szadziak Napisano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2005 witam ma takie pytanko ? moja żona ma GC 2 lata , jestesmy małzenstwem od roku , ja nie mam GC , tylko wize turystyczna na 1 rok , zona złozyła na mnie dokumenty w usa . ile to trwa , czy da sie jakos to przyspieszyc? , jakies inne rozwiozania sa możliwe aby był z nia legalnie czy czekać ............... :?: ,
karina Napisano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2005 wszystko zalezy od konkretnej sytuacji.
szadziak Napisano 28 Kwietnia 2005 Autor Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2005 wszystko zalezy od konkretnej sytuacji. sytuacji ??? znaczy jakiej?? :?:
karina Napisano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2005 znaczy takiej czy np. kwalifikujesz sie na wize pracownicza aby z nia czekac badz np. na sponsorowanie pracownicze, ktore pozwala ci od razu legalnie pracowac w USA; moze mozesz zmienic status na studencki w USA - ciezko mi ci cos doradzic, bo nic o Tobie nie wiem, a samo powiedzenie ci, ze powinienes czekac w Polsce, bo sprawy w USA nie da sie przyspieszysc to juz znasz - teraz chodzi tylko o to czy jest mozliwosc abys staral sie o inna wize by LEGALNIE byc w USA do momentu rozpatrzenia Twojej sprawy ( jesli to masz na mysli). Czas oczekiwania na Green Card przez Ciebie czyli dla twojej kategorii wizowej to okolo 4-5 lat. Tego typu spraw sie nie przyspiesza, bo kazdy ma swoja date zlozenia aplikacji i rozpatrwane sa poszczegolne daty - to sprawdza sie w Visa Bulletin ( masz to takze w jezyku polskim na www.prawoimigracyjneUSA.com ). Kiedy twoja sprawa bedzie rozpatrywana przez NVC ( czyli twoja data bedzie rozpatrywana ) wtedy doliczasz kilka miesiecy na korespondencje z National Visa Center, potem zas kilka tygodni do wizyty w ambasadzie i dopiero dostajesz Zielona Karte. Poczytaj tez na podanym web site ( w dziale "Pytania do nas" ) odpowiedzi na pytania zadawane przez ludzi w twojej sytuacji.
szadziak Napisano 29 Kwietnia 2005 Autor Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2005 dzieku ci bardzo :!: , bardzo mi to pomogło , przynajmnie wiem co i jak juz mniejwiecej :idea:
Andrzej_z Napisano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2005 Witam Mam pytanie ... bede wdzieczny jak udzilisz mi odpowiedzi na nie w jaki sposób najszybciej jest osiagnoac akt naturalizacji w NY ..majc GC ? słyszałem ze majac GC ... jest mozliwosc ze juz po 2 latach (miniecia 2 lat posiadania GC) mozna starac sie o obywatelstwo ? jedynym warunkiem jest ciagłe "siedzienie" w USA ...nie wiem czy to prawda ? ...jak prawda to moze znasz szczegoły jake papiery nalezy złozyc w urzedzie imigracyjnym ? Czy tylko jedynym sposobem na naturalizacje jest ...obowiazek posiadania GC przez min 5 lat ? (pomijam inne warunki jakie trzeba spełnic ubiegając sie o akt naturalizaczji...chodzi mi tylko i wyłacznie o czas ) nie ma innej opcji ? dodam ze GC wylosowana została na loterii wizowej pozdrawiam serdecznie i dziekuje za info Andrzej
majk Napisano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2005 Starac sie o obywatelstwo po 2-3 lata ( nie wiem dokladnie czy 2 czy 3) mozna w przypadku gdy sie jest malzonkiem obywatela usa. Co w waszym przypadku odpada. A standard to ( ta jak piszesz) 5 lat lacznego pobytu w usa ( nie tylko posiadania gc) na zielonej karcie. Wtedy mozna ubiegac sie o obywatelstwo. Przyspieszyc sie nie da. A do uzyskanie jeszcze nalezy doliczyc kilka-kilkanascie miesiecy na cala procedure naturalizacji. Tak wiec uzyskanie obywatelstwa to tak 6 lat od chwili zostania reydentem usa ( o ile nie robi sie dlugich wyjazdow poza stany)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.