Angela ;* Posted June 8, 2010 Report Share Posted June 8, 2010 Przeczytałam na stronie ambasady, że jeśli drugi raz ubiega się o wizę to nie trzeba umawiać się na spotkanie jeśli: 1. Miały wizę wydaną po 10 grudnia 2007 i zeskanowane odciski palców. 2. Ubiegają się o nową wizę w tej samej kategorii jak poprzednia z wyjątkiem wizy typu B1/B2 wydanej na mniej niż 10 lat. 3. O nową wizę ubiegają się w ciągu 12 miesięcy od daty wygaśnięcia poprzedniej. 4. Ubiegają się w placówce konsularnej wskazanej dla ich miejsca zamieszkania lub właściwej dla ich obywatelstwa I miałam skanowane odciski palców tylko wizę wydaną w 2005, ubiegam się o tą samą kategorię ale jest to B1/B2 i kolejne dwa punkty spełniam więc co? Mam się umawiac na spotkanie czy nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted June 8, 2010 Report Share Posted June 8, 2010 a mialas skanowamne 10 palcow czy tylko 1 bo tutaj moze lezec odpowiedz o ta date a po drugie dzwon na infolinie i bedziesz wiedziec co i jak... Link to comment Share on other sites More sharing options...
airmouse Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 a po drugie dzwon na infolinie i bedziesz wiedziec co i jak... Ale po co dzwonić ? Przecież jasno jest napisane. Wiza musi być wydana po 10.12.2007. Jeśli była to wiza B1/B2 to musiałaby być wydana na 10 lat. Od wygaśnięcia tejże wizy do ponownego ubiegania się nie może minąć mniej niż 12 m-cy. Jeśli więc wiza B1/B2 była wydana na okres krótszy niż 10 lat, to umawiać się trzeba. Zakładając, że ktoś ma wizę B1/B2 wydaną na 10 lat, to sytuacja, że nie trzeba będzie się umawiać nastąpi dopiero po 10.12.2017 . Chyba, że ktoś zniszczy/zgubi paszport wcześniej - ale tego nie jestem pewny, bo mowa jest o wygaśnięciu wizy a nie innych powodach jej nie posiadania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 po to ma dzwonic aby sie pewnic bo dla mnie to jasno wyglada ale to ja jestem ktos moze miec jakies ale to niech sie dopyta... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joanna30 Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 Według mnie wszystkie cztery punkty powinny być spełnione, ale to tylko moje zdanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rademedes Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 ja nie wiem nad czym sie tutaj zastanawiac skoro jest jasno napisane: Osób, których dane personalne nie uległy zmianie oraz spełniają wszystkie niżej wymienione warunki:Miały wizę wydaną po 10 grudnia 2007 i zeskanowane odciski palców. Ubiegają się o nową wizę w tej samej kategorii jak poprzednia z wyjątkiem wizy typu B1/B2 wydanej na mniej niż 10 lat. O nową wizę ubiegają się w ciągu 12 miesięcy od daty wygaśnięcia poprzedniej. Ubiegają się w placówce konsularnej wskazanej dla ich miejsca zamieszkania lub właściwej dla ich obywatelstwa zrodlo: http://polish.poland.usembassy.gov/visas/n...ply.html#krok_3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angela ;* Posted June 12, 2010 Author Report Share Posted June 12, 2010 ok, dziękuję bardzo za odpowiedzi - i tak muszę zadzwonić więc od razu się dowiem. Mam jeszcze pytanie co do paszportu ponieważ mój jest ważny jeszcze tylko 2 lata i nie wiem czy iść z tym po wize czy wyrabiać nowy - to nie ma chyba dla nich, żadnego znaczenia, no nie? I widziałam jeszcze, że teraz sie wypełnia wniosek internetowo czyli co? wypełniam wniosek i go wysyłam, wpłacam pieniądze, dzwonię do ambasady i..tyle? czy coś jeszcze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted June 12, 2010 Report Share Posted June 12, 2010 a czytalas moze ten temat dobrze? http://www.usa.info.pl/board/Jak-Wypelnic-Ds-160-t16284.html do tego mozesz poczytac tez o tym strone Ambasady co masz wpierw zrobic tak w skrocie,wypelniasz ten druk-potem drukujesz 1 kartke z numerem ktory podajesz na infolinii,potem bierzesz ta kartke,oplate za wize,dhl oraz mozesz wziasc zdjecie jakby nie przeszlo elektronicznie i tak idziesz na rozmowe,,wez tez stary paszport ze starymi wizami jak wymienisz paszport na nowy,tylko ze teraz mozesz i 4 tyg czekac na nowy paszport. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.