topek Napisano 6 Października 2010 Zgłoś Napisano 6 Października 2010 Witam, 2 lata temu dostalem wize turystyczna. Bylem w stanach 2 tygodnie (NY + Floryda). TEraz moje 2 pytania: 1. Czy cos sie zmienilo odnosnie wylotu Polakow do USA w ciagu tych ostatnich 2 lat? Np Niemcy musza sie elektronicznie meldowac (ESTA) przed przylotem (dokad leca itd). My nie musimy tego robic? 2. Na JFK w Nowym Jorku pani z okienka Air France wyjela nam (mnie i zonie) te biale karteczki potwierdzajace opuszczenie USA. Slyszalem jednak historie, ze karteczki zaginely i ludzie mieli problemy przy ponownym przylocie do USA. Czy mozna jakos sprawdzic, ze wszystko jest ok? Martwie sie troche na zapas, ale wole miec wszelkie watpliwosci rozwiane. Lece za tydzien topek -> jak zawsze pozdrawiajacy
FUGAZI Napisano 7 Października 2010 Zgłoś Napisano 7 Października 2010 Stary gdybyś wygooglał sobie stronę ambasady amerykańskiej w Warszawie już znałbyś odpowiedź na te pytania. I to z pierwszej ręki.
topek Napisano 7 Października 2010 Autor Zgłoś Napisano 7 Października 2010 Wyobraz sobie, ze bylem na tej stronie zanim napisalem ten post. Znalazlem info o wizach, ale ta juz mam, ale co potrzeba zeby wjechac do USA (typu ESTA) nie znalazlem na szybko. Mozesz podac link, a mozesz od kogos wymagac przekopywania sie przez strone. Znalazlem info o tym jak udowodnic swoj pobyt w europie, ale mi narazie jeszcze nie zarzucono pobytu w USA. Na 99,9% wszystko jest ok i karteczka na lotnisku sie nie zapodziala, ale po prostu chcialem sprawdzic jesli jest taka mozliwosc. Podaje nr wizy w okienku a tam dostaje info: "Left USA at..." I tyle
sly6 Napisano 7 Października 2010 Zgłoś Napisano 7 Października 2010 odp 1 zmienilo sie na tyle ze te osoby placa od pewnego czasu 14 dol jak leca a my ktorzy mamy wizy nie musiemy tego robic ani tez logowac sie tam...ale nadal jest w samolocie I-94 odp2 to tutaj moze byc to ze masz np karty pokladowe ze soba z ostatniego lotu i pokazujesz je wrazie czego
topek Napisano 7 Października 2010 Autor Zgłoś Napisano 7 Października 2010 Ta, napewno mam karty pokladowe z ostatniego wylotu z USA Gdzies pewnie pod postacia papieru toaletowego/papieru do drukarki. W zyciu bym nie wpadl na to, ze trzeba takie rzeczy zachowywac. Ale powli zaczynam sie na siebie wkurzac, ze dziele wlos na czworo i sie doszukuje dziury w calym. Poza tym, nie wpuszcza mnie to niech straca Mam zamiar okolo 2k$ uplynnic. GLownie w outletach w pensylwanii (nie ma taxu na ubrania i buty).
sly6 Napisano 8 Października 2010 Zgłoś Napisano 8 Października 2010 moze tak zle nie bedzie i bedziesz mogl te 2 tys uplynnic,tak wiec lec i rob zakupy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.