sly6 Napisano 13 Maja 2010 Zgłoś Napisano 13 Maja 2010 Moze to kwestionowac jesli pracujesz a nie masz prawa do pracy zapytaj sie urzednika imigracyjnego co moze za to grozic,,tzn ze numer masz na cale zycie nie oznacza ze masz robic na niego bez prawa do pracy,,a ze duzo osob tak robi i niby mysla ze robia legalnie to juz inna sprawa zapytaj sie nie ktorych Meksykanow jak taka karte sie drukuje jak masz papier ,,zycie ...i to z dobrym numerem bez napisu z tylu
Monika1234 Napisano 13 Maja 2010 Zgłoś Napisano 13 Maja 2010 Alez oczywiscie zgadzam sie z toba, ze nie wolno pracowac bez pozwolenia na prace, nawet jesli posiadamy social security - jest to nielegalne. Chodzilo mi o podejscie urzednika, ze ten numer jest niewazny bo ma adnotacje - to bzdura, ale jak powszechnie wiadomo sa urzednicy i urzednicy.... Jesli chodzi o drukowanie "czystych" kart - zostawiam bez komentarza - jest to bardzo powazne przestepstwo federalne i niech nikomu nie przychodzi do glowy zeby sie o to pokusic.
Mloda88 Napisano 14 Maja 2010 Zgłoś Napisano 14 Maja 2010 Wiecie, tak szczerze, to ja wlasnie mysle, ze w tym DMV do ktorego my poszlismy, maja malo spraw imigrantow (takie przynajmniej odnioslam wrazenie, bo jak na DMV to bylo bardzo malutkie, pare osob w nim i kazda osoba sie nam przygladala jak mowilismy o naszej sprawie). Kobieta zobaczyla moj Social Security zachowywala sie jakby pierwszy raz w zyciu widziala karte z taka adnotacja i od razu bez czytania ze zrozumieniem zalozyla, ze jest nie wazny. Powiedziala mi jasno i wyraznie: Zeby ten numer byl w ogole wazny, musisz miec pozwolenie o prace. Powiedzialam, ze nieprawda, bo dostalam numer jak bylam au pairka, zalozylam konto w banku juz dwa razy tu w Stanach, wszystko bylo i jest z nim ok, a poza tym, to on nie jest wazny do pracy bez tego pozwolenie, a nie, ze w ogole. Kobieta spojrzala sie na mnie dziwnie, zaczela sie platac i sama nie wiedziala juz co mowila, ale twierdzila po swojemu, ze dla niej ten numer jest w ogole nie wazny i zaczela mi wymyslac, jakies glupoty, byle tylko powiedziec, ze nie mam potrzebnych dokumentow. W drugim, znacznie wiekszym DMV, gdzie ludzi bylo mnostwo i slychac bylo obcokrajowcow, zaakceptowali SSC bez problemu. Ba, nawet nie kazali mi karty pokazac, po prostu mowilismy jakie dokumenty mam i kobieta bez problemu z usmiechem na twarzy powiedziala ze super, mam wszystkie dokumenty, ktorych potrzebuje. tak jak napisalas Monika, sa urzednicy i.... 'urzednicy'. Ja naprawde radzilabym Milenie jechac do innego DMV, bo nigdy nie wiadomo co od drugiej osoby uslyszysz.
sly6 Napisano 14 Maja 2010 Zgłoś Napisano 14 Maja 2010 jak wiadomo Polacy sie nie znaja za bardzo na prawie a co dopiero Amerykanie ktorzy czasami jak slysza potrzebujesz wize robia duze oczy no ale takie jest zycie i takie sa sprawy..lub tez jak ktos tutaj pisal dostal zly I-94 bo ta stewradess myslala ze wszyscy w Unii lataja bez wiz Mloda mozesz mowic ze wszystko masz legalnie ale urzedniczka ktora nigdy sie z tym nie spotkala nie musi Ci wierzyc,moze za duzo mieli lewych ludzi ,,czasami tak bywa a moze wiedziala swoje i juz...pare osob tak juz mialo tutaj ze poszlo do innego urzedu i bylo cos innego robione ,ciekawe prawda ale realne w zyciu
Mloda88 Napisano 14 Maja 2010 Zgłoś Napisano 14 Maja 2010 Dokladnie. Czasami tlumaczenie, ze jest sie legalnie, udowadnianie itd nic nie da. Trzeba po prostu wyjsc i szukac odpowiedzi i pomocy gdzies indziej.
