rafal723 Napisano 20 Września 2010 Zgłoś Napisano 20 Września 2010 Hej ! Jak to jest z sytemem oświaty w USA ? Mam na myśli, w jakim wieku na jaki "poziom" się uczęszcza, ile on trwa, w jakich miesiącach (kiedy wakacje ?) etc. Szukałem troche na Google, ale teraz wiem jeszcze mniej. P.S. 100
katlia Napisano 20 Września 2010 Zgłoś Napisano 20 Września 2010 Co stan to obyczaj. Ale, mniej wiecej: 5 -lat (kindergarten) klasa 1-5 szkola podstawowa (elementary school) klasa 6-8 gimnazjum (middle school albo junior high) klasa 9-12 liceum (high school) Troche to zalezy od okolicy, w niektorych rejonach gimnazjum jest 6-9 klasa. Co do wakacji, to tez rozni sie bardzo - w niektorych miejscach sa szkoly calo-roczne, z krotkimi wakacjami co pare miesiecy - w niektorych szkolach rok sie zaczyna wczesnie w sierpniu, a konczy pod koniec maja, w innych pod koniec sierpnia i konczy sie w czerwcu. Przewaznie jest tydzien wolnego pod koniec listopada na swieto Thanksgiving, dwa tygodnie na Boze Narodzenie, i tydzien kiedys na wiosne (swieto niby na Wielkanoc, ale czesto pozniej lub wczesniej od Wielkanocy, ktora nie jest waznym swietem w USA.)
FUGAZI Napisano 20 Września 2010 Zgłoś Napisano 20 Września 2010 http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...entry2333
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.