Skocz do zawartości

Zrzeczenie Sie Gc?

bobot48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Moja narzeczona od kilku lat posiada GC i co roku na wakacjach latała do USA na 2 miesiące. W tym roku we wrześniu minie rok czasu jak jest poza terenem usa. w tym roku nie planuje tam lecieć. I tu moje pytanie: co najlepiej teraz zrobić? Czy ma się zrzec GC przed terminem upływu tych 365 dni? Czy może to zrobić później? Oczywiście chciałaby się starać o wizę turystyczną w przyszłości. Może od razu się starać o wizę turystyczną? Z góry dzięki za odp.

• Odpowiedzi 22
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

A czy w przypadku zrzeczenia się GC musi ona umawiać się na wizytę w ambasadzie czy po prostu w podanych tam godzinach zanieść ten wniosek?Czy może ktoś z Was zrzekał się GC? Jak to wygląda?

Napisano

byly tutaj takie osoby i z tego co pamietam to tego samego dnia zlozyly wniosek a potem poszly po wize turystyczna

hm tylko ze nie pamietam czy sie umawialy na rozmowe-moze ktos ten post znajdzie

Napisano
Witam. Moja narzeczona od kilku lat posiada GC i co roku na wakacjach latała do USA na 2 miesiące. W tym roku we wrześniu minie rok czasu jak jest poza terenem usa. w tym roku nie planuje tam lecieć. I tu moje pytanie: co najlepiej teraz zrobić? Czy ma się zrzec GC przed terminem upływu tych 365 dni? Czy może to zrobić później? Oczywiście chciałaby się starać o wizę turystyczną w przyszłości. Może od razu się starać o wizę turystyczną? Z góry dzięki za odp.

Witam!

Ja zrzekłam się GC w marcu tego roku- wygląda to tak umawiasz się na rozmowę z konsulem, a oprócz tego wypełniasz druk I-407 (druk zrzeczenia się GC) i oddajesz jednocześnie plastkową Premanent Resident Card.Ja starałam się jednocześnie o wizę turystyczną i nie było żadnego problemu dostałam na 10 lat.

Napisano

Czyli wypełniam ten wniosek o zrzeczenie sie GC i jeżeli chce starać się o wizę to umawiam się na wizytę do konsula i ide ze wszystkimi dokumentami jak po wizę turystyczna plus wniosek o zrzeczenie sie gc dobrze rozumiem?B) Jak taka rozmowa wygląda? O co pytają? Zrzekałaś się przed czy po terminie tych 365 dni poza terenem usa?

Napisano

Zrzekałam się przed upływem 365 dni - konsul nie zadał mi żadnych pytań tylko powiedział że dostałam wizę i życzył miłego dnia - szczerze to nie myślałam , że to będdzie takie proste - najważniejsze to być na luzie i nie denerwować się!!Powodzenia

A tak prawdę mówiąc to jeżeli narzeczona nie zamierza zostać w Stanach na stałe, ale chce od czasu do czasu jeździć na wakacje to jest jedyne rozsądne wyjście.Ja jeździałam do Stanów na GC 7 lat pod rząd też na 2-3 miesięczne wakacje do rodziców - ale za każdym razem byłam przygotowana na problem przy przejściu przez granicę - ostatnim razem w Miami na urzędzie imigracyjnym spędziłam 4 godziny tłumacząc się dlaczego nie mieszkam w Stanach tylko w Polsce - nie było to za przyjemne.

Napisano

Wracam do tematu :-) w tym wniosku o zrzeczenie się GC jest takie coś jak przyczyny zrzeczenia się GC. Co tam najlepiej napisać? po prostu ze dana osoba postanowiła zamieszkać w Polsce? Co Aneta 77 pisałaś?

Napisano

Witam!

Nie pisałam z jakiego powodu-we wniosku I407 masz 2 możliwości zaznaczasz jedną z nich ja zaznaczyłam tylko 1"zrzekam się":

1.dobrowolnie i świadomie zrzekam się

2. zrzekam się z powodu...

Napisano

A czy mając GC jest równoznaczne że się posiada U.S. Taxpayer ID Number i U.S. Social Security Number?? Bo właśnie jestem w trakcie wypełniania wniosku o wizę turystyczna wraz z zrzeczeniem się GC i narzeczona nie wie czy ma takie numery. Jeżeli ma to na czym na jakim dokumencie mogę to znaleźć?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...