daria93 Posted September 2, 2010 Report Share Posted September 2, 2010 Decyzja o wyjechaniu z Polski już zapadła, nie ukrywam, że głównie ze względów możliwości zarobkowych. Zamierzam wyjechać razem z żoną, bierzemy pod uwagę różne możliwości, z których najpoważniej rozważamy Australię i Stany. Ze wstępnych oględzin wynika, że jak najbardziej kwalifikuję się do uzyskania wizy do Australii, natomiast wymagania przedstawione na stronie ambasady USA stanowią dla mnie zagadkę. Ukończyłem studia ekonomiczne z dyplomem MBA, ale karierę powiązałem z pasją: mam 10 lat praktyki jako mechanik motocyklowy, prowadziłem własny interes, a także pracowałem na stanowisku kierownika autoryzowanego serwisu. Od 5 lat jestem dziennikarzem motoryzacyjnym z największej tego typu gazecie w kraju (pełnie obowiązki sekretarza redakcji). Zarobki nie powalają na kolana, więc wolałbym wyjechać z Polski do kraju, który daje większe szanse rozwoju. Australia jest otwarta na ludzi z moim wykształceniem i doświadczeniem. Jak w przypadku Stanów? Jakie są szanse na otrzymanie wizy umożliwiającej pobyt stały i podjęcie pracy? Czy najpierw powinienem znaleźć pracodawcę, który zechce mnie zatrudnić, czy posiadając spory kapitał na koncie mogę przyjechać, wynająć mieszkanie i rozglądać się swobodnie za pracą na odpowiadających mi warunkach (np. przy customach)? P.S. Piszę z konta żony:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted September 2, 2010 Report Share Posted September 2, 2010 tak jak pisze na stronie Ambasady ze wgre wchodzi najpierw pracodawca aby pracowac legalnie chyba ze masz z 500.000 usd na koncie i rozkrecisz biznes w USA Link to comment Share on other sites More sharing options...
daria93 Posted September 2, 2010 Author Report Share Posted September 2, 2010 Aż tyle raczej nie uzbieram:) Jednym słowem pozostaje mi poszukać pracodawcy. Czy orientuje się ktoś może jak wygląda rynek motoryzacyjny (motocyklowy konkretnie) w USA? Ponoć jeszcze lepiej niż w Au. Czy mogę najpierw przyjechać na wizie turystycznej, rozejrzeć się, poszukać pracy, wrócić do PL i potem (załóżmy, że znajdę sobie pracodawcę) wystąpić o pozwolenie na stały pobyt? Czy szukać raczej przez sieć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted September 2, 2010 Report Share Posted September 2, 2010 nie mozesz powiedziec na granicy i Ambasadzie jak idziesz po wize ze bedziesz szukac pracy a jesli takiego pracodawce znajdziesz to wrocisz do Polski i stad bedziesz sie starac o wize pracownicza bo jesli chodzi o wize na pobyt staly to musi to bys sponsorowanie pracownicze tutaj masz to ladnie napisane: http://www.uscis.gov/portal/site/uscis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.