Skocz do zawartości

Po Studiach W Uk

Nick06

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Od zawsze fascynowały mnie Stany i chciałbym tam wyemigrować. Obecnie kończę liceum i myślałem nad studiami w USA, ale rodziców nie stać. Więc aplikuje w tym roku na 3 uczelnie w UK (kierunek studiów - IT), gdzie rodziców już będzie stać abym studiował. Po skończeniu studiów licencjackich nie mogę być już "na garnuszku" u rodziców więc pora znaleźć pracę. Myślę, żeby zatrudnić się na jakiś czas gdzieś w UK i jak trochę zarobię wyjechać do Stanów i tam znaleźć pracę. Jednocześnie chciałbym ożenić się z amerykanką i osiedlić na stałe.

Teraz mam takie pytania:

- Czy te studia w UK to dobry pomysł, żeby wyemigrować do USA?

- Ile pieniędzy będę potrzebował na start w USA (żeby przeżyć zanim znajdę pracę)?

- Ile około zarabia informatyk, webdesigner, programista w Stanach?

- Czy zarobki informatyka starczą mi żeby utrzymać się w większych miastach USA?

- O jaką wizę powinienem się starać wyjeżdżając pierwszy raz do Stanów, żeby znaleźć pracę i kobietę :)?

Wiem, że jeszcze dużo może się zmienić zanim skończę studia, ale warto mieć jakiś plan i cel, do którego się dąży :)

Chciałbym jeszcze dodać, że nie mam nikogo znajomego, ani rodziny w Stanach.

Dzięki za odpowiedzi!

Napisano

dobrym sposobem na poznanie pracy i zycia w USA sa te wyjazdy na work i travel i wtedy bys ocenil czy takie cos Cie interesuje czy tez nie..

Co do nauki to znajdz taka ktory wspolpracuje z kims w USA-jakims uniwersytetem ,do tego co do pracy to wiele firm z USA ma swoje oddzialy w Anglii i wtedy moze moglbys pojechac pracowac w USA ale w obrebie tej firmy a potem moze cos by wyszlo wiecej

kolejna sprawa to strony rzadowe powinienes czytac takie jak te :

http://www.uscis.gov/portal/site/uscis

bo za rok, 2 lata cos moze wejsc nowego i wtedy bedziesz wiedzial jak jest z wizami na dzien dzisiejszy

co do wiz to wiza narzeczenska oraz juz jako na laczenie rodzin np maz mozesz jechac do pracy i zony w innym przypadku zadna wiza nie jest aby jechac do szukania zony,pracy ...chyba ze mowisz na rozmowie jedno a robisz cos innego ale wtedy musisz urzedowi pokazac ze nie przyleciales po zone,ze nie legalizujesz pobytu przez wize pracownicza-turystyczna

bo co innego znow jest sponsorowanie pracownicze na GC..

a ile taki ktos zarbia,,,wpisz sobie w google pewne slowa i Ci wyjdzie ..

czy da sie utrzymac?zalezy jakie masz potrzeby,jakie wymagania,czy sie lubisz bawic,czy bedziesz miec na utrzymaniu dziewczyne itd...

bo jednym i 4 tys dol jest za malo ..

Napisano

W IT zależy co będziesz robić i jak dobry będziesz. Od tego i głównie tego zależy pensja, oczywiście od szczęścia też. Popatrz sobie ogłoszenia na dice/careerbuilder, niekiedy są podane płace i wymagania. Patrz głównie na pracodawców, którzy prowadzą nabór bezpośredni. Wiem, że pośrednicy i hunterzy czasem tam przeginają z widełkami aby przyciągać CV i budować bazę "niewolników". 35-45k per annum w IT na start jest wykonalne... znam takich co na długo już na takiej pensji utykają.. także to wszystko indywidualna kwestia :)

Pzdr.

Stook

Napisano

idz na strony danej uczelni i tam sie pytaj,,poczytaj troche i cos powinno byc w tej sprawie

mozesz tez pisac do roznych urzedow w UK np szkolnictwa,mozesz tez pisac do Ambasady USA w Anglii

Napisano
Obecnie kończę liceum i myślałem nad studiami w USA, ale rodziców nie stać.
Jak jesteś zdolny i sprytny to możesz się postarać o jakiś scholarship.
Czy te studia w UK to dobry pomysł, żeby wyemigrować do USA?
Jedyny plus jaki widzę to że się angielskiego poduczysz.
- Ile pieniędzy będę potrzebował na start w USA (żeby przeżyć zanim znajdę pracę)?

- O jaką wizę powinienem się starać wyjeżdżając pierwszy raz do Stanów, żeby znaleźć pracę i kobietę :)?

Z mojej skromnej wiedzy wynika, że to nie jest tak, że sobie wyrabiasz wizę i jedziesz do USA a potem tam szukasz pracy. Jako student lub świeży absolwent możesz starać się o wizę J-1, na której można pracować. Możesz też starać się o wizę pracowniczą H1-B. Na tej wizie można siedzieć w USA do 6 lat i następny krok to już chyba obywatelstwo. Błąd w Twoim rozumowaniu tkwi w tym, że aby starać się o wizę zarówno J-1 jak i H1-B musisz mieć już załatwioną pracę w konkretnej firmie na konkretnym stanowisku. Te wizy również pozwalają pracować wyłącznie w tej firmie, na którą wiza jest wydana i nie możesz sobie ot tak zmienić pracy. Wówczas lecisz do USA mając już załatwioną posadę więc pytanie o kasę potrzebną na przeżycie zanim znajdziesz pracę traci sens. Jeśli chodzi o koszty życia to zależy od rejonu, ale ze $2000 na pierwszy miesiąc trzeba mieć, plus karta kredytowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...