Skocz do zawartości

Computer Science Czy Buisness Administration

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Katlia zgadzam sie z Tobą.

Lecz chodzi mi na jakich płaszczyznach można pracować po Buisness Administration.

Gal dzięki za link, tylko to jest taka sucha informacja często mija sie z prawda.

Napisano
Lecz chodzi mi na jakich płaszczyznach można pracować po Buisness Administration.

Bardzo trudno na takie pytanie odpowiedziec, bo sa absolwenci ktorzy zarabiaja naprawde niezle po zakonczeniu studiow -- i sa tacy ktorzy sa na bezrobociu. Duzo zalezy od firmy, od lokalizacji, od beneiftow (sa firmy gdzie oplaca sie akceptowac nizsza pensje bo benefity sa swietne) i od kultury firmy. W mojej firme placa od $42K/rok dla absolwentow z poziomem undergraduate w business (troche wiecej dla tych ktorzy tu zrobili internshipy.) W wiekszych miastach w USA to bylyby smieszne pieniadze. Benefity tu tez sa marne ale firma za to daje naprawde duzo mozliwosci mlodym ludziom, wiec mimo sredniej pensji, malo urlopu i srednich benefitow, ludzie zaraz po studiach chca tu pracowac. Sa tu rok, dwa, czesto sa wrecz ekploitowani - ale potem jest im stosunkowo latwo przejsc do kogos innego za lepszye wynagrodzenie.

Napisano

Katlia a czym zajmuje sie osoba z wykształceniem biznes w Twojej firmie ?

Dokładnie to zależy od wielu czynników jaka jest płaca po skończeniu studiów.

Bardzo dużo zależy od człowieka, czy poszedł tylko po to na studia bo kazali mu rodzice. Z drugiej strony czy interesuje sie tym co studiuje.

Napisano
Katlia a czym zajmuje sie osoba z wykształceniem biznes w Twojej firmie ?

W mojej firmie zajmuja sie najrozniejszymi rzeczami - prowadza badania rynku, kampanie marketingowe, analizy finansow, kontrakty. Zaraz po skonczeniu studiow zaczynaja na dosyc niskich szczeblach -- nie kierowniczych -- i jezeli sa pracowici i ambitni to sie potem wspinaja wyzej. Nie jest to zupelnie inaczej niz gdzies indziej, tylko u nas tempo jest szybsze i wymagania wieksze. Rezultat jest taki, ze mamy ogromny turnover - nie wiem jak to sie wyraza po polsku - obrot pracownikow. Ludzie ciagle odchodza, firma zatrudnia nowych, potem ci nowi albo odchodza albo sa wywalani. A poniewaz nigdy nie brakuje absolwentow to kandydatow na te prace tez nie brakuje. Jezeli chcesz zobaczyc jak wyglada zycie w firmie amerykanskiej, polecam film 'Office Space' z Ron Livingston i Jennifer Aniston.

Napisano

dzięki Katlia.

Właśnie takie coś w biznesie mnie interesowałoby.

Wiadomo sucha wiedza z książki czy z internetu co można robić po takim kierunku a wiedza z doświadczenia to dwie rozne bajki.

Na pewno oglądnę ten film ;)

Katlia widzę ze masz szeroka wiedzę na temat edukacji w USA na temat pracy po studiach na temat biznesu.

Jak będziesz miała czas to napisz coś więcej o wykształceniu biznes w pracy. O studiach biznesowych. O pracy p studiach biznesowych.

Z chęcią poczytam.

Napisano

Nie ma czegos takiego jak pre-cokolwiek. Czasami mowi sie o pre-med (pre-medical school) co oznacza ze przerabia sie caly zestaw kursow wymagany na wstep do szkoly medycznej. Ale nawet wtedy robi sie dyplom z innej dziedziny, naprzyklad biologii, chemii itp.

Co do psychologii to tak, to jest liberal arts.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...