksenofobia, rasism, myopia. A tak mialam nadzieje, ze mlodsze pokolenie Polakow jednak bedzie jednak inne... Te wszystkie epitety sama mowisz o sobie, czyli masz troche samokrytycyzmu to dobra cecha, ale okreslajac uczniow szkoly biale, rasistowskie, redneckowe dzieciaki to nie za bardzo wyniosle o tobie swiadczy to swego rodzaju "polish jokes" w odwrotna strone. To jak przymykanie oczu na realia o nielegalach ktore sa dosc wyraznie podkreslone przez Jim Beam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.