Skocz do zawartości

Expedia.com

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
  • 3 miesiące później...
Napisano

Expedia ma takie duze rabaty cenowe, bo jest liderem na swiecie w sprzedazy biletow, wypozyczenia samochodow i sprzedazy miejsc hotelowych. Kupuja miliony biletow od linii lotniczych z wielkim rabatem na raz. Jesli ktos nie zgadza sie na reguly Expedii, to wypada z listy, jest to bardzo dotkliwe, nawet jedna z wiekszych linii przez to miala zachwiana pozycje finansowa. Wrocili w ciagu miesiaca ma expedie.

Mozecie tez negocjowac bilet na priceline. Zawsze 70% licytuje co inni chca za bilet i zawse ktos sprzeda :)

Napisano
Jesli ktos nie zgadza sie na reguly Expedii, to wypada z listy, jest to bardzo dotkliwe, nawet jedna z wiekszych linii przez to miala zachwiana pozycje finansowa. Wrocili w ciagu miesiaca ma expedie.

W chwili obecnej, z tej listy, wypadł Aeroflot. Szkoda, bo mają dobre ceny na daleki wschód. W zeszłym roku, w listopadzie, sprzedawali np. Pekin, za 420$ RT, właśnie za pośrednictwem Expedii.

Napisano

ja korzystałam z exepdia na terenie USA i generalnie oferowali naprawde dobre ceny za loty międzystanowe. Co do lotów międzykontynetalnych, znajomi z Wlk Brytanii mówili, że nie znajdzie się tanszych biletów jak przez sky scanner czy jakoś tak.

Napisano

Ogólnie Expedia jest OK, trzeba tylko pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy - przy zakupie biletu na trasę z punktu A do B na ogół nie ma problemów.

Jednak czasem (podkreślam czasem, bo nie jest to żadną regułą) w przypadku lotów z przesiadką Expedia potrafi zestawić połączenie z lotów na dwóch osobnych biletach.

Czyli żeby było prościej np. WAW - CDG - JFK, lub WAW - LHR - JFK.

Odcinek z Warszawy do Paryża czy Londynu np. LOT-em, a dalej już Air France czy British Airways. Czyli różne linie i różne aliansy.

I wszystko jest OK do momentu, w którym nie przydaży się opóźnienie pierwszego lotu powodujące, że nie zdążamy na drugi.

Lecąc na jednym bilecie, w ramach jednego aliansu nie mamy problemu. Idziemy do personelu naziemnego i oni załatwiają nam inny lot, względnie nocleg i inny lot.

Lecąc na dwóch osobnych biletach tracimy uprawnienia do takiej opieki i pomocy. Czyli krótko mówiąc samolot odlatuje bez nas, a my zostajemy z ręką w nocniku w Paryżu lub Londynie.

Oczywiście jak już pisalem na początku tego typu bilety na Expedii są rzadkie, ale jednak się zdarzają.

I w związku z tym przed zakupem warto upewnić się jakie są zasady wystawienia biletu.

Napisano
Odcinek z Warszawy do Paryża czy Londynu np. LOT-em, a dalej już Air France czy British Airways. Czyli różne linie i różne aliansy.

I wszystko jest OK do momentu, w którym nie przydaży się opóźnienie pierwszego lotu powodujące, że nie zdążamy na drugi.

Takie "dziwne" zestawienia się zdarzają , ale są to tzw. "code share" i wcale nie muszą oznaczac dwóch biletów. Mimo faktu że są to różne linie i różne allianse, mają ze sobą umowe na konkretne połączenie.

Napisano

Dlatego też podkreśliłem, że zdarza się to rzadko. Ale się zdarza i trzeba pamiętać by to sprawdzić.

Szczególnie w wypadku gdy bilety są bardzo tanie, a połączenie ma "bardzo napięty program".

• 6 miesięcy później...
Napisano

właśnie kupiłam bilety na expedii,dostałam nr rezerwacji i na stronie przewoźnika zmieniłam miejsca w samolocie, ale widze,że na stronie expedii dalej sa te same/pierwotne miejsca:(

ktos sie orientuje które teraz sa aktualne? te ktore widze na expedii, czy te które widzę na stronie przewoźnika?

Ktoś leciał tym Airbusem A380-800, jak jest z ciasnotą i miejscami na nogi?

Napisano

wazne sa na stronie przewoznika jest dobrze zrobilas rezerwacje..Mozesz to sprawdzic dzwoniac do nich na telefon :)

a lecisz jaka linia lotnicza oraz czy to jest zwykla klasa turystyczna czy tez ta podwyzszona?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...