Skocz do zawartości

Prawo Jazdy- Wiza Turystyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Jestem w Californi na wizie turystycznej, skonczyl mi się pobyt ale o czasie wysłałam pismo do imigracji o zmianę statusu na studencki, czy w międzyczasie moge wyrobić prawo jazdy jakiekolwiek? Nie mam polskiego prawka, a w paszporcie wize mam na 10 lat. Jakie dokumenty musze dostarczyć?

Czy musze czekac az zakonczy się mój proces ze zmiana statusu? Prosze nie odsyłajcie mnie do stron amerykanskich bo wlasnie ich nie rozumiem, dlatego zadaje tutaj pytania.

pozdr jb

Napisano

No to zła wiadomość, bo I-94 w paszporcie musisz mieć ważne, inaczej nic nie załatwisz, czyli na razie nic z tego. Jak dostaniesz zmiane statusu to możesz próbować. Teoretycznie nie powinno być problemu, ale na F-1 też jedne DMV dają prawo jazdy chętniej niż inne. Zanim podejdziesz do egzaminu możesz sobie zaoszczędzić kłopotu pytając o to w international student office. Starasz się o status studencki, a z angielskim problemy? Mam nadzieję, że starasz się o studencka na studia, bo jak do szkoły językowej to powodzenia, przeprawa może być ciężka. Poczytaj jakie przejścia miała katlia, a ona nie szła na kurs językowy, tylko na studia graduate.

Napisano

nie ma znaczenia na ile masz wize ale jaki masz status i na to zwroc uwage czytajac i pytajac sie kogos o takie cos...jak bedzie ze masz miec legalny i to status studenta to musisz czekac na ten status..

jak widac po tej stronie to np I-94 nalezy miec wazny oraz paszport :

http://dmv.ca.gov/dl/dl_info.htm#BDLP

wi

do tego nalezy byc rezydentem stanu:

http://dmv.ca.gov/dl/dl_info.htm#two500

na tej stronie jest wyjasnione kto jest takim rezydentem..

Napisano

Nie wiem ile chcesz tam siedzieć, ale weź pod uwagę to, że jeśli już nawet zdasz to prawko to jako nie-obywatel będziesz na nie czekać kilka miesięcy (ja czekam już ponad dwa).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...