Skocz do zawartości

Wybory W Usa

Kamildzianka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powiedzcie mi, bo juz mam metlik w glowie.

Wczoraj wpisalam sie na liste wyborcow, mam wydruk, itd. Moja mama zas upiera sie, ze najpierw musze jej odeslac pismo z zadaniem o wydanie mi prawa do glosowania, zeby mnie wykreslili z listy wyborcow w mojej gminie. Kto ma racje?

Napisano

Przepraszam ze to napisze

ale TY MASZ RACJE

bo tak sie sklada ze jak jestes po za Polska to musisz sie zapisac w danym punkcie wyborczym ..

Przedstawiajac wazny paszport .

jest nawet temat o tym na forum wybory prezydenckie oraz pisze wszystko na www komisji wyborczej i Konsulatow-Ambasad

Napisano

Czytalam, ze mozna byc w wpisanym w tylko jedna liste, a ja jestem na dwoch - w PL i w USA. Czy w takim ukladzie nadal ja mam racje?

Ludzie pisza w innym watku, ze potrzeba tego zaswiadczenia. Ja nadal jestem zameldowana w PL, wiec jak oni rozpatruja termin "byc poza granicami PL na stale"?

Napisano

tjaa ale jak sie doczytasz o pewnych sprawach to Ty masz racje i bedzie ok

jesli mi nie wierzysz to napisz do komisji wyborczej do Warszawy i Ci to wyjasnia moze inaczej ze jest wszystko ok

Napisano

Dziekuje, tak wlasnie myslalam. Mama zaczela mi mieszac, bo sie pytala w urzedzie miasta i zaczelam watpic.

A gdyby mama zaniosla za mnie podanie o to zasw., to by sie nic nie stalo? Tzn. w sensie ze nadal bede mogla glosowac i nie mialabym zadnej papierkowej roboty?

Napisano

Są dwie ścieżki głosowania za granicą:

- przez dopisanie do listy wyborców

- na podstawie zaświadczenia o prawie do głosowania

:D

Ja przygotowałam się do obu tych metod, ale na maila nie przyszło mi potwierdzenie, że się zarejestrowałam, więc zawsze mogę skorzystać z tej drugiej opcji :)

Napisano

Kamildzianka mozesz glosowac spokojnie w wyborach i bedzie to uznane ,a nie bedziesz w spisie wyborcow danego miejsca jak sie wymeldujesz i zameldujesz gdzies indziej :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...