sly6 Napisano 22 Września 2010 Zgłoś Napisano 22 Września 2010 nie wie czy ma SSN? czy cos dostala oprucz GC listem?bo jak nie ma a powinna miec to powinna ta sprawe wyjasnic bo kradziez SSN moze ja drogo kosztowac... bo kazda osoba ktora wlatuje,stara sie o GC przez maleznstwo powinna dostac i dostaje SSN co jest wazne ze jak bedzie miec narzeczona sama wize turystyczna a bedzie chciala isc pracowac posiadajac sam ten numer SSN to ta praca bedzie i tak nielegalna ,bo musi miec odpowiednia wize do tego-GC...
bobot48 Napisano 22 Września 2010 Autor Zgłoś Napisano 22 Września 2010 Ona tą GC wylosowała jakieś 7 lat temu jak Polska była jeszcze w programie wizowym w takim przypadku tez dostała ten SSN?
sly6 Napisano 22 Września 2010 Zgłoś Napisano 22 Września 2010 oczywiscie ze tak...chyba ze dostala GC i latala sobie co jakis czas do USA i nie zwracala uwagi co dostala listem ..bo czasami bywa tak ze urzad wysyla numer a ten nie dochodzi lub tez nie zostaje wogole wyslany ...trzeba ta sprawe wyjasnic co sie stalo i dzieje z numerem
bobot48 Napisano 22 Września 2010 Autor Zgłoś Napisano 22 Września 2010 Wszystko jest znalazł się jednak nie dogadaliśmy sie :-) SSN jest a ten drugi numer U.S. Taxpayer ID Number co to za numer?
sly6 Napisano 22 Września 2010 Zgłoś Napisano 22 Września 2010 ten numer nie jest na karcie ... masz racje ze ten numer jest przyznany i teraz co nalezy zrobic? jest taka strona jak : http://www.socialsecurity.gov/foreign/foreign.htm#POLAND mozna napisac do nich i powiedza Wam co macie zrobic
bobot48 Napisano 22 Września 2010 Autor Zgłoś Napisano 22 Września 2010 U.S. Taxpayer ID Number co to za numer? ten numer tez powinna miec?
sly6 Napisano 22 Września 2010 Zgłoś Napisano 22 Września 2010 tutaj masz kto moze miec taki numer: http://www.irs.gov/individuals/article/0,,id=222209,00.html
TOMASZ84 Napisano 3 Października 2010 Zgłoś Napisano 3 Października 2010 Witam i tez mam pytanie... Mieszkam w USA na stale i moje rodzenstwo, moja mama tez ma GC i przylatuje do nas raz na rok na 2 lub 3 tygodnie na urlop (wiecej nie moze), no i zeby dostac stempelek w paszport juz od 6 lat, niestety w tym roku na lotnisku przyczepili sie i powiedzieli "pani traktuje ta karte jak wize, powinna pani siedziec w usa i do polski latac na 3 tygodnie a nie odwrotnie" No i teraz mama boi sie juz tu przylatywac bo powiedzieli tez ze ostatni raz ja wpuszczaja, a nastepnym razem zawroca. nigdy wczesniej nie miala takiego problemu. Nie chce zeby stracila GC, bo jak bedzie na emeryturze to chcielibysmy zeby tu zamieszkala. 3 lata temu miala "bialy paszport" i 2 lata siedziala w Polsce. Co najlepiej zrobic??? Zrzec sie GC? Probowac dalej latac? No i w tym roku chcialem znow jej bialy paszport wyrobic ale jakies przepisy sie zmienily i musiala by zostac dluzej zeby isc na odciski palcow. 3 lata temu trzeba bylo tylko wniosek zlozyc, zaplacic i mozna bylo wracac do Polski, a paszport wysylali na podany adres. Dzieki za wszelkie informacje i porady.
Jim Beam Napisano 4 Października 2010 Zgłoś Napisano 4 Października 2010 Plan A: Jezeli ma do tej emerytury powiedzmy 2-3 lata to probowac "bialy paszport". (po odciskach bedzie mogla wrocic do Polski i bialy paszport odebrac tamze). Plan B: Jezeli wiecej to niech sie zrzeknie, odwiedza was na turystycznej jesli chce, a na emeryturze Ty jako juz obywatel ( rob jak tylko mozesz) zasponsorujesz ja o nowa karte. Tutaj jedno zalozenie: jezeli sie przepisy nie zmienia o kto wie co bedzie za lat 10. Plan C: zostawia co tam ma w Polsce, przyjezdza i juz zostaje. Po 5+ latach zostaje obywatelem USA, lata i mieszka gdzie chce.
sly6 Napisano 4 Października 2010 Zgłoś Napisano 4 Października 2010 plan D zeby nie probowac leciec bo moze nic sie nie stanie\\ wiec lepiej pomyslec nad tymi innymi planami co wyzej jest napisane\ juz w dzienniku pisali ze powoli biora sie za takie osoby jak Twoja mama i jak widac ze to co bylo kiedys juz jest nie wazne ...bo faktycznie tak bylo z lataniem takim i bialym paszportem a teraz przepisy sie zmienily i bardziej sie takim osobom przygladaja..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.