Skocz do zawartości

K1 - Lista Wszystkich Dokumentów Potrzebnych W Usa !

Avila

Rekomendowane odpowiedzi

• 10 miesięcy później...

• Odpowiedzi 23
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Jakie dokumenty sa potrzebne w Usa do slubu?I co takiego jeszcze bedzie potrzebne z Polski do zalatwiania reszty formalosci?oczywiscie muwie tu o wlocie do Usa na wize k1,fajnie by bylo zeby mi ktos tak wszystko kokretnie napisal Dziekuje z gory ;-)

Napisano

Zależy jaki ślub. Ja do ślubu cywilnego potrzebowałam tylko paszportu. Do AoS będzie Ci potrzebny akt urodzenia - pełny, nie skrócony! Załatw to jeszcze w Polsce i zabierz ze sobą, nawet ze dwie kopie na wszelki wypadek. Nie zapomnij o kopii formularza szczepień od lekarza - oryginał idzie do koperty, którą oddajesz na lotnisku, przypilnuj, żeby lekarz zrobił Ci ksero. Na razie nic innego nie przychodzi mi do głowy :)

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam,

pisze z NY, osiem tygodni po wjezdzie do US na wizie K-1, cztery tygodnie po slubie, tydzien po wyslaniu pakietu AOS i godzine po otrzymaniu pierwszego mailowego potwierdzenia o rozpoczeciu procedury Adjustment of status. Z mojego doswiadczenia niezbedne dokumenty do zabrania z Polski to:

*odpis zupelny aktu urodzenia (dla spokoju wiecej niz 1 egz. +tlumaczenie przysiegle (mozna je zrobic w stanach, nawet samemu z odpowiednia adnotacja, do znalezienia na tym forum)

*ksero karty szczepien podpisanej przez lekarza wskazanego przez ambasade -vaccination documentation worksheet DS-3025

(w moim przypadku bardzo przydalo sie zabrane zdjecie rtg pluc, na CD, co poczatkowo wzbudzilo niechec tutejszego lekarza, ale ostatecznie przeszlo i zaoszczedzilam 50$, dlatego warto zapakowac tradycyjna klisze z widokiem na nasze pluca. dodam, ze waznosc zdjecia jest niekwestionowana do 6 m-cy od jego zrobienia. Kolejne zaoszczedzone pieniadze, to pelna wiedza na temat przebytych chorob i przeanalizowanie owej karty szczepien. Po czasie odkrylam na mojej brak jakiejkolwiek adnotacji dotyczacej ospy wietrznej czyli varicelli, tutejszy lekarz mnie o to zapytal, ja nie bylam pewna, czy ja przechodzilam i poza standardowym badaniem krwi na chorobe weneryczna zaplacilam 40$ za badanie krwi pod tym katem i zaaplikowana mi od razu szczepionka).

*zdjecia takie jak do wizy, (skladajac pakiet AOS z I-764 i I-131 potrzebowalam ich szt.6 i byloby mi je latwiej jednak zrobic w Polsce)

*dowody trwalosci i autentycznosci zwiazku.

Duzo cierpliwosci i czestej lektury tego forum oraz strony uscis.gov, a zadna formalnosc nie bedzie straszna.

Napisano

Tłumaczenie nie musi być przysięgłe - w sensie nie musi być robione przez tłumacza przysięgłego. Poza tym wszystko się zgadza tylko nie do końca rozumiem punktu z lekarzem - bo ja po przylocie do USA nie musiałam iść dodatkowo do lekarza przed wysłaniem papierów na AoS - Ty miałaś jakiś wymóg czy to była sprawa prywatna?

Napisano

Tłumaczenie nie musi być przysięgłe - w sensie nie musi być robione przez tłumacza przysięgłego. Poza tym wszystko się zgadza tylko nie do końca rozumiem punktu z lekarzem - bo ja po przylocie do USA nie musiałam iść dodatkowo do lekarza przed wysłaniem papierów na AoS - Ty miałaś jakiś wymóg czy to była sprawa prywatna?

Po pierwsze efekt samodzielnego czytania instrukcji do formularza I-485. jest tam wyraznie napisane, ze osoby na K-1 powinny zalaczyc tylko vaccination supplement a nie entire medical report. Ale nie znalazlam na Brooklynie w Nowym Jorku lekarza, ktory nie zazyczylby sobie odbycia calej wizyty, z pobraniem krwi i zrobieniem proby na gruzlice. Czytalam o tym wczesniej na forum, zabralam ze soba wydruk instrukcji do I-485, i co? I udalo mi tylko zaoszczedzic na zdjeciu... Panie z recepcji i lekarze widzac moj upor i slowa instrukcji wzruszali ramonami, mowiac, ze oni robia to po swojemu, czyli cale to medical examination. Bylo to dla mnie sporym zaskoczeniem i dodatkowym wydatkiem.

Napisano

Przepraszam, ale ciemna masa ze mnie, bo nadal nie rozumiem. Ja miałam podbitą przez polskiego lekarza kartę szczepień, którą dołączyłam do pakietu i tyle - nie musiałam już odwiedzać lekarzy w USA, więc po co ta dodatkowa wizyta tu na miejscu? Według zasad, jeśli było się u wskazanego przez ambasadę lekarza w Polsce w ciągu bodajże ostatniego roku (nie pamiętam dokładnie), to tu na miejscu wizyta u lekarza nie jest konieczna, tylko te szczepienia. No chyba, że w Twoim przypadku ten termin upłynął?

EDIT: Przeczytałam to, co napisałaś jeszcze raz, i jak rozumiem poszłaś tu do lekarza, bo polski nie wpisał Ci nic w rubryce ospa wietrzna, tak?

Napisano

Spokojnie B) , jest dokladnie tak jak piszesz, a ciemna masa to byla ze mnie podczas wizyty u lekarza w W-wie, bo nie zauwazylam brakujacego wpisu. Od tego czasu nieco pojasnialam, a buszowanie po tych wszystkich dokumentach i formularzach uczy uwaznosci. Stad rada dla wszystkich: czytajcie i sprawdzajcie wszystko po kilka razy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...