Joanna30 Napisano 23 Września 2010 Zgłoś Napisano 23 Września 2010 1] mimo, ze bedzie Pani "traktowac moje posty jak zarty" ubawu nadal nie bedzie - powody zostaly podane w mojej poprzedniej wypowiedzi2] widac mam nieaktualne informacje odnosnie dzialalnosci bankow w polsce prosze ode mnie pozdrowic Matke Przeorysze p.s. emotikonow nie bede juz wklejal bo i tak nikt tego nie lapie 1) pisze Pan, że powinniśmy popracować nad naszym poczuciem humoru, a że większość Pańskich wypowiedzi jest sarkastycznych, ironicznych, czy też żartobliwych (choć na pierwszy rzut oka wcale tego nie widać, ale wystarczy przeczytać kilka, żeby się zorientować w intonacji), dlatego zaproponowałam, aby tak je traktować, żeby w ten sposób zaoszczędzić sobie uczucia irytacji, czy chęci polemiki, a mieć po prostu ubaw 2) widać tak jest; Polska - wbrew Pańskiej opinii - nie jest krajem trzeciego świata Matkę Przeoryszę być może i bym pozdrowiła, ale nie znam żadnej. PS. Emotikony służą właśnie temu, aby wyraźniej zaakcentować żart, czy sarkazm. No, ale to tylko moje zdanie
sly6 Napisano 24 Września 2010 Zgłoś Napisano 24 Września 2010 czy moge Was prosic o powrot do tematu ...dziekuje
happy2504 Napisano 2 Października 2010 Zgłoś Napisano 2 Października 2010 Widze,ze bardzo Ci zle tutaj, narzekasz itd.dolar to smiec. Kolego jestes wolnym czlowiekiem ,nikt Cie tu(USA) na sile nie trzyma, a moze za kare tu jestes CO? Ale jak widac gdzie mieszkasz to co pare miesiecy zmieniasz miejsce zamieszkania, mieszkales w Orlando, niedawno w Denver czy Las Vegas a juz widze jestes w Chicago. Co z tego wynika,nie mozesz sobie znalesc miejsca i obojetnie gdzie nie bedziesz dla Ciebie zawsze bedzie zle..czy to beda Stany czy inny kraj, a z taka filozofia zycia to dlugo nie pociagniesz ,i jezeli dla Ciebie zbieranie staroci na smieciach i jedzenie zupek w Salvation Army to szczyt mozliwosci , no to sorry. Ale to Twoj wybor i Twoja para kaloszy.I nie ma sie czym chwalic bo to co opisales o sobie swiadczy tylko o jednym. ale to juz mozesz sobie dopowiedziec sam.. ... i tak jak w temacie - "ile sie zarabia" - niestety coraz mniej bo dolar traci wartosc z dnia na dzien , z miesiaca na miesiac i zmierza ku calkowitemu upadkowi. I jak to juz chyba gdzies pisalem dolar jest na drodze do utraty statusu swiatowej rezerwy ... kazdy przy zdrowych zmyslach pozbywa sie dolarow ... ja juz od dawna ucieklem i przelozylem na inne, bardziej stabilne waluty z lepszymi perspektywami na przyszlosc ... przykre to ale prawdziwe - dolar to zwykly smiec. FED sie szykuje do kolejnego wpompowywania kasy ... powodzenia, niestety to niczemu nie pomoze jak i nie pomoglo do tej pory a te cale gadki o ozywieniu ekonomii to zwykla bzdura i manipulacja konsumentem ze strony rzadu , sfery finansowej i mediow. Niestety ekonomia usa jest fundamentalnie chora i bedzie coraz gorzej w usa , standard zycia sie bedzie pogarszal z roku na rok ... wiec odpowiedz na pytanie "ile sie zarabia" jest tylko jedna uniwersalna - zarabia sie coraz mniej.
