mery92 Napisano 22 Listopada 2010 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2010 Witam! mam kilka pytan odnosnie edukacji w US. Po maturze w maju '11 chce wyjechac do US i tam zaczac dalsza edukacje. Jakie dokumenty beda mi potrzebne? Jakie egzaminy? Dodam ze mam obywatelstwo US, oraz jeden z moich rodzicow mieszka w Stanach.
mesio007 Napisano 22 Listopada 2010 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2010 Dalszą edukację znaczy jaką? Zakładam, że studia, ale tu też dużo zależy jakie studia, gdzie i na jakiej uczelni. Są szkoły (wieczorowe dla doroslych czy community college) gdzie możesz po prostu zapisać się i chodzić, żadnych SATów, ACTów ani nic. Niektóre szkoły wymagają świadectwa ukończenia szkoły średniej, świadecta maturalnego czy GED, ale też nie wszystkie. Te wieczorówki są dobre na jakiś szybki kurs, a klasy z community college możesz póżniej przetransferować na uniwersytet, o tyle szybciej dostaniesz bachelora. Jak chcesz od razu iść na uniwersytet to nie wiem jak będzie z zaliczeniem matury, ale będziesz musiła zdawać SATy, zależy od uczelni, być może także inne egzaminy, plus listy rekomendacyjne, eseje i co jeszcze żeby się dostać. Skoro zdajesz mature w Polsce zakładam, że mieszkałaś w ostatnim czasie w Polsce i że nie masz statusu rezydenta na terenie USA, czyli najprawdopodobniej przez pierwszy rok (chociaz to też zależy od stanu, poszukaj sobie w Education Code stanu gdzie chcesz studiować) będziesz płacić czesne jak out-of-state student. Jak chcesz ubiegać się o pomoc finansową to co roku najpóźniej do 2 marca trzeba złożyć FAFSA, tutaj fakt, że jeden z rodziców mieszka w USA może sporo sprawę ułatwić.
Jackie Napisano 22 Listopada 2010 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2010 Skoro zdajesz mature w Polsce zakładam, że mieszkałaś w ostatnim czasie w Polsce i że nie masz statusu rezydenta na terenie USA, czyli najprawdopodobniej przez pierwszy rok (chociaz to też zależy od stanu, poszukaj sobie w Education Code stanu gdzie chcesz studiować) będziesz płacić czesne jak out-of-state student. Jedno z rodziców mieszka w USA, więc jest spora szansa że (o ile będzie studiować w stanie w którym mieszka rodzic) będzie płacić normalne czesne. Trzeba się zawczasu dowiedzieć.
mesio007 Napisano 22 Listopada 2010 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2010 Racja Jackie, tak chciałam napisać, ale wyszło mi zbyt długie zdanie i jak rozbiłam na dwa to sens sie zagubił, dziękuję za czujne oko i korektę W określonych przypadkach student może przybrać status rezydencki rodzica, co może zaoszczędzić Ci sporo pieniędzy, zarówno na czesnym, jak i przez pomoc finansową (o ile będziesz się do takowej kwalifikować). Zacznij czytać, gromadzić informacje i kontaktować się z uczelniami jak najwcześniej.
jan sprawiedliwy Napisano 23 Listopada 2010 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2010 Witam. Grudzien , styczen i luty to dobra pora do zapisow na uczelnie , potem juz pozamiatane i brakuje miejsc w dobrych uczelniach. Przydac sie moze egzamin jezykowy TOFEL lub IELTS ale nie koniecznie. Nie wszystkie wymagaja. Powodzenia.
mery92 Napisano 23 Listopada 2010 Autor Zgłoś Napisano 23 Listopada 2010 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi:) Chciałam jeszcze zapytać o coś takiego jak high school dla dorosłych wieczorowo/zaocznie, bo niestety na normalna pełno terminowa naukę nie będzie mnie stać, a uczelnie które mnie interesują wymagają ukończenia szkoły średniej. Jak widać jestem dopiero na etapie poszukiwań, sprawdzania całego systemu edukacji
Jackie Napisano 23 Listopada 2010 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2010 Chciałam jeszcze zapytać o coś takiego jak high school dla dorosłych wieczorowo/zaocznie, bo niestety na normalna pełno terminowa naukę nie będzie mnie stać, a uczelnie które mnie interesują wymagają ukończenia szkoły średniej. Polska matura to ekwiwalent ukończenia high-school w USA. Możesz od razu zacząć studia. Skoro kiepsko z pieniędzmi, zacznij od community college i po uzyskaniu associate's degree przenieś się na uczelnię stanową. O ile nie wybierzesz jakiegoś określonego programu ze ścisłą ramówką, associate's możesz robić part-time, jednocześnie pracując.
mery92 Napisano 24 Listopada 2010 Autor Zgłoś Napisano 24 Listopada 2010 Czyli chcąc studiować będę potrzebować tylko przetłumaczonego świadectwa maturalnego? hmm... a co z TOEFL? będzie mi potrzebne? Może powinnam w ogóle zacząć od tego że chce pracować w policji, może ktoś zechce się podzielić doświadczeniami?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.