sly6 Napisano 14 Maja 2010 Zgłoś Napisano 14 Maja 2010 czasami sie mowi tak,,jak nie drzwiami to oknem bedzie wejscie wazne aby szukac i cos robic a zazwyczaj zawsze cos sie znajdzie,,na forum jest taki temat wiza k-1 a zycie i tam wlasnie to bylo pokazane ze w 1 urzedzie tak mowili a w 2 juz inaczej
MilenaV Napisano 19 Maja 2010 Autor Zgłoś Napisano 19 Maja 2010 Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Moze faktycznie sprobuje z tym I797 Notice of action. Nie wiem czy to jakas roznica bo ja mam I797 C ale gdzies czytalam ze to niby to samo. Bylam w 2 DMV a moj maz sie bardzo zdenerwowal.W tym drugim wiedzieli jeszcze mniej niz w pierwszym. Urzedniczka powiedziala ze powinnam wrocic do Polski i wymienic paszport bo moja wiza jest juz nie wazne i nazwiska sie nie zgadzaja..Heh moze jednak sprobuje w 3cim DMV.Dodam rowniez ze maz rozmawial z supervisorem i to tez nie pomoglo gdyz oni tylko powtarzaja formulke.
promilm Napisano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2010 Mozesz miec I797C ale na tym pismie musi byc informacja cos w stylu... Witamy cie na ziemi Amerykanskiej w dniu (data) zakonczyl sie twuj pozytywnie procesz i czekasz na GC... Tez mialem osobiscie problem w stanie Indiana mialem Paszport ale bez I-94 urzednik mi zabral na Interview , wazna wize (ale juz po slubie bylem), mialem SSN i pozwolenie na prace Prubowalem w kilku DMV i wszedzie mnie odsylali z kwitkiem bo nie mialem I-94 nie pomagalo tlumaczenie ze czekam na GC Znalazlem w malym miasteczku DMV gdzie przyjeli moja aplikacje o Prawo jazdy i kazali czekac - po 2 tygodniach pofadygowalem sie ponownie i supervisor poinformowala mnie ze nie moga mi wyslac bo system wymaga I-94 .... Musialem poczekac na pismo ze przeszedlem Interview I-797C !!! Prubuj w innych DMV czasami nie maja doswiadczenia z taka sytuacja i moze ktos zatwierdzi
Kamildzianka Napisano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2010 A ja dzwonilam do NJ DMV i mi pani powiedziala, ze nie moge zrobic prawka, jesli jestem na tymczasowej GC! I co ja mam robic? Nienawidze DMV, nienawidze NJ! W kazdym innym stanie mozna wszystko zrobic bez problemu, tylko nie w NJ. Ja pisalam juz w innym temacie, ale nie dostalam odp.: mialam juz prawko w NJ w 2004 i mowilam pani przez tel., ze skoro juz NJ wydalo mi prawko, to powinnam dostac teraz kolejne bez problemu. Powiedziala, ze nie, ze jako GC holder moge gowno zrobic oraz ze bede musiala przejsc przez trzymiesieczny permit. O Boze, widzisz i nie grzmisz!
sly6 Napisano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2010 Co urzad to inne myslenie,dzwon do kolejnego -innego i sama zobaczysz jaka odpowiedz dostaniesz juz nie raz na forum bylo tak ze ktos poszedl do urzedu-tam mu powiedzieli ze nic sie nie da zrobic ale w innym biurze bylo wszystko ok i dobrze..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.