rafal723 Posted July 3, 2010 Report Share Posted July 3, 2010 Kilka dni po tym, gdy Sąd Najwyższy USA uznał, że obowiązujący w Chicago od 28 lat zakaz posiadania broni był niezgodny z amerykańską konstytucją, w piątek uchwalono w tym mieście najbardziej restrykcyjne w USA przepisy dotyczące posiadania broni palnej. Chicagowscy radni jednogłośnie (45-0) przyjęli w piątek ustawę w sprawie posiadania broni palnej, zaproponowaną zaledwie dzień wcześniej przez burmistrza Richarda Daleya. W myśl nowych przepisów, które wejdą w życie za 10 dni, zakazana będzie sprzedaż broni na terenie samego Chicago. Tylko jedną sztukę będzie można zarejestrować w ciągu miesiąca. Nie będzie można też nosić broni przy sobie - będzie musiała być przechowywana w domu. Władze miejskie w Chicago opowiedziały się za całkowitym zakazem wydawania pozwoleń na posiadanie broni osobom skazanym wcześniej za przestępstwa kryminalne, przemoc domową oraz tym, którzy byli karani (dwa lub więcej razy) za jazdę w stanie nietrzeźwym bądź pod wypływem narkotyków. By uzyskać pozwolenie na posiadanie broni, trzeba będzie ukończyć pięciogodzinny kurs, w tym jednogodzinny ze strzelania, który jednak nie będzie mógł odbyć się na terenie miasta. Za pozwolenie trzeba będzie co trzy lata płacić 100 dol. "To dobra i zgodna z konstytucją ustawa. Ludzie będą mogli bronić się w domu. Nikt nie zabiera wam broni" - powiedział radny z Chicago - James Balcer. INTERIA.PL/PAP Co o tym myślicie ? Ja myślę, źe mimo iź ustawa z pewnością była ukierunkowana na bezpieczeństwo w mieście, to nie jest to najlepsza jaką radni podjęli. Szczególnie ten fragment mówiący o tym, że mianowicie broń "będzie musiała być przechowywana w domu." Przypuśćmy, że wracam z meczu Chicago Bulls około 23 (11 p.m.) i napadają mnie, a ja mam broń w domu ... Nikt nawet się o tym nie dowie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted July 3, 2010 Report Share Posted July 3, 2010 o broni piszemy tutaj i o Chicago tez http://www.usa.info.pl/board/Sad-Najwyzszy...oni-t16690.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafal723 Posted July 3, 2010 Author Report Share Posted July 3, 2010 Oj, przepraszam. Nie wiedziałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.