promilm Napisano 24 Października 2010 Zgłoś Napisano 24 Października 2010 Obserwujac i udzielajac sie czasem na tym forum widze ze naprawde brak nam humoru Co do pewnych wypowiedzi- nie rozumiem pewnych sytuacji; - jak ci zle i dolar nie ma wwartosci ? Po co tu siedzisz? (Jak tak uwarzasz ze jest niekozystnie zobacz co sie dzieje z innymi walutami; Brazylia; Chile; Philippiny; ....) - a kto ci kazal i napopwiadal glupot i zlotym raju i emogrowales/alas? To nasz wybor Zalamanie gospodarki, czy manipulacja waluta to zlozony proces; jedno niekozystne pociagniecie politykow i krach nastepuje natychmistowo. Mimo wyszystko analizujac ta cala sytuacje uwarzam ze USA nawet z kryzysem bedzie ponad wiele Europejskich kraji , w szczegulnosci ponad nasza "Ukochana POLSKA" Dolar moze nie ma jzu takie wielkiej mocy nabywczej ale; - porownaj dzienny zarobek w polsce a tu (tylko jedna dnowke) - porownaj ceny paliw; mediow; i zobacz jaka nasza a jaka dolar ma sile nabywcza.... Mysle ze mimo naszego skomlenia wielu rodakow z tego powodu tu pracuje... Jeszcze jedna uwaga; A wiecie co by bylo w Polsce gdyby nasi rodacy nie PAPOWALI obcych walut od lat zarobionych z poza granic naszego kraju? 60% domkow, malych biznesow w waszych okolicach powstaje z Funta, Dolara, czy Euro....
sly6 Napisano 24 Października 2010 Zgłoś Napisano 24 Października 2010 promilm kazdy widzi troche inaczej czy to Polske czy tez USA ...wiec ktos bedzie tak pisac a ktos inny inaczej o kryzysie mozemy popisac za 1-3 lata jak bedzie dalej a nie teraz ...
promilm Napisano 24 Października 2010 Zgłoś Napisano 24 Października 2010 Robusek- trudno ci jedno znacznie odpowiedziec na to pytanie; jezeli nei masz legalnego pobytu to; - moze byc ciezko ci znalezc jaka kolwiek prace; stawka wtedy moze spasc do 3.50h-7-8 znam mexykow co lataja jak koty po dachach za 3$ - jezeli masz legalny pobyt; zalezy gdzie trafisz; jezeli dobrze to mozesz miec od8$>12h Podaje przed podatkiem bo to jeszcze inna beczka;) Za dodatkowe godziny mozesz miec platne 1.5x albo 2x wiecej.... Jako fizyczny mozesz zaroboc 2000$miesiecznie. Jezeli chcesz sie sam utrzymac to jest ok; jezeli planuszesz z rodzina i dziecmi nie sposob z tego wyzyc...
manolo3000 Napisano 27 Października 2010 Zgłoś Napisano 27 Października 2010 Żeby się dowiedzieć (chociaż orientacyjnie) ile można zarobic polecam stronkę http://www.simplyhired.com/a/salary/search/
maciopa Napisano 3 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2011 Trochę czasu minęło od powyższej dyskusji, z której, mimo przerywników, wiele można się dowiedzieć o realiach życia w połnocnowschodnich Stanach. Chciałbym się zorientować jak obecnie wygląda sytuacja zarobkowa w Stanach dla imigrantów? Czy można zarobić więcej niż 13 usd/h (netto - po odliczeniu wszystkich podatków i ubezpieczenia zdrowotnego/social) pracując ok 8h/dzień 22 dni/mc (30 dni - 4x2 dni (weekendy))? Koszty życia w US są ciągle niższe niż w Polsce (opieram się na danych zawartych : http://www.bls.gov + wypowiedziach mojej rodziny w US), ale nie mam skąd wziąć realnych zarobków imigrantów... (strona rządowa podaje średnie zarobki na poziomie 23 usd/h + ok 9 usd/h benefits). Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.