Skocz do zawartości

Wyjazd Do Usa "w Jedną Stronę"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam pytanie i problem. Otóż wraz ze znajomym przygotowywujemy się na wyprawę dookoła świata - rowerem. Zamierzamy zacząć w Seattle, czyli w Stanach. Planujemy do Stanów wraz ze sprzętem dotrzeć samolotem lub promem z Polski, a stamtąd rozpocząć podróż życia w kierunku Ameryki Południowej.

Gdzieś przeglądając internet natknąłem się na informację że warunkiem uzyskania wielu wiz (w tym do USA) jest okazanie odpowiednim służbom biletu powrotnego... pytanie: skąd mamy go wziąć jeśli chcemy zacząć ze Stanów i dopiero z Argentyny wsiąść do samolotu i polecieć do Afryki by tam kontunuować podróż? Jak okazać dokument powrotu kiedy będziemy wracać rowerami przez wiele państw? I o jaką wizę należy się ubiegać?

Proszę o pomoc i rady.

Napisano

jak taka wyprawa to wiza turystyczna :rolleyes:

a co do biletu to trzeba by znalesc forum dla podroznikow aby tam zobaczyc co i jak,mozna tez wyslac zapytanie do Ambasady USA co wtedy robic..

Bo tak to pozostaje rozmowa z urzednikiem i pokazanie biletu powrotnego z Argentyny i takie cos powinno wystarczyc,,gdzies czytalem ze ktos lecial do USA a wylatywal z Kanady i bylo ok na granicy

Napisano

A czy to zapytanie do Ambasady USA pownno być w języku angielskim czy może być po polsku? Bo rozumiem że mówimy o Ambasadzie znajdującej się w Polsce... I czy można to np załatwić drogą mailową czy raczej trzeba skrobać na papierze i wysyłać tradycyjna pocztą? Wiem, że może to głupie pytania, ale w uzyskiwaniu wiz (jeszcze na taki cel) jestem kompletnie zielony.

Napisano

A mam jeszcze jedno pytanie. Mam ważny paszport tylko do końca sierpnia '11, do Stanów planuje lecieć w 2012 roku, ale o wizę chciałbym ubiegać się tuż po nowym roku. Załóżmy że przyznają mi wizę i wrócę do domu bez paszportu (bo oni chyba zatrzymują w celu dorobinia tam czegoś czy coś), dostanę wizę na 10 lat... czy przy wymianie paszportu będzie problem i będę musiał się na nowo ubiegać o wizę czy zostanie to przeniesione na nowy paszport? Co radzicie?

Napisano

OK. Dlaczego? Niestety problem w tym że nie dysponuję kwotą w wysokości około 30 tys. zł na swoją półtorej roczną podróż... w zwiążku z tym będę szukał sponsorów. Wolę zacząć od załatwiania wiz, później szukać finansów na wyprawę. Nie chcę zawracać głowy ludziom, bo co jeśli znajdę sponsorów a w ostatniej chwili okaże się że nie dostanę wizy? Jeśli poczekam na nowy paszport to jestem ponad pół roku w plecy z przygotowaniami. A istnieje takie coś jak wymiana paszportu przed upływem daty jego ważności?

Zawsze mogę mieć te dwa paszporty przy sobie ale na rowerze liczą się każde gramy i każde miejsce. Stąd taki paszport raz że jest dodatkowym (niewielkim ale jednak) obciążeniem, a dwa że może to być dość uciążliwe pilnowanie dodatkowego dokumentu. Muszę i tak ograniczyć się do zabieranych ze sobą rzeczy.

Napisano

nie radze mowic ze zbierasz kase na podroz bo to zle moze byc odebrane,,zalezy na kogo trafisz ale lepiej powiedziec ze musisz zaplanowac podroz,musisz zrobic rezerwacje do roznych parkow a czasami to zabiera troche czasu-podobno sa takie parki ze musisz z pare miesiecy w przod cos zrobic :),poczytaj o tym na forum jakie to parki..

pytanie co do paszportu...mozesz i codziennie wymienic paszport ale wtedy musisz sie liczyc z podwyzka oplaty,,w Twoim przypadku mozesz oplacic to normalna oplata bo nie wiele Ci zostalo do zakoczenia waznosci paspzortu..

sa przypadki ze ktos 1 rok-2 lata przed koncem wymienia paszport i jest ok z oplata :rolleyes:